Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Μία σημαντική πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜΘ, η «Χάρτα της Ειδομένης» παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου

Η δράση του Δικτύου «Χάρτα της Ειδομένης» για την ενίσχυση των δεοντολογικών αρχών στη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων σχετικά με πρόσφυγες, μετανάστες και μειονότητες παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2016, στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, Ν.Καρράς και ο συντονιστής του Δικτύου, Π. Νεράντζης
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Νίκος Καρράς, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΜ-Θ που ονομάστηκε «Χάρτα της Ειδομένης» για να θυμίζει το δράμα χιλιάδων προσφύγων, όπως αποτυπώθηκε με δραματικό τρόπο στην περιοχή, διήνυσε ήδη σημαντική διαδρομή ως προς την αποδοχή της από δημοσιογραφικές οργανώσεις και οργανισμούς υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία που έχει η συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ για τη συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με διακρίσεις από τα ΜΜΕ, καθώς, μεταξύ άλλων, προσανατολίζει νεότερες γενιές της Ενημέρωσης στις δεοντολογικές αρχές της δημοσιογραφίας.
Ο συντονιστής του Δικτύου, δημοσιογράφος Παύλος Νεράντζης, τεκμηρίωσε την αναγκαιότητα να διακριθεί το συγκεκριμένο θέμα ως προς την τήρηση της δεοντολογίας και περιέγραψε τον προσανατολισμό του Δικτύου στην ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση, που θα καλύψει την «γκρίζα ζώνη» ανάμεσα στην αυτορρύθμιση και τις παρεμβάσεις των πειθαρχικών οργάνων των Ενώσεων.
Τη σύνοψη των συμπερασμάτων από την τρίμηνη πιλοτική εργασία του Παρατηρητηρίου της Χάρτας, που αποδελτίωσε και ανέλυσε σχετικά δημοσιεύματα σε έντυπα ΜΜΕ, παρουσίασαν οι υπεύθυνοι των ομάδων εργασίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ που εκτελούν το έργο αυτό, επίκουρος καθηγητής Νίκος Παναγιώτου, υποψήφια διδάκτορας Νάγια Καλφέλη, καθηγήτρια Σοφία Καϊτατζή-Γουΐτλοκ. Η απουσία ψευδών ειδήσεων και παρακίνησης σε ρατσιστική βία είναι τα θετικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τα ευρήματα, ενώ η απουσία της φωνής προσφύγων και μεταναστών από τα περισσότερα δημοσιεύματα είναι το μείζον αρνητικό χαρακτηριστικό.

Στη συνέντευξη Τύπου εκπροσωπήθηκαν η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Κ. Τσιτσελίκης) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Β. Μίγκος), που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.