Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Για άλλα δύο χρόνια η καθαριότητα του Θερμαϊκού στον εργολάβο

Ενώ η περιοχή κατάντησε από τις πιο βρώμικες της Θεσσαλονίκης
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» καταγγέλει το γεγονός ότι η διοίκηση του κ.Μαυρομάτη προχωράει στην εκ νέου παραχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους και για τα επόμενα δύο χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι το 2019, αν και ολόκληρος ο δήμος Θερμαϊκού κατάντησε να είναι από τις πιο βρώμικες περιοχές της Θεσσαλονίκης, μετά ακριβώς την ανάθεση σε ιδιωτικά συμφέροντα της τόσο καίριας αυτής υπηρεσίας.

Στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή ζητάει έγκριση για να συνεχίσει την ανάθεση της σημαντικής αυτής υπηρεσίας σε χέρια ιδιωτών, αν και αναγνωρίζει ότι «οι πολίτες απολαμβάνουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας για τις οποίες καταβάλλουν δημοτικά τέλη, οι οποίες παρέχονται με ένα κόστος οικονομικά ασύμφορο για το Δήμο». Αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι εδώ και τρία χρόνια, από τον Αύγουστο του 2014, η καθαριότητα ξεπουλήθηκε στους μεγαλοεργολάβους, με συνέπεια οι δημότες να βιώνουν αυτές τις άθλιες συνθήκες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, καθώς τα απορριμματοφόρα του ιδιώτη, αντίθετα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, κάνουν πολλά φορές και πάνω από μία εβδομάδα για να αδειάσουν τους κάδους των σκουπιδιών, ενώ το πλύσιμο των κάδων κατάντησε είδος πολυτελείας.
Το εξωφρενικό είναι ότι παρά την αρνητική εμπειρία αυτά τα τρία χρόνια, η δημοτική αρχή του κ. Μαυρομάτη ζητάει να ανατεθεί στον εργολάβο εκ νέου για άλλα δύο χρόνια η καθαριότητα, έναντι του ποσού των 1.489.239,53 €, ώστε… «να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και διαφύλαξη του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας» !!
Η πρόταση της διοίκησης του δήμου για την συνέχιση της παραχώρησης της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιώτη, γίνεται με το αιτιολογικό πως «ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί με την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή και το υφιστάμενο προσωπικό στην εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών». Και τη στηρίζει πρωτίστως στο γεγονός ότι είναι  πεπαλαιωμένος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, καθώς «ο εξοπλισμός της υπηρεσίας καθαριότητας (σ.σ. του Δήμου), ιδιαίτερα τα απορριμματοφόρα, είναι στην πλειοψηφία του παλαιός. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τα απορριμματοφόρα να παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών». Αποκρύπτει όμως να αναφέρει ότι αυτή την τριετία δεν έγινε η παραμικρή κίνηση από πλευράς Δήμου για την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και την επισκευή των παλιών, ώστε να καταστούν λειτουργικά.

Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας μπορεί με σωστή λειτουργία να αποβεί αποτελεσματική για το Δήμο Θερμαϊκού, εκφράζει την έντονη διαφωνία της με αυτές τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής για τη συνέχιση παραχώρησης της αποκομιδής απορριμμάτων στον εργολάβο. Και καλεί τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη και τη διοίκησή του να αποσύρουν το θέμα και να φροντίσουν ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο που λήγει η ισχύουσα σύμβαση με τον ιδιώτη, να οργανωθεί σωστά η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας για να αναλάβει πλήρως το έργο της καθαριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.