Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Χάσαμε την ανθρωπιά μας και το ΦΙΛΟΤΙΜΟ

της Σταυρούλας Ξουλίδου*
Τζαμπατζήδες είχε αποκαλέσει ο πάλαι ποτέ υπουργός κ. Ρέππας όσους δεν πλήρωναν διόδια και εισιτήρια και είχε δηλώσει ότι “προέχει η απαξίωση των τζαμπατζήδων.” Όμως κανείς υπουργός δεν σκέφτηκε να αποκαλέσει “τζαμπατζήδες” όλους εκείνους τους ισχυρούς που ενθυλακώνουν θηριώδη ποσά σε επιχορηγήσεις, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις.

Ο τζάμπα μάγκας είναι αυτός που κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς, στα λόγια και όχι στην πράξη.
«Να δούμε πως θα κοιμάστε τα βράδια» φώναζαν οι επιβάτες σε οδηγό και ελεγκτή μετά το μοιραίο ατύχημα!
«Είμαι άνεργος, κι εγώ και η οικογένειά μου. Δεν έχω χρήματα, ούτε για το εισιτήριο, ούτε για το πρόστιμο» έλεγε σύμφωνα με μαρτυρίες ο 18χρονος στον ελεγκτή λίγα λεπτά πριν χάσει τη ζωή του.
Θλίβομαι πολύ όχι μόνον για τον άδικο χαμό του παλικαριού, αλλά γιατί σαν έθνος εξαντλήσαμε κάθε πολιτιστική δυναμική. Δεν "παρασιτούμε" σε βάρος της Ευρώπης, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν οι αλιτήριοι του ευρωπαϊκού κονκλαβίου, παρασιτούμε πλέον σε βάρος της ίδιας μας της ιστορίας. Το θέμα μας δεν είναι οικονομικό -ποτέ δεν ήταν, ούτε καν πολιτικό: είναι καθαρά πολιτιστικό. Είμαστε πλέον ένας χυλός άβουλος, ένα άθυρμα της ιστορίας, κι ως εκ τούτου, μην τρέφετε αυταπάτες, θα χαθούμε γιατί πάψαμε πλέον ν’ αποτελούμε "ιστορικό έθνος".
Χάσαμε την ανθρωπιά μας κι αυτό που καμιά βάρβαρη γλώσσα δεν έχει, το ΦΙΛΟΤΙΜΟ.
Αυτή είναι τα αποτελέσματα της “ανάπτυξης”, το “success story”, που ευαγγελίζονται τα ημέτερα υπαλληλάκια του…"σοσιαλονεοφιλελευθερισμού".
Μιλάμε για έναν καπιταλισμό , χωρίς αναστολές και προσχήματα, όσο πιο βάρβαρο και στυγνό επιτρέπουν οι συνθήκες, μια πραγματική δικτατορία των πολυεθνικών και των τραπεζών.
Ζούμε στην εποχή όπου οι λαοί αποτελούν πραμάτεια στο αγοραίο νεοφιλελεύθερο παζάρι και, δυστυχώς για μας, είμαστε φτηνό και δευτεροκλασάτο εμπόρευμα. 
Σιγά σιγά, αλλά πολύ εντέχνως μας αλλοιώνουν τις αξίες και την πολιτισμική μας ιστορία. Τι αξία έχει ένα εισιτήριο του ενός ευρώ μπροστά στη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Απολύτως καμία. Κι όμως βγήκε η Διβάνη να αποκαλέσει τζαμπατζή το δεκαοκτάχρονο αγόρι. Ας πάει να το πει στη μάνα του νεκρού, που σήμερα μέρα της Παναγιάς θρηνεί το χαμό του παιδιού της. 
Το μόνο που μπορώ να της πω της “κυρίας” είναι πως αυτή και τα σκουλήκια που παρασιτούν τόσα χρόνια τζάμπα ζουν και βρωμίζουν την ψυχή και την πατρίδα μου. Καιρός να εξαφανίζονται.

* Η Σταυρούλα Ξουλίδου είναι βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης με τους "Ανεξάρτητους Έλληνες"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.