Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Σπάνια έργα τέχνης σε απίστευτες τιμές σε δημοπρασία.

Δημήτρης Μυταράς, έργο 100Χ150 εκατ.
Σπουδαία έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών σε απίστευτα χαμηλές τιμές ευκαιρίας θα βγουν στο «σφυρί» αυτή την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στη δημοπρασία του οίκου Hellenic Auctions  που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλάς», με ώρα έναρξης 8:15 μ.μ.

Γιάννης Γαίτης
Μεταξύ των δεινών, η κρίση δημιούργησε στην αγορά και πάμπολλες ευκαιρίες, με τον  επαναπροσδιορισμό των τιμών, ειδικά στο χώρο των έργων τέχνης. Αυτή η αγορά, αφού συμφιλιώθηκε με την καινούργια πραγματικότητα, βλέπουμε να προσφέρει πια πραγματικές ευκαιρίες για όσους γνωρίζουν τα πράγματα και κοιτούν μακριά!
Οι απροσδόκητα υψηλές τιμές-ρεκόρ που προκύπτουν τελευταία σε δημοπρασίες ελληνικών έργων τέχνης στο Λονδίνο και στην Αθήνα, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, δείχνουν την προοπτική, το αύριο της τέχνης!
Ο οίκος Bonhams στο πρόσφατο Greek sale του Απριλίου στο Λονδίνο, μεσούσης της  κρίσης, πούλησε έργο του ζωγράφου Αγγέλου στην πρωτοφανή τιμή-ρεκόρ των 122.000 ευρώ (!) ενώ ένα μικρό έργο μόλις 18x12 εκ. του Τσαρούχη πουλήθηκε στις 44.000 ευρώ!  Προ ολίγων ημερών γνωστός αθηναικός οίκος δημοπρασιών πούλησε έργο του πρόσφατα εκλιπόντος διεθνούς φήμης ζωγράφου Γιάννη Κουνέλλη προς..260.000 ευρώ (!) ενώ ένα σχέδιο του Γύζη πουλήθηκε στις 18.000 ευρώ. 
Κωνσταντίνος Παρθένης
Στην αντίπερα όχθη όμως, στη Θεσσαλονίκη, ο γνωστός οίκος δημοπρασιών του Θάνου Ευαγγελινού Hellenic Auctions (www.hellenicauctions.com) στην δημοπρασία της ερχόμενης Παρασκευής 9 Ιουνίου, επιμένει να κρατάει σε πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο τις τιμές εκκίνησης στη δημοπράτηση των έργων τέχνης που προσφέρει.
Έτσι, ανάμεσα στα 140 έργα του καταλόγου της δημοπρασίας, ξεχωρίζουν ένα εξαίρετο έργο του Γιάννη Κουνέλλη με τιμή ασφαλείας μόλις στις 7.000 ευρώ, σχέδιο του Γύζη στα 1.000 ευρώ, έργο του Τσαρούχη στα 1.500 ευρώ, ενώ έργο του Αγγελου προσφέρεται στα 2.000 ευρώ! Μία πλειάδα άλλων σπάνιων έργων (Πανταζής, Παρθένης, Κόντογλου, Μαλέας, Μπουζιάνης, Γαιτης, Ακριθάκης, Γκίκας, Πράσινος, Τέτσης, Φασιανός, Μυταράς κ.α)  προσφέρονται σε τιμές κάτω του μισού αυτών που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Σημειώνουμε δύο ενδιαφέροντα έργα του καταλόγου, ένα από τα ωραιότερα του Μυταρά με θέμα «Τάνκερς» σε διαστάσεις 100Χ150 εκ με τιμή ασφαλείας μόλις 8.000 ευρώ και ένα ιδίου θέματος του Πάρι Πρέκα με τιμή 3.500.
Είναι φυσικό οι τιμές αυτές στην δημοπρασία της Θεσσαλονίκης και οι ελπιδοφόρες προοπτικές της αγοράς της τέχνης να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών, ενώ πέραν αυτών των έργων προσφέρονται και πολλά άλλα αυθεντικά μεγάλων ζωγράφων (Γεραλής, Κογεβίνας, Αργυρός, Φειδάκης κ.α) στο μόλις...ένα ευρώ!! Μία ανατρεπτική καινοτομία του Ευαγγελινού που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο στην δημοπρασία της Θεσσαλονίκης με σπουδαία έργα να έχουν αλλάξει χέρια στα 10, 20 ή 100 ευρώ!

Πληροφορίες - Κατάλογος www.hellenicauctions.com 
Τηλ. 2310 227007


Λουκάς Γεραλής. Δημοπρατείται με μόλις 1 ευρώ !!

Πάρις Πρέκας
Σπύρος Βασιλείου


Φώτης Κόντογλου


Γιάννης Κουνέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.