Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ηandelsblatt: Οι Έλληνες είναι φτωχοί αλλά βοηθάνε τους πρόσφυγες

«Παρά τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες, δείχνουν ανεπανάληπτη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες», υπογραμμίζει η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, με αφορμή το ζευγάρι φτωχών συνταξιούχων της Ειδομένης, οι οποίοι δέχονται στο σπιτάκι τους πρόσφυγες και τους δίνουν τους καθημερινά τρόφιμα.

«H αλληλεγγύη των Ελλήνων (προς τους πρόσφυγες) δεν σταματά, αν και η κατάσταση οξύνεται», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Παράλληλα τονίζει, πως τέτοιες εικόνες «δείχνουν την προθυμία των Ελλήνων να βοηθήσουν» και πως «η αλληλεγγύη τους παραμένει τεράστια προς τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα... Οι ντόπιοι τους δίνουν τρόφιμα, καθαρό νερό, τους δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία και τους βοηθούν σε θέματα επικοινωνίας με τις τοπικές αρχές. Οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι όμως περιορισμένες», επισημαίνει η Ηandelsblatt.
 «Το κύμα της αλληλεγγύης δεν γνωρίζει άμπωτη παρά την απουσία προόδου τις περασμένες εβδομάδες», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, οποίος είναι από το 2011 επικεφαλής της «Εληνογερμανικής συνέλευσης, υπερθεματίζει λέγοντας: «Στην Ελλάδα ενεργοποιούνται πολλοί για ανθρωπιστικούς λόγους. Η υποστήριξη των φτωχών και των πασχόντων έχει μια μεγάλη παράδοση», προσθέτει.
Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένα περιστατικά αντιδράσεων κατά των προσφύγων, δεδομένου ότι το κρατικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας είναι ανεπαρκές, σημειώνει η εφημερίδα, εντούτοις, «δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα το τέλος της αλληλεγγύης», όπως επισημαίνει. «Στην Ελλάδα στο επίκεντρο βρίσκεται η παροχή τροφίμων και η ιατρική περίθαλψη των προσφύγων. Πρόκειται περί κοινωνικής συναίνεσης», διευκρινίζει στην εφημερίδα η σοσιαλδημοκράτις βουλευτής και πρόεδρος της «Ένωσης Ελληνογερμανικών συλλόγων», Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπέρκ.

Τέλος η  γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερα πλήττονται οι κοινότητες: «Η τροφοδοσία των πολλών προσφύγων τις θέτει προ αυξημένων προκλήσεων, τόσο οικονομικών όσο και διοικητικών», ενώ ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να λάβουν κρατική υποστήριξη και αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι». «Γι’ αυτό και η απαίτηση για ευρωπαϊκή βοήθεια γίνεται εντονότερη» γράφει η Ηandelsblatt. Μάλιστα, η Ζίγκριντ Σκαρπέλης-Σπέρκ δηλώνει στην εφημερίδα: «Το γεγονός ότι η Ευρώπη αφήνει την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση στο έλεος του θεού το βρίσκω ανήκουστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.