Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Νέο μνημόνιο και μέτρα -Στα σκουπίδια οι μέχρι τώρα θυσίες

Στα σκουπίδια, φαίνεται ότι πήγαν όλες οι μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «Ναυτεμπορική», η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να υπογράψει έως το καλοκαίρι του 2014, νέο μνημόνιο, νέα δανειακή σύμβαση και νέο πακέτο μέτρων αναζητώντας πόρους, προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αφήνει η λήξη της χρηματοδότησης από την Ευρωζώνη και καθώς ο χρόνος εξόδου στις αγορές είναι ακόμη άγνωστος.
Οι ανάγκες της χώρας για πληρωμές χρεολυσίων και την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν καλύπτονται από τη συνεχιζόμενη, έως το πρώτο τρίμηνο του 2016, χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα το νέο μνημόνιο να αποτελεί μονόδρομο, για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες από το β’ εξάμηνο του 2014 μέχρι και το τέλος του 2016. Το ποσό που λείπει και θα πρέπει να καλυφθεί με νέο δάνειο και με επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων της ΕΚΤ υπολογίζεται μεταξύ 15 και 18 δισ. ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία και όχι με τις συνήθεις αστοχίες.
Πολύ πιθανόν, το νέο μνημόνιο να υπογραφεί νωρίτερα, πριν από τη λήξη της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί το προσεχές φθινόπωρο -σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές-, κατά τον επικείμενο εξονυχιστικό έλεγχο της τρόικας.
Τα ποσά που έλαβε η Ελλάδα από τους δανειστές μας
Η εξέλιξη αυτή συνιστά μια ακόμη αποτυχία του εγχειρήματος ένταξης της Ελλάδας στο μηχανισμό Ε.Ε. - ΔΝΤ, το Μάιο του 2010, καθώς ο αρχικός στόχος ήταν η έξοδος της χώρας στις αγορές, το πρώτο τρίμηνο του… 2012.
Παράλληλα, το νέο μνημόνιο, όποτε και εάν υπογραφεί στο προσεχές δωδεκάμηνο, θα προκαλέσει και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα συνοδεύεται με νέα μέτρα, σε μια περίοδο που η οικονομία θα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, χωρίς να υπάρχουν ακόμη σημάδια ανάκαμψης και ελπίδας. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό ένα νέο βαρύ πακέτο μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.