Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Απίστευτα πράγματα με τις κεραίες της Νέας Μηχανιώνας

Αλαλούμ μεταξύ υπουργείων και φορέων για τον τρόπο λειτουργίας - Ανεξέλεγκτες οι εταιρίες - Ανίσχυροι οι ακτινοβολούμενοι πολίτες
Απίστευτα πράγματα, σχετικά με τον καμουφλαρισμένο Σταθμό Βάσης Κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που λειτουργεί εδώ και ένα δίμηνο σε απόσταση αναπνοής από τα σχολικά συγκροτήματα της Νέας Μηχανιώνας, περιλαμβάνονται σε απαντήσεις που απέστειλαν δύο υπουργεία για το θέμα αυτό, μετά την ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ελένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Παράλληλα, δύο δημόσιοι φορείς, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, απαντώντας σε έγγραφη διαμαρτυρία της επιτροπής αγώνα των κατοίκων της Ν.Μηχανιώνας για το θέμα των κεραιών, αν και διαβεβαιώνουν  ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τη μετατροπή της πόλης τους σε «πάρκο κεραιών», εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται το αλαλούμ που επικρατεί στο θέμα της χορήγησης των αδειών εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος στην απάντησή του προς τους δύο βουλευτές, αναφέρει ότι η μεν Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν ενημέρωσε ακόμη το υπουργείο για τον Σταθμό Βάσης Κεραιών της Μηχανιώνας, ενώ από τη Διεύθυνση ΠΕΧΩΔΕ Κεντρ. Μακεδονίας «μας ενημέρωσαν ότι δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθεί ο Σταθμός που αναφέρεται στην Ερώτηση, με Σταθμό που έχει αδειοδοτήσει η Υπηρεσία»!!
Με τη σειρά του ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος στην από 23-7-2013 απάντησή του προς τη Βουλή (Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) αποκαλύπτει ότι οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι ασύδοτες στην επιλογή των θέσεων όπου τοποθετούν τα κεραιοσυστήματά τους, χωρίς να ερωτηθούν καν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Απαντώντας ο υφυπουργός δηλώνει ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ελέγχουν την στρατηγική ανάπτυξης των δικτύων αυτών(σ.σ. κεραιών), τουλάχιστον όσον αφορά την επιλογή των θέσεων εγκατάστασης των κεραιοσταθμών. Αυτή η επιλογή αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των εταιριών…». Δηλαδή, ξέφραγο αμπέλι, με τις εταιρίες να τοποθετούν τις κεραίες τους δίπλα στα σχολεία, όπως ακριβώς έγινε στη Ν.Μηχανιώνα.

Τοποθέτηση κεραίας το 2013 με βάση μετρήσεις του… 2012
Εξαιρετικό όμως ενδιαφέρον, έχουν και οι απαντήσεις που έστειλαν στην Επιτροπή Αγώνα κατοίκων Ν.Μηχανιώνας για τις κεραίες,  οι δύο δημόσιοι φορείς που χορηγούν στις εταιρίες τις σχετικές άδειες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
Η ΕΕΤΤ στο έγγραφό της προς την τριμελή επιτροπή των κατοίκων δηλώνει ότι με βάση το νόμο 4070/2012 που ψήφισε η αλήστου μνήμης κυβέρνηση Παπαδήμου, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία (για να μην ξεχνιόμαστε, υπουργός Περιβάλλοντος ήταν ο Γ.Παπακωνσταντίνου και υποδομών και Δικτύων ο Μάκης Βορίδης) έχει δεμένα τα χέρια της στο που τοποθετούνται οι κεραίες. «Σας επισημαίνουμε ότι η αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας προς αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών είναι δεσμία και όχι κατά διακριτική ευχέρεια. Αυτό σημαίνει ότι όταν πληρούνται οι εκ του Νόμου προϋποθέσεις, η ΕΕΤΤ είναι υποχρεωμένη να προχωρά στην αδειοδότηση του εκάστοτε σταθμού βάσης κινητής επικοινωνίας, χωρίς να δικαιούται εκ του Νόμου να εξαιρέσει κάποιες κεραίες από αυτή τη διαδικασία αδειοδότησης» (η υπογράμμιση δική μας)
Αφήσαμε στο τέλος το πιο… κουφό.  Η ΕΕΑΕ, στην απάντησή της προς την επιτροπή των κατοίκων, αναφέρει ότι η διαδικασία αδειοδότησης του συγκεκριμένου κεραιοσυστήματος δίπλα στα σχολεία της Ν.Μηχανιώνας, με τα στοιχεία 1401450 MIHANGIP,  άρχισε από την 1-6-2010 και στις 25-7-2012 υποβλήθηκε από την ενδιαφερόμενη Cosmote νεότερη μελέτη ραδιοεκπομπών. Κατόπιν αυτού, προσθέτει η ΕΕΑΕ, «συνεργείο εξουσιοδοτημένου από την Υπηρεσία μας φορέα, πραγματοποίησε στις 19-11-2012, επι τόπου μετρήσεις των επιπέδων της υψίσυχνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον του σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρίας Cosmote AE, εντός του οικισμού (οικοδομικό τετράγωνο Γ141) στη Νέα Μηχανιώνα…»

Το καμουφλαρισμένο κεραιοσύστημα κατά την τοποθέτησή του
στις 3 Ιουνίου 2013. Τι μετρούσε επτά μήνες νωρίτερα η ΕΕΑΕ;
Δηλαδή, αυτό που συμπεραίνει κανείς από το έγγραφο της ΕΕΑΕ, είναι ότι  η άδεια για τη λειτουργία του συγκεκριμένου κεραιοσυστήματος δόθηκε με βάση τις μετρήσεις της το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου. Τι όμως μέτρησαν τότε, τη στιγμή που αυτός ο σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας άρχισε να λειτουργεί στις 3 Ιουνίου 2013, δηλαδή επτά ολόκληρους μήνες μετά τις «μετρήσεις»; Και ναι μεν λειτουργούσε και νωρίτερα καμουφλαρισμένο σύστημα κεραιών στη συγκεκριμένη ταράτσα με την ένδειξη «ΠΑΝΑΝΟΣ», που όμως είχε ξηλωθεί το Σεπτέμβριο του 2012, όταν άρχισε να λειτουργεί η μεταλλική γιγαντοκεραία της ίδιας εταιρίας στην περιοχή των κοιμητηρίων της Ν.Μηχανιώνας. Και το διάστημα αυτό, δεν λειτουργούσε εκεί κεραία, που τοποθετήθηκε μόλις προ διμήνου, όπως έδειξαν και οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε ο «Φάρος του Θερμαϊκού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.