Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Γελοιοποίηση διαδικασιών στο συνέδριο-παρωδία της ΚΕΔΕ

Τέτοια δημοκρατία θέλουν: Πλειοψηφία 65 συνέδρων στους 500 αντιπροσώπους!
Το Συνέδριο παρωδία της ΚΕΔΕ έλαβε τέλος, γελοιοποιώντας κάθε διαδικασία, και αλλάζοντας κάθε λίγο τις προτάσεις για ψήφισμα, η παράταξη Πατουλη (ΝΔ), ενέδωσε στις επιθυμίες Κοίμηση (ΠΑΣΟΚ) για μετωπική ρήξη με την κυβέρνηση.

Το «μέτωπο ανατροπής» είναι εδώ, διχάζοντας με «ισχυρή πλειοψηφία» μόλις 65 ψήφους στους 500 συνέδρους, μέσα σε ένα διαδικαστικό χάος, και ψηφίζοντας τα πάντα, πολλά χωρίς καν να τα διαβάσουν.

Με τις παρατάξεις «Νέα Αυτοδιοίκηση», «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Συντονισμός Αιρετών» να απέχουν από τον τραγέλαφο.

Ο «ανέκδοτος» ξεκινά, δυστυχώς για την Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς για τις τοπικές κοινωνίες.
‘Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία»: «Εμείς θα είμαστε εδώ για συγκρούσεις και συνεργασίες τόσο εντός της Αυτοδιοίκησης όσο και με την κάθε κυβέρνηση.
Με ένα και μόνο γνώμονα:. Την υπεράσπιση των συμφερόντων των τοπικών
κοινωνιών».

Τι είχε προηγηθεί
Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, που παραλίγο να φτάσουν στα άκρα, ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή της αντιπαράθεσης, όπως κατήγγειλαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ήταν οι μεθοδεύσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη (ΝΔ) και του επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Απόστολου Κοιμήση (ΠΑΣΟΚ), να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία χωρίς καταμέτρηση. Τελικώς, η απόφαση να μην συζητήσει η ΚΕΔΕ αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όπως επίσης και η αρνητική θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στο νέο νόμο της κινητικότητας ελήφθη κατά πλειοψηφία και αφού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει, μέσα σ’ ένα πρωτοφανές… κομφούζιο.
Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη και των επικεφαλής των παρατάξεων «Ριζοσπαστικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Δημήτρη Μπίρμπα (ΣΥΡΙΖΑ) και «Νέας Αυτοδιοίκησης», Γιώργου Ιωακειμίδη (Ανεξάρτητοι), οι οποίοι και απείχαν από την ψηφοφορία. Η αντιπαράθεση γενικεύθηκε και μεταξύ πολλών απ’ όσους συνέδρους είχαν απομείνει στην αίθουσα (σ.σ. περίπου 70 από τους, συνολικά, 500), οι οποίοι είχαν έντονες και συνεχείς φραστικές αντεγκλήσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. 
Το χρονικό της έντασης 
Όλα ξεκινησαν όταν  ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Απόστολος Κοιμήσης, παρά το γεγονός ότι το κείμενο του ψηφίσματος είχε ήδη μοιραστεί στους συνέδρους, πρότεινε να γίνουν ξεχωριστές ψηφοφορίες για τα δύο θέματα, δηλαδή αυτό της απλής αναλογικής και της κινητικότητας. Πρόταση με την οποία συμφώνησε ο πρόέδρος της ΚΕΔΕ.
Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Ιωακειμίδη ο οποίος μίλησε για “συνδιοίκηση Πατούλη-Κοιμήση” και ζήτησε να γίνει καταμέτρηση των ψήφων καθώς, σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε απαρτία (σ.σ. 250 στους 500 συνέδρους).
Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συνεπικουρούμενος από τον κ. Κοιμήση, αρνήθηκε να προχωρήσει σε καταμέτρηση και αντιπρότεινε να μετρηθούν μόνο οι αρνητικές ψήφοι της αντιπολίτευσης.
Το γεγονός προκαλέσε την αντίδραση του Δ. Μπίρμπα ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ είπε χαρακτηριστικά: “Δεν είναι δημοκρατικές διαδικασίες αυτές που ακολουθούνται”.
Καυστικός ήταν ο κ. Μπίρμπας απέναντι τόσο στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, όσο και στον επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», Απόστολο Κοιμήση, λέγοντας ότι ουσιαστικά το σχέδιο των αποφάσεων που κατατέθηκε στους συνέδρους, περιείχε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και καλούσε σε «ρήξη απέναντι στην πιο άθλια κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι έκανε λόγο, κι εκείνος με τη σειρά του, για «συνδιοίκηση Πατούλη – Κοιμήση» στην ΚΕΔΕ, ενώ γνωστοποίησε ότι η παράταξη του θα απέχει από τη διαδικασία.
Και καθώς η πλειοψηφία αρνιόταν την καταμέτρηση, ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» Γιώργος Ιωακειμίδης ξεκίνησε μόνος του να μετρά όσους σήκωσαν τα χέρια τονίζοντας ότι “δεν είστε περισσότεροι από 65-70 και δεν υπάρχει απαρτία” και κάνοντας κι εκείνος γνωστό ότι η παράταξή του αποχωρεί από την διαδικασία. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
-Πατούλης (εκτός μικροφώνου και… εαυτού): Ντροπή σου. Ντροπή σου. Έκανες τη χειρότερη συνέλευση.Είσαι για να είσαι εκεί πού βρίσκεσαι (σ.σ εννοώντας στα έδρανα της αντιπολίτευσης) 
-Ιωακειμίδης: Τι εννοείς; Εγώ είμαι πάρα πολύ καλά στο Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Εσύ είσαι καλά στο Μαρούσι;
Από την ψηφοφορία που αφορούσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, απείχε και η «Λαϊκή Συσπείρωση», με το μέλος της, Ελπίδα Παντελάκη, να τονίζει ότι θέση της παράταξης του ΚΚΕ είναι η εφαρμογή απλής και άδολης αναλογική, προσθέτοντας ότι “έχει γελοιοποιηθεί η διαδικασία” και να καταθέτει ξεχωριστό ψήφισμα της παράταξης στο προεδρείο.
Τελικώς, όπως προαναφέρθηκε, κατά την ψηφοφορία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) η ΚΕΔΕ να ζητήσει να μην συζητηθεί τώρα το θέμα του εκλογικού συστήματος, ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων καθώς δεν περιέχει διάταξη που να ορίζει ότι θα γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, αλλά και του ελεγκτή νομιμότητας, διάταξη που περιέχεται στο ν/σ για τους ΟΤΑ. Παράλληλα το συνέδριο εξουσιοδότησε το ΔΣ της ΚΕΔΕ να μπορεί να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή από την Επιτροπή Διαβούλευσης για την μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.