Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Ξεκινάει το Λαογραφικό Μουσείο Πυλαίας-Χορτιάτη

Χατζάρες, όπλα και ντουφέκια που χρονολογούνται από το 1800, παραδοσιακές σαρακατσάνικες φορεσιές, βυζαντινά νομίσματα και κοσμήματα, μαγειρικά σκεύη 200 χρόνων, είναι μερικά από τα 1.200 και πλέον αντικείμενα που απαρτίζουν τη συλλογή της οικογένειας Τελίδη και θα βρίσκονται από την Κυριακή 18 Ιουνίου, στο Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.

Τα ταξίδια του Νίκου και της Αφροδίτης Τελίδου σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να ξεκίνησαν ως αναψυχής, όμως στην πορεία εξελίχθηκαν σε… ερευνητικά, με απώτερο στόχο να εμπλουτίσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.
Η Αφροδίτη και ο Νίκος Τελίδης είναι σήμερα συνταξιούχοι. Με καταγωγή από τον Πόντο και οι δύο, είχαν όπως λένε από μικροί το μικρόβιο να ψάχνουν και να εκτιμούν τα παλιά αντικείμενα και τα κειμήλια. Κάτι που αρχικά ξεκίνησε ως χόμπι, μοιάζει να εξελίχθηκε σε στόχο ζωής. Μετά από περίπου 40 χρόνια, το ζεύγος Τελίδη, έχει καταφέρει να έχει μία περιζήτητη συλλογή, που επιθυμούν να την προβάλουν αρκετοί δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν ακόμη και φορείς από την Ξάνθη, όπως σημειώνουν οι ίδιοι. «Τα ταξίδια μας στις παρευξείνιες ελληνικές πόλεις, ήταν ψυχαγωγικά και… ερευνητικά. Ψάχναμε να βρούμε αντικείμενα που θα συμπλήρωναν το «παζλ» της ελληνικότητάς μας. Για παράδειγμα έχουμε αγοράσει από έναν φύλακα στη Σωζόπολη, αντίγραφα βυζαντινών νομισμάτων. Έχουμε όμως πάρα πολλά αντικείμενα που είναι αυθεντικά», λέει στην Karfitsa η Αφροδίτη Τελίδου. Όπως εξηγεί, φορεσιές, μαγειρικά σκεύη, όπλα, γεωργικά εργαλεία εποχής, είναι μερικά από τα αντικείμενα της συλλογής τους. «Είτε πληρώναμε και τα αγοράζαμε από παλιατζίδικα, είτε ερχόντουσαν αυτά τα αντικείμενα στην κατοχή μας, από φίλους και γνωστούς που γνώριζαν για τη συλλογή μας», σημειώνει.

Χατζάρες από το… 1821
Επισήμως η συλλογή υπάρχει από της αρχές του ’90. «Από μικρή είχα το μικρόβιο, να ενδιαφέρομαι για παλιά αντικείμενα. Έχουμε οικογενειακά κειμήλια από το 1800 και από τον Πόντο, που είναι και ο τόπος καταγωγής μας. Έτσι μεγαλώνοντας, από δικό μου μεράκι άρχισα να αναζητώ τέτοια παραδοσιακά αντικείμενα», εξηγεί η κα. Τελίδου. 
Η ίδια περιγράφει χαρακτηριστικά ότι, στα εκθέματα που βρίσκονται στο δημαρχείο Πυλαίας- Χορτιάτη, «υπάρχει ένα πήλινο σουρωτήρι που είναι μοναδικό, σπάνιο. Όταν το βρήκαμε στο αντικατζίδικο, τρελάθηκα από τη χαρά μου». Η συλλογή Τελίδη, απαρτίζεται από περισσότερα από 1.200 αντικείμενα γενικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα σε αυτά, μία χατζάρα του 1821 (οικογενειακό κειμήλιο) που βρέθηκε στην κατοχή τους μέσω φίλων. «Παζάρια, αντικερί, όπου μας έβγαζε ο δρόμος μας “ξεχυνόμασταν” και μαζεύαμε αντικείμενα. Έχουμε χρυσοκεντημένες παραδοσιακές φορεσιές από τη μεθόριο της Φλώρινας - Γιουγκοσλαβίας που είναι ελληνικές, οι λεγόμενες αυγερινές. Έχουμε φίλους, που μας εμπιστεύτηκαν τα οικογενειακά τους κειμήλια αφού γνώρισαν το… όνειρό μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

H κα. Τελίδου εξηγεί πως «στόχος μας είναι να προάγουμε την ελληνική και ελληνιστική μας ταυτότητα». «Ταξίδι» στην ιστορία Συνολικά 732 εκθέματα περιλαμβάνονται στο Λαογραφικό Μουσείο, που εγκαινιάζεται την Κυριακή, 18 Ιουνίου στις 11 το πρωί από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, στο κέντρο του Πανοράματος. Μια λαογραφική και εθνολογική έκθεση με εκατοντάδες σπάνια εκθέματα από διάφορα σημεία του κόσμου: από τον Πόντο, τη Νότια Ρωσία, τα Βαλκάνια αλλά και την Ελλάδα. Τα εκθέματα φιλοξενούνται στο πρώην Πνευματικό Κέντρο Πανοράματος το οποίο ο δήμος αναμόρφωσε πλήρως σε σύγχρονο Λαογραφικό Μουσείο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία έργο συνολικού προϋπολογισμού 120.000 ευρώ και αφορούσε στην ανακαίνιση του κτιρίου. 
Στο κτίριο έγιναν διαρρυθμίσεις εσωτερικού χώρου, διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, καθώς και συντήρηση των δύο εφαπτόμενων και επικοινωνούντων κτιρίων. Επίσης συμπληρώθηκε η υφιστάμενη περίφραξη, ενώ κατασκευάστηκε νέα περίφραξη περιμετρικά του οικοπέδου με καγκελόπορτα στην άκρη των ραμπών, αλλά και δεύτερη είσοδος. Ακόμη κατασκευάστηκε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση στο παλαιό κτίριο, ενώ πραγματοποιήθηκε αναβάθμιση της υφιστάμενης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στο νέο κτίριο. Παράλληλα, τοποθετήθηκε κατάλληλος φωτισμός, ώστε να αναδειχθεί η πρόσοψη του παλαιού κτιρίου. Ταυτόχρονα για την προστασία των κτιρίων τοποθετήθηκε συναγερμός και προβολείς με φωτοκύτταρο περιμετρικά των κτιρίων και κατασκευάστηκε ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης. 


Πηγή: Karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.