Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

H δράση παρακράτους και «σοβιετολόγων» στη Θεσσαλονίκη

H αποκαλυπτική έκθεση Μπέρτσου για τα "μυστικά κονδύλια"
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Είναι απίστευτο το πόσα εκατομμύρια από τον ιδρώτα και την άγρια φορολόγηση του ελληνικού λαού, ξοδεύονταν από το μεταπολεμικό κράτος της δεξιάς για τη χρηματοδότηση των κάθε είδους προπαγανδιστών του αντικομμουνισμού, της σοβιετολογίας και των παρακρατικών οργανώσεων που δρούσαν σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος τους; Η αποτροπή ανόδου της αριστεράς, ιδιαίτερα μετά το 1958, όταν προς γενική κατάπληξη, το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) με πρόεδρο τον Γιάννη Πασαλίδη, είχε πετύχει το εκλογικό «θαύμα» να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Πως οργανώθηκε η προσπάθεια κατάπνιξης και ακρωτηριασμού της ανερχόμενης ραγδαία αριστεράς;
-Αρχικά με τους κάθε είδους προπαγανδιστές, τους «σοβιετολόγους» τύπου Γεωργαλά και τον κρατικό μηχανισμό που επιστρατεύθηκε για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».
-Στη συνέχεια με το εκλογικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου 1961. Τις εκλογές «Βίας και Νοθείας», όπως έμειναν στην ιστορία, και στις οποίες, όχι μόνο «ψήφισαν και τα δέντρα», αλλά εκδηλώθηκαν και επιθέσεις με ξυλοδαρμούς εκατοντάδων δημοκρατικών πολιτών, ακόμη και πολιτικές δολοφονίες όπως του Στέφανου Βελδεμίρη και του Διονύση Κερπινιώτη.
-Και τέλος, με τη σύσταση και χρηματοδότηση παρακρατικών οργανώσεων που είχαν αποκλειστικό στόχο τα χτυπήματα κατά αριστερών πολιτών, την τρομοκρατία όχι μόνο στα απομακρυσμένα χωριά, αλλά ακόμη και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Η δράση αυτών των σκοτεινών κύκλων και αυτών των προπαγανδιστών, που έστρωναν το δρόμο για τον ερχομό της χούντας, ανακόπηκε μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, στην οποία άμεσα μετείχαν με την αντισυγκέντρωση, τους «αγανακτισμένους πολίτες», τις επιθέσεις κατά των δημοκρατικών πολιτών που προσέρχονταν στη συγκέντρωση των φίλων της ειρήνης με ομιλητή τον Λαμπράκη.

Η συγκλονιστική έκθεση Μπέρτσου
Μία συγκλονιστική έκθεση του Γιώργου  Μπέρτσου, ενός από τους τρεις δημοσιογράφους (Βούλτεψης, Μπέρτσος, Ρωμαίος) που συνέβαλαν τα μέγιστα στην εξιχνίαση της υπόθεσης Λαμπράκη, αποκάλυψε όλο τον εσμό του παρακράτους, τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε, τα τεράστια μυστικά κονδύλια που διαχειρίζονταν και τις διασυνδέσεις του με τον κρατικό μηχανισμό. Την έκθεση εκείνη είχε υποβάλει ο Μπέρτσος, - ο οποίος μετά τη νίκη της «Ένωσης Κέντρου» το Φεβρουάριο του 1964 είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της ΚΥΠ – προς τον τότε υφυπουργό Προεδρίας Γεώργιο Μυλωνά.
Όπως έλεγε ο Μπέρτσος πολλά χρόνια αργότερα «μπήκα στην υπηρεσία αυτή, (σ.σ. στην «Υπηρεσία Πληροφοριών»η οποία λειτουργούσε ως παρακλάδι της ΚΥΠ) που ήταν ένα κτίριο γωνιακό πολυόροφο στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου και Βαλαωρίτου. Απέναντι ήταν τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου «Λαύριον» και μέσα ήταν τα πικρά για ό,τι δημοκρατικό υπήρχε σ’ αυτόν τον τόπο».
Τα στοιχεία που θα βρει ο αρχηγός της ΚΥΠ στον φάκελο 1131 αυτής της υπηρεσίας, τον συνταράζουν, καθώς εκτός από τη διαχείριση ενός μυθώδους ποσού 77 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως, θα βρει ένα πλούτο πληροφοριών για τις παρακρατικές οργανώσεις, τα στελέχη της αλλά και τους προπαγανδιστές, οι οποίοι με τη διοχέτευση κατασκευασμένων, τις περισσότερες φορές, «πληροφοριών», προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.

Η ... "διαφώτιση"
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρη την πολυσέλιδη έκθεση Μπέρτσου, θεωρώντας ότι ακόμη και σήμερα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον:









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.