Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

"Με την κυβέρνηση ανοίξαμε λογαριασμούς που θα λυθούν δικαστικά και πολιτικά μέχρι τέλους"

του Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη
Εμείς οι δημοσιογράφοι απολυμένοι της ΕΡΤ3 –ιδιότητα την οποία αμφισβητούμε δικαστικά με την κατάθεση των 150 αγωγών, θεωρώντας άκυρη την ομαδική μας απόλυση, με δεδομένη την προκήρυξη των 589 θέσεων του μεταβατικού σχήματος της Δ.Τ. εκτιμούμε τα εξής:

1.Η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου της 20ης Ιουνίου για επαναπρόσληψη 2000 εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, από τους 2656 απολυμένους της 11ης Ιουνίου αποτελούσε σωστική λέμβο εξόδου από την πολιτική κρίση που προκλήθηκε από το κλείσιμο-μαύρο στην ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικού εταίρου, με στόχο την αποφυγή των εκλογών σε εκείνη τη φάση.
2. Η πρόταση νόμου «Περί μη κύρωσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου» για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που κατέθεσαν στις 12 Ιουνίου οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς παραμένει ανοιχτή επιλογή, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία της Βουλής και προαπαιτούμενο βήμα για τη συγκρότηση της ΝΕΡΙΤ. Η επιλογή του κλεισίματος της ΕΡΤ δεν συζητήθηκε και δεν αποφασίστηκε ΠΟΤΕ από τη Βουλή, που είναι το κυρίαρχο σώμα με βάση τη λειτουργία του πολιτεύματος. Άλλωστε ακόμη και σήμερα το ΠΑΣΟΚ δηλώνει δια στόματος του κου. Ντόλιου στη Βουλή, ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει τη σχετική Π.Ν.Π. όταν αυτή θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή.
3. Με τις αγωγές μας θεωρούμε άκυρη την απόλυσή μας και ζητούμε τη συνέχιση των εργασιακών μας σχέσεων, ως είχαν. Μια αίτηση σε ένα μεταβατικό φορέα, χωρίς αποσαφηνισμένο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, με αντισυμβαλλόμενο το Υπουργείο Οικονομικών διάδοχο της ΕΡΤ, προφανώς και αποδυναμώνει τον πυρήνα των αγωγών μας.
4. Η πρόσληψη των 589 εργαζομένων, για το λεγόμενο μεταβατικό σχήμα υλοποιεί τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για μία μικρή, καχεκτική, πλήρως ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη ΕΡΤ, με ένα μικρό ανταποκριτικό γραφείο Βορείου Ελλάδος μόλις 37 ατόμων. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Η ΕΡΤ3 που ξέραμε, ως φορέας μετάδοσης της ΦΩΝΗΣ της ελληνικής περιφέρειας, του απόδημου ελληνισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού φαίνεται ότι δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς της σημερινής κυβέρνησης.
5. Η παρούσα προκήρυξη δεν είναι μια ουδέτερη προκήρυξη θέσεων δημοσιογράφων του ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας. ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ της αίτησης στην παρούσα προκήρυξη και διεκδίκησης εργασίας κάθε δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΗΕΜΘ περνά σε αυτή τη φάση και δεδομένων των συνθηκών και των συσχετισμών μέσα από το ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:
α. να συνεχίσει να υπάρχει η ΕΡΤ3, ή το διάδοχο σχήμα της μαζί με τα περιφερειακά ραδιόφωνα, με το ανθρώπινο δυναμικό που είχε, δυναμικό ανοιχτό στη διαδικασία της αξιολόγησης κάθε στιγμή και ώρα,
β. συλλογικής και συνολικής εκτίμησης της πορείας του αγώνα και της διεκδίκησης με τους συναδέλφους μας στην Αθήνα.
Είναι σαφές ότι η de facto συρρίκνωση της ΕΡΤ3 των 402 εργαζομένων σε ανταποκριτικό γραφείο των 37 εργαζομένων στο μεταβατικό φορέα υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο και τη σημασία της ως τηλεόραση και ραδιόφωνα με πλήρες πρόγραμμα στον ενημερωτικό, επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό τομέα.
Η επιλογή της αίτησης στο μεταβατικό φορέα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και το γνωστοποιούμε καθαρά και δημόσια προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς τους συναδέλφους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜΘ, που είναι έτοιμοι να καταθέσουν σχετική αίτηση. Οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν ΒΛΑΠΤΟΥΝ μόνο τους συναδέλφους τους, αλλά οδηγούν στην de facto κατάργηση της ΕΡΤ3, με τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για το παρόν και κυρίως το μέλλον της παρουσίας ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Με την παρούσα κυβέρνηση ανοίξαμε λογαριασμούς. Λογαριασμούς που θα λυθούν δικαστικά και πολιτικά μέχρι τέλους. Μετά την απόλυση, τη διαπόμπευση περί ιερών αγελάδων, αμαρτωλών και διαφθοράς, τον εμπαιγμό και τη διαπόμπευση περί αποζημιώσεων 80000 ευρώ από ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. , την χωρίς όρια εκδικητική μανία που έφθασε στο σημείο να ανασυρθούν και οι αλήστου μνήμης φάκελοι περί αριστεροκρατούμενης ΕΡΤ και την ιλαροτραγωδία της παρούσας προκήρυξης, που εξαφανίζει την ΕΡΤ3 και ζητά από εμάς να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα, να καταπιούμε την προσωπική, ηθική και επαγγελματική βλάβη (όπως λέει ο λαός μας: τους φτύνουν και λένε βρέχει), μόνο ένας δρόμος μένει για εμάς και τις οικογένειές μας. Ο δρόμος του Αγώνα μέχρι τη τελική δικαίωση.
Το χρωστάμε στις ατελείωτες ώρες στα στούντιο, τα πλατό, τα μοντάζ, και την επιλογή ζωής που κάναμε για να φτιάξουμε όλοι μαζί την ΕΡΤ3. Ένα κανάλι που όλοι έλεγαν και λένε τα καλύτερα, για τη σχέση κόστους-οφέλους, για τις εκπομπές της και το πρόγραμμά της. Ακόμη και τις τηλεθεάσεις της. Και όμως την εξαφανίζουν από το χάρτη μόνο και μόνο γιατί η εκδικητική μανία και ο στόχος του απόλυτου ελέγχου έχει τυφλώσει τους ιθύνοντες, παρά τις μεμονωμένες φωνές σωφροσύνης βουλευτών –δημοσιογράφων της Ν.Δ.
Είμαστε όρθιοι και ΜΟΝΟ όρθιοι θα πρέπει ξαναδούμε τα στούντιο της ΕΡΤ3. Την αυτόνομη, ανεξάρτητη, πολυφωνική μέσα στην κοινωνία και στους πολίτες ΕΡΤ3. Από τη Θεσσαλονίκη για όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Με σεβασμό στην αλήθεια, με μηδενική ανοχή στη διαφθορά, σάρκα από τη σάρκα των πολιτών που πληρώνουν για την λειτουργία και τη αποστολή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.