Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Άρχισε το πανηγύρι στον Άγιο Μάμα

Περισσότεροι από 500 εκθέτες, παίρνουν μέρος στην εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα, στη Χαλκιδική, το δεύτερο μεγαλύτερο μαζί με αυτό της Νέας Μηχανιώνας πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με περιφορά της εικόνας του Αγίου Μάμαντος, πολιούχου της ομώνυμης δημοτικής κοινότητας του δήμου Προποντίδας. 
Το πανηγύρι που φέτος θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, διοργανώνεται  από το ΕΠΟΚΑΜ (Εμπορικό – Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Μάμαντος).
Το πανηγύρι του Αγίου Μάμα έχει τις καταβολές του πολλά χρόνια πριν, στις αρχές ακόμη του 20ου αιώνα, καθώς αποτελούσε τη μεγαλύτερη εμποροζωοπανήγυρη της Χαλκιδικής, αλλά και μια ευκαιρία συνάντησης και γλεντιού των ανθρώπων των γύρω περιοχών.
Το πλήθος των εκδηλώσεων κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης πλέον, αφού από ζωοπανήγυρη μετατράπηκε σε ένα πανηγύρι, στο οποίο οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους, να γευτούν από τα εδέσματα που προφέρονται, αλλά και να διασκεδάσουν σε όλη τη διάρκειά του.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

-Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασσήρου, το Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμα θα χορέψουν χορούς από τη Δυτική Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία και τη Μακεδονία.
-Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου: Θα τραγουδήσουν οι χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταγγιτσίου Άσσα, η Μεικτή Χορωδία Ηράκλειας Σερρών και η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Μάμα.
-Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου: Η Ευγενία Μαυρομάτη θα εμφανιστεί μαζί με Βαβδινό μουσικό συγκρότημα.
-Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πυρσός» Νάουσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμα θα χορέψουν χορούς από το Ρουμλούκι και θα αναβιώσει το έθιμο με τους Γενίτσαρους και τις Μπούλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.