Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

9η Μάη: Εβδομήντα εννέα χρόνια από τη συντριβή του Ναζισμού

Εβδομήντα οκτώ χρόνια, συμπληρώνονται από τη μνημειώδη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά του Ναζισμού. Ήταν τέτοιες μέρες του Μάη, όταν τα στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας γνώριζαν τη συντριβή και παραδίνονταν άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις. Και στις 9 Μαίου 1945, ο σοβιετικός στρατός, ύψωνε στο Βερολίνο την κόκκινη σημαία, τη σημαία της νίκης και της απελευθέρωσης των λαών της Ευρώπης από το φασισμό.
Με αυτή τη μεγαλειώδη νίκη, σφραγίστηκε έτσι και η λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος άφησε πίσω του δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς σε ένοπλους και άμαχους, οδήγησε σε αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και μεταναστευτικών κυμάτων, προξένησε ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, και κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου στις χώρες που ενεπλάκησαν στον αντιφασιστικό αγώνα συντριβής των ναζιστικών στρατευμάτων. Πάνω από πενήντα εκατομμύρια, ήταν οι νεκροί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εκ των οποίων τα 25 εκατομμύρια ήταν σοβιετικοί, άμαχοι και στρατιώτες που θυσιάστηκαν για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Ελλάδα
Η χώρα μας ιδιαίτερα, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχασε συνολικά περισσότερους από 800.000 ανθρώπους, ακόμη περισσότεροι αυτοί που έμειναν τραυματίες και ανάπηροι. Το  7% του τότε πληθυσμού της Ελλάδας θυσιάστηκε γράφοντας λαμπρές σελίδες στον Εθνικό Απελευθερωτικό αγώνα με την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των προοδευτικών και πατριωτικών δυνάμεων της χώρας μας. Ενώ παράλληλα η χώρα μας απώλεσε περισσότερη από τη μισή παραγωγική της βάση. Εκατοντάδες πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, και φορτώθηκε με υποχρεωτικά δάνεια, αυτά για τα οποία σήμερα η χώρα μας αξιώνει την επιστροφή τους αλλά και τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Στα τριάμισι χρόνια της χιτλερικής σκλαβιάς που γνώρισε η χώρα μας την  περίοδο Απρίλης 1941 – Οκτώβρης 1944, ο ελληνικός λαός προέβαλε πρωτοφανή ηρωϊκή αντίσταση στους ναζί κατακτητές, χάρη στο αγωνιστικό φρόνημα των ανταρτών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του μεγαλύτερου εθελοντικού στρατού στην Ευρώπη. Και μαζί και με άλλους αγωνιστές,  συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Ελλάδας και στη συντριβή του φασιστικού άξονα.  Πρέπει όμως να σημειώσουμε ιδιαίτερα ότι σ’ αυτό τον τιτάνιο εθνικοαπελευθερωτικό αυτό αγώνα του λαού μας, δεν συμμετείχαν όλοι. Οι ντόπιοι φασίστες της εποχής, δικαίως χαρακτηρισμένοι ιστορικά ως γερμανοτσολιάδες και δοσίλογοι, συνεργάστηκαν ανοιχτά με τον κατακτητή αποκομίζοντας προσωπικά οφέλη και υπονομεύοντας τον αντιστασιακό αγώνα.

Νίκη-σταθμός στην παγκόσμια Ιστορία
Η 9η Μαΐου είναι ταυτόχρονα και μέρα μνήμης και τιμής για τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου. Μια νίκη σταθμός στην παγκόσμια ιστορία αφού σταμάτησε την εξάπλωση του χιτλεροφασισμού στην Ευρώπη και τον κόσμο. Είναι ημέρα τιμής όσων έδωσαν της ζωή τους για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα κόσμο ειρηνικό μακριά από τον φασισμό και τον ναζισμό. Όσων  αντιτάχθηκαν στην ιδεολογία του μίσους που οδηγούσε στον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους. Σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή τάχθηκαν στις γραμμές του αγώνα πολεμώντας τον χιτλεροφασισμό.
Δυστυχώς μετά την αντιφασιστική νίκη των λαών η ανθρωπότητα δεν έμεινε μακριά από πολέμους. Ενώ, παρά τη συντριβή του χιτλεροφασισμού, δεν εξαλείφτηκαν τα αρρωστημένα μυαλά που επιδιώκουν αναβίωση και διάδοση της απάνθρωπης «ιδεολογίας» του φασισμού και του ναζισμού.

Τα βαθιά αίτια
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προέκυψε ως αποτέλεσμα των αντιφάσεων που κληροδότησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ως μέσο εδραίωσης και αναδιαμόρ­φωσης των συσχετισμών δυνάμεων σε διεθνές επί­πεδο, ως μέσο διανομής και ανα­διανομής του παγκόσμιου πλούτου και της ισχύος.
Στις 22 Ιουνίου 1941, η Γερμανία, έχοντας ουσιαστικά διαθέσιμο το οικονομικό και πολεμικό κεφάλαιο του συνόλου της ηπειρωτικής Ευρώπης, επιστρατεύοντας το 80% του εμψύχου και τεχνολογικού της στρατιωτικού δυναμικού, εξαπολύει μια τερατώδη, άνευ προηγουμένου ως προς τον όγκο, την ισχύ, και την αγριότητα πολεμική επίθεση ενάντια στη σοβιετική ένωση. Ο Χίτλερ με τον «Πόλεμο Αστραπή» στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, θέτει ως στρατηγικό στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση της ΕΣΣΔ, την εξολόθρευση του ρωσικού λαού και των πολιτιστικών κεντημένων που ανέδειξε κατά τη μακραίωνη ιστορική του πορεία.

Ανελέητοι βομβαρδισμοί από τα γερμανικά Στούκας κατά του Λένινγκραντ
Βασικός στόχος του Χίτλερ η ΕΣΣΔ
Η νεαρή Σοβιετική Ένωση γίνεται ο βασικός στόχος του Άξονα, αναλαμβάνοντας το κύριο βάρος του αντιφασιστικού αγώνα, γεγονός που αλλάζει άρδην το χαρακτήρα του πολέμου: γίνεται πλέον ένας αγώνας ζωής και θανάτου της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας και των λαών της εναντίον της επιθετικότερης δύναμης κρούσης του κόσμου του κεφαλαίου. Οι λαοί της, με τις τεράστιες θυσίες τους, απετέλεσαν τον αποφασιστικό παράγοντα για την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο, συντρίβοντας τη Ναζιστική Γερμανία. Ο ρωσικός λαός ονόμασε τον τιτάνιο και ηρωικό του αγώνα ενάντια στις ναζιστικές ορδές που ισοπέδωναν με πρωτόγνωρη βαρβαρότητα και κτηνωδία τη χώρα του «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», και  «Ιερό Πόλεμο». Ήταν ένας γιγάντιος αγώνας που είχε λαϊκό, εθνικοαπελευθερωτικό,πατριωτικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα. Οι λαοί της ΕΣΣΔ κινητοποιήθηκαν με πρωτόφαντη μαζικότητα και ομοψυχία, καταθέτοντας ανιδιοτελώς την ψυχή και το σώμα τους στην υπόθεση του αντιχιτλερικού αγώνα. Εμπνεύστηκαν από την ηθική δύναμη και το ανθρωπιστικό μεγαλείο της ιδεολογίας τους, από την ιστορία, τις πολιτιστικές τους παραδόσεις, τον πατριωτισμό. Διεξήγαγαν τον πόλεμο με πρωτοφανέρωτη αυταπάρνηση και αυτοθυσία, εμπλουτίζοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό με απαράμιλλες ηρωικές πράξεις, με λαϊκά επιτεύγματα ανώτερης ηθικής αξιοπρέπειας και βαθύτατου ανθρωπισμού.

Ο επικός αγώνας στο Λένινγκραντ
Θα μείνουν για παράδειγμα ανεξίτηλες στην ιστορική μνήμη οι ηρωικές σελίδες που έγραψαν οι πολίτες του Λένινγκραντ που μαχόμενοι με απαράμιλλη γενναιότητα και ηθικό σθένος  σε συνθήκες εξοντωτικής περικύκλωσης και πολιορκίας, υπομένοντας καρτερικά την πείνα, τις κακουχίες, το θάνατο, άντεξαν, δεν υπέκυψαν, υπερασπίστηκαν την άμυνα της αγαπημένης τους πόλης για 900 ολόκληρες μέρες μην επιτρέποντας στους Γερμανούς να την καταλάβουν.
Οι μεγαλειώδεις νίκες του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζιστικών στρατευμάτων στις μάχες της Μόσχας, του Στάλινγκραντ, του Κούρσκ αποτέλεσαν κομβικά σημεία στη ροή του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αντέστρεψαν τη φορά του Πολέμου, έθεσαν τις βάσεις για την έναρξη της νικηφόρου απελευθερωτικής επέλασης του Κόκκινου Στρατού προς το Βερολίνο και την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Ευρώπης.

Ασύλληπτα βαρύ το τίμημα
Το τίμημα της αντιφασιστικής Νίκης για τους λαούς της ΕΣΣΔ, ήταν ασύλληπτα βαρύ: 25.000.000 νεκροί στρατιώτες και άμαχος πληθυσμός, πάνω από 2.000 πόλεις ισοπεδώθηκαν σε συνθήκες πρωτόγνωρης βαρβαρότητας από τους Νάζι, χιλιάδες χωριά αφανίστηκαν, βεβηλώθηκαν και καταστράφηκαν μνημεία Τέχνης, μουσεία, εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικές αξίες πανανθρώπινης αισθητικής οντότητας. Κατά τον Πατριωτικό Πόλεμο δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην έχει χάσει τον δικό της άνθρωπο.
Ας αναλογιστούμε ποια θα ήταν η σημερινή εικόνα του κόσμου, εάν ο Κόκκινος Στρατός δεν είχε συντρίψει τη λαίλαπα του φασισμού...

Στο κενό οι προσπάθειες όσων θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία
Στις μέρες μας, στη δίνη των αντιφάσεων της «Παγκοσμιοποίησης», είναι εκπληκτικό το θράσος με το οποίο εξαπολύεται καταιγισμός παραπληροφόρησης, με στόχο την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, την καπηλεία της Νίκης των Λαών και τη βεβήλωση εκείνων ακριβώς των δυνάμεων που συνέβαλαν αποφασιστικά στην έκβαση αυτού του πολέμου. Συγκεκριμένοι ιδεολογικοί και πολιτικοί κύκλοι, στρατευμένοι στην αδυσώπητη ¨Λογική της Νέας Τάξης¨ προβάλλοντας το ανυπόστατο από ιστορικής, επιστημονικής και ηθικής απόψεως ιδεολόγημα με τη μορφή της εξίσωσης: φασισμός=σοσιαλισμός =ΕΣΣΔ=ολοκληρωτισμός,  κάνουν τα πάντα για να ξαναγράψουν την ιστορία, για να σβήσουν απ’ την ιστορική μνήμη των λαών την αποφασιστική συμβολή της ΕΣΣΔ, των κομμουνιστών και των αριστερών-προοδευτικών ανθρώπων, που έδωσαν τα πάντα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τη φασιστική κτηνωδία.
   Η αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μαΐου 1945 θα τροφοδοτεί την ελπίδα, θα αποτελεί πηγή δύναμης, έμπνευσης και αγωνιστικότητας για τους λαούς και τις δυνάμεις εκείνες της εργασίας που θα παλεύουν ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης για κοινωνική χειραφέτηση, για μια εξανθρωπισμένη ενωμένη ανθρωπότητα.


                                          Μπέρτολ Μπρεχτ: Ο φασισμός
                                  «Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον, 
                                   καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει.
                                  Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω, 
                                   καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.
                                   Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν, 
                                   και χάνονται βαθιά στα περασμένα.
                                   Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν, 
                                   μα όχι και το μίσος του για μένα.
                                  Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, 
                                   δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!
                                   Ο φασισμός δεν έρχεται από μέρος, 
                                   που λούζεται στον ήλιο και στ’ αγέρι!
                                   Το κουρασμένο βήμα του το ξέρω, 
                                    και την περίσσεια νιότη μας την ξέρει.
                                    Μα πάλι θε ν’ απλώσει σαν χολέρα 
                                    πατώντας πάνω στην ανεμελιά σου,
                                    και δίπλα σου θα φτάσει κάποια μέρα, 
                                    αν χάσεις τα ταξικά γυαλιά σου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.