Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Απάντηση στους πολέμιους της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ

Απάντηση στους πολέμιους της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έδωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, σε σύντομη παρέμβασή του στην ημερίδα για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», που οργάνωσε στο «Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο» της Πυλαίας η νομαρχιακή επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ημερίδα, παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν πολλοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων της Β΄Θεσσαλονίκης, ενώ ομιλητές ήταν ο υπουργός Επικρατερίας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος  Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.
Όπως παρατήρησε ο Σπ. Κουζινόπουλος, είναι σημαδιακό το γεγονός ότι οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έρχονται 75 ακριβώς χρόνια από τη θέσπιση, στις 4 Δεκεμβρίου 1942, του «Κώδικα Ποσειδών». Του κώδικα για τη Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, που είχε συνταχθεί στην αγωνιζόμενη κατά των ναζί Ελεύθερη Ελλάδα, από μία επιτροπή του ΕΑΜ, με εισηγητή τον αείμνηστο αγωνιστή της Αριστεράς, Γεωργούλα Μπέϊκο. Ο κώδικας αυτός, που δύο χρόνια αργότερα, στις 12 Αυγούστου 1944, έγινε κορυφαίο νομοθέτημα της  κυβέρνησης του βουνού, διακήρυττε ότι «η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση και η Λαϊκή Δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις θεσμοί του δημόσιου βίου των Ελλήνων».
Αναρωτήθηκε στο σημείο αυτό: «Αλήθεια, από πόσα δεινά θα είχε γλυτώσει η χώρα, πόσο πιο αποτελεσματικός θα ήταν ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πόσες καλύτερες υπηρεσίες θα απολάμβαναν οι πολίτες των Δήμων και των Κοινοτήτων, αν εφαρμόζονταν στα κατοπινά χρόνια οι επαναστατικές για την εποχή αλλαγές που έφερνε ο Κώδικας «Ποσειδών»;  Αλλά βλέπετε, οι κυβερνήσεις που διοίκησαν τον τόπο δεκαετίες τώρα, ήθελαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποταγμένη, ζητιάνα κάθε φορά και ικέτιδα στα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία για λίγα ψίχουλα, προκειμένου να επιτελέσει το έργο της».
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», αναφέρθηκε  στις προσπάθειες που συστηματικά καταβάλλονται από την ηγετική ομάδα της ΚΕΔΕ, να μετατεθεί όλη τη συζήτηση για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» και να περιοριστεί μόνο στο εκλογικό σύστημα. Και πρόσθεσε: «Συζητώντας με πολλούς από αυτούς τους δημάρχους στις τελευταίες συνελεύσεις και συνέδρια της ΚΕΔΕ, στην οποία μετέχω ως αντιπρόσωπος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, όταν ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει τάχα πρόβλημα κυβερνησιμότητας, τους ρωτάω κάτι πολύ απλό: Από το 2010 τουλάχιστον, όταν τελείωσε η τόσο επιζήμια περίοδος της αυτοδυναμίας, που έφερε την πατρίδα μας στα βράχια, τη χώρα κυβερνούν δικομματικές ή τριτοκομματικές κυβερνήσεις. Έμεινε λοιπόν η Ελλάδα έστω μία ημέρα, έστω μία στιγμή ακυβέρνητη; Γιατί αυτό να μην μπορεί να ισχύσει και στην αυτοδιοίκηση, ένα χώρο όπου πρωτίστως πρέπει να επικρατεί η αντίληψη της συνεργασίας, της συνεννόησης, της αλληλοβοήθειας και της σύμπραξης;»
Στο σημείο αυτό ο Σπύρος Κουζινόπουλος στάθηκε στην πολύ χαρακτηριστική περίπτωση της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» της οποίας είναι επικεφαλής και ανέφερε: «Η παράταξή μας, ένα αδέσμευτο και ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό σχήμα, που συσπειρώνει στις γραμμές του δημότες από διάφορους πολιτικούς χώρους, αν και δημιουργήθηκε πολύ λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014, κατάφερε να πάρει ποσοστό 20%. Αλλά με το σύστημα που ίσχυε μέχρι τώρα, μπόρεσε να εκλέξει μόνο τρεις δημοτικούς συμβούλους, ενώ κανονικά με απλή αναλογική θα έπρεπε να είχε περίπου επτά με οκτώ δημοτικούς συμβούλους. Με συνέπεια ο μπάρμπα Γιώργης από την Περαία, η κυρά Μαρία από την Επανομή και ο Παναγιωτάκης από τη Μηχανιώνα, αν και ψήφισαν «Συμπολιτεία», να βλέπουν να τους εκπροσωπούν στο δημοτικό συμβούλιο άτομα από άλλους συνδυασμούς που δεν τους εκφράζουν. Πόσο λοιπόν δίκαιο, πόσο δημοκρατικό, πόσο αντιπροσωπευτικό, πόσο λογικό και τίμιο είναι αυτό; Μάλλον κάπως αλλιώς το λένε, μάλλον καταλήστευση ψήφων αποκαλείται, αλλά δεν τολμούν να το εκστομίσουν».
Απαντώντας τέλος στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ που χαρακτήρισε πομπωδώς την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση ως «καταπάτηση της δημοκρατικής βούλησης των πολιτών» με το επιχείρημα ότι υπάρχει ο κίνδυνος η αντιπολίτευση να έχει περισσότερους συμβούλους από την παράταξη του δημάρχου, ο Σπ. Κουζινόπουλος σημείωσε ότι ακόμα και σ’ αυτή την ακραία περίπτωση, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να διοικηθεί ο οποιοσδήποτε Δήμος της χώρας. Ανέφερε δε μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση:
Τον Φεβρουάριο του 1934, είχαν γίνει σε όλη τη χώρα δημοτικές εκλογές και στο δήμο Σερρών είχε πλειοψηφήσει ο συντηρητικός υποψήφιος Γεωργιάδης, αναδεικνύοντας και τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους. Όμως επειδή υπήρχε πρόβλημα ασυμβίβαστου με την εκλογή του, αυτή ακυρώθηκε, κι έτσι στις 18 Μαρτίου 1934 έγιναν εκλογές στην πόλη των Σερρών μόνο για δήμαρχο, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι παρέμειναν οι ίδιοι. Σ’ εκείνη τη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα εκλογική αναμέτρηση στο δήμο Σερρών, άλλαξε η διάθεση του εκλογικού σώματος, με συνέπεια να εκλεγεί δήμαρχος ο κομμουνιστής Διονύσης Μενύχτας, που μαζί με τον Μήτσο Παρτσαλίδη της Καβάλας, υπήρξαν οι πρώτοι αριστεροί δήμαρχοι στην ιστορία της χώρας.
«Σας πληροφορώ λοιπόν ότι στους τέσσερις μήνες που έμεινε στο αξίωμα του δημάρχου ο Μενύχτας, πριν τον καθαιρέσει από τη θέση αυτή η κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη και τον εξορίσει στον Άη-Στράτη, ο δήμος Σερών διοικήθηκε μία χαρά και το δημοτικό του συμβούλιο λειτούργησε άψογα, αν και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ανήκε στον δεξιό δήμαρχο που ακυρώθηκε η εκλογή του», σχολίασε. 
Και ο Σπ. Κουζινόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Ας τελειώνουμε επιτέλους με όλα αυτά τα στρεβλά και τα καλπονοθευτικά. Ας δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση, πιο λειτουργική, πιο αποδοτική, που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη, που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες του και θα πάψει να αποτελεί έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό με φορομπηχτικό καθαρά προσανατολισμό. Είναι χρέος όλων, και της κυβέρνησης, και της αντιπολίτευσης, είναι καθήκον όλων μας που ασχολούμαστε με την αυτοδιοίκηση. Το χρωστάμε στον τόπο, το οφείλουμε στα παιδιά μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.