Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Οι υποδομές φιλοξενίας λουομένων στο δήμο Θερμαϊκού

Του Τάσου Τασιούλα
Ταλαιπωρία καταγγέλλουν ότι υφίστανται χιλιάδες λουόμενοι, που προτιμούν να κάνουν τα μπάνια τους το Σαββατοκύριακο σε περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού. Αιτία είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές φιλοξενίας και ειδικότερα ξαπλώστρες, ομπρέλες, ούτε καν ένα κατάστημα για να αγοράσουν ένα μπουκάλι νερό.

Δυο είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η πρώτη μεταξύ Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας και η δεύτερη στην Επανομή. Ο Δήμος αναγνωρίζει το πρόβλημα, όπως και το γεγονός ότι ένας λουόμενος θα πρέπει να πάει σε απόσταση 500 και 600 μέτρων για να πάρει ένα μπουκαλάκι νερό, όμως προβάλλει ως αιτία του προβλήματος την διάθεσή του να τηρηθεί η νομιμότητα και ζητάει την κατανόηση των επισκεπτών.

Εν μέσω κρίσης, που όλο και περισσότεροι Θεσσαλονικείς επιλέγουν για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου τις κοντινές παραλίες των ανατολικών τουριστικών προαστίων, ορισμένοι ιδιώτες και φορείς επιλέγουν να… διώχνουν αντί να προσελκύουν επισκέπτες.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, επισήμανε ότι «υπάρχουν περιοχές, στις οποίες για 500 – 600 μέτρα δε βρίσκει κάποιος ένα μαγαζί. Δε συζητούμε για τις παραλίες εκείνες που τραβούν τον περισσότερο κόσμο. Εκεί λειτουργούν όλες οι υποδομές και προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους επισκέπτες. Ωστόσο, σε περιοχές ανάμεσα στους Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν καντίνες, που μας ζήτησαν άδεια να λειτουργούν σ’ αυτά τα σημεία, αλλά δεν μπορούμε να τους δώσουμε άδεια, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο και αντιεπαγγελματικό απέναντι στους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι είναι εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις τους και καλούνται να αντιμετωπίσουν εκτός από την κρίση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις καντίνες. Εμείς δεν μπορούμε να ενισχύσουμε αυτήν την αδικία».

Οι καντίνες έχουν ειδικό πλαίσιο λειτουργίας και δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να λειτουργούν όπως τα καταστήματα, αλλά όπως οι πλανόδιοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα επικρατεί… μπάχαλο, αφού ορισμένοι δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας ούτε για καντίνα και παρόλα αυτά στήνουν υπαίθρια μαγαζιά εκμεταλλευόμενοι τους ελεύθερους χώρους και διοργανώνουν ακόμη και παιδικά πάρτι, όπως καταγγέλλει ο δήμος!

Στην περιοχή της Επανομής, το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Μπαρ και κατασκευές υπάρχουν, αλλά το φετινό καλοκαίρι δε λειτουργούν. Όπως τονίζει ο κ. Αλεξανδρής, «ένας επιχειρηματίας λειτουργούσε τα τέσσερα από αυτά και δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις του στο δήμο. Αποτέλεσμα είναι να φτάσουν οι οφειλές του σε περίπου 300.000 ευρώ. Κάναμε έξωση κι αυτός κατέστρεψε φεύγοντας όλες τις υποδομές. Πρόκειται για κατασκευές που είναι σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και δίπλα σε χαρακτηρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, αυθαίρετες και δίχως άδεια. Εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αυθαιρεσία που επικρατεί και να λειτουργήσουν εκεί επιχειρήσεις, που θα σέβονται το περιβάλλον και τους λουόμενους και πρωτίστως θα είναι νόμιμες. Ο κόσμος πράγματι δεν εξυπηρετείται, αλλά κι εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε την παρανομία».

Σήμερα είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια νομιμοποίησης των κατασκευών κι από τις επτά υπάρχουσες έχουν άδεια πλέον οι δύο, για άλλες τρεις είναι σε εξέλιξη η αδειοδότηση και οι άλλες δυο δεν μπορούν να αδειοδοτηθούν. Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι δημοπρασίες για τη μακροχρόνια μίσθωση των κατασκευών, ώστε τουλάχιστον από το επόμενο καλοκαίρι να μην υπάρξει ξανά ανάλογο πρόβλημα.

«Δυστυχώς, υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διασφαλίσουμε τη νομιμότητα και να είμαστε εντάξει απέναντι και στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες και στο νόμο. Πιστεύουμε ότι κάποιες από αυτές τις υποδομές θα έχουν ανασκευαστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου. Μέχρι τότε θα υπάρξει κάποια ταλαιπωρία για τους λουόμενους. Καλό είναι να προμηθεύονται τα νεράκια τους προτού φτάσουν στην παραλία, είτε από το σπίτι, είτε από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο μακριά», είπε ο κ. Αλεξανδρής.

Πηγή: Voria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.