Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Πρωτοτυπία: Το..χειμώνα ο καθαρισμός ακτών του δήμου Θερμαϊκού

"Κατόπιν εορτής" αποφάσισε η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να προχωρήσει στον καθαρισμό των ακτών της περιοχής, παραδίνοντας κι αυτή τη δημοτική υπηρεσία σε εργολάβο, κι αφού στο μεταξύ έχει περάσει το μισό και πλέον καλοκαίρι. Ενώ μέχρι να προχωρήσει στον απαιτούμενο ηλεκτρονικό διαγωνισμό, το σίγουρο είναι ότι ο ανάδοχος δεν πρόκειται να εξευρεθεί πριν το τέλος της θερινής περιόδου. Πότε τότε θα γίνει ο καθαρισμός των ακτών του δήμου Θερμαϊού; "Το χειμώνα", απαντά σοβαρά-σοβαρά η δημοτική αρχή!


Από τη μια φύκια, από την άλλη σκουπίδια. Διαλέγει κανείς και παίρνει
Το εξωφρενικό είναι ότι αυτό το "έργο καθαρισμού των ακτών" θα κοστίσει στο Δήμο το εξωφρενικό ποσό των 179.840,92 ευρώ και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης Μαυρομάτη, καθώς, όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε όχι μόνο να επισκευασθεί το πολυμηχάνημα καθαρισμού ακτών, που διαθέτει ο Δήμος, αλλά και να αγοραστούν τρία τουλάχιστον ακόμη παρόμοια μηχανήματα, προκειμένου η αρμόδια δημοτική υπηρεσία να καθαρίζει μόνη τιςακτές και να μην έχει την ανάγκη κανενός εργολάβου.
Η μελέτη της διοίκησης Μαυρομάτη
Η ανακοίνωση για αφαίρεση των "Γαλάζιων Σημαιών" από τις
παραλίες του Ποταμού Επανομής και των Νέων Επιβατών


"Δεν προλαβαίνουμε να επισκευάσουμε το εξάρτημα"
Έχει στην προκείμενη περίπτωση ενδιαφέρον η τουλάχιστον αστεία δικαιολογία, την οποία προέβαλε η δημοτική αρχή του δήμου Θερμαϊκού, για να δικαιολογήσει τη χρησιμοποίηση των υπηρεσιών του εργολάβου, τη στιγμή που η δημοτική υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης διαθέτει ιδιόκτητο μηχάνημα-ακτοκαθαριστή. Την παραθέτουμε για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του:


"Ο Δήμος μας διαθέτει ένα πολυμηχάνημα-ακτοκαθαριστή (ΜΕ 98873, εργοστασίου κατασκευής JCB), δηλαδή ένα ελκυστήρα-τρακτέρ με συρόμενο κόσκινο (κοσκίνα). Το εν λόγω μηχάνημα, λόγω παλαιότητας, παρουσιάζει μεγάλη συχνότητα βλαβών και επί του παρόντος το εξάρτημα που είναι απαραίτητο για τον σωστό καθαρισμό της άμμου των ακτών (συρόμενο κόσκινο ή κοσκίνα) είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης. Η επισκευή του παραπάνω παρελκόμενου εξαρτήματος λόγω της πολυπλοκότητάς του, δεν
μπορεί να γίνει με ίδια μέσα και προσωπικό, η δε επισκευή από εξωτερικό συνεργείο κρίνεται πολύ χρονοβόρα, επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχει στο Δήμο μας διαδικασία ανάθεσης επισκευών οχημάτων. Για το ανωτέρω μηχάνημα, υπάρχει στο Δήμο μας, μόνο ένας χειριστής".

Δηλαδή, υπάρχει μεν το κατάλληλο μηχάνημα καθαρισμού των ακτών, αλλά επειδή χρειάζεται να επισκευασθεί ένα εξάρτημα, δεν... προλαβαίνουν, γιαυτό αναθέτουν όλο το έργο του καθαρισμού των ακτών σε ιδιώτη. 
Πότε "ανακάλυψαν" ότι είναι χαλασμένο το εξάρτημα; Στα τέλη Ιουλίου, στη μέση δηλαδή της τουριστικής κίνησης, με τις παραλίες γεμάτες φύκια και σκουπίδια, γεγονός που οδήγησε την ΕΕΠΦ στην αφαίρεση των "Γαλάζιων Σημαιών" του ΠΟταμού και των Νέων Επιβατών.
Και πότε θα γίνει αυτός ο καθαρισμός των ακτών; Σύμφωνα με τη διοίκηση Μαυρομάτη, με αυτά τα χρήματα των 180.000 ευρώ θα γίνουν στις παραλίες της Περαίας, των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας:

"Ένας (1) καθαρισμός τον Μάιο ( προκαθαρισμός),
Δύο (2) καθαρισμοί τον Μάιο
Έξι (6) καθαρισμοί τον Ιούνιο,
Οκτώ (8) καθαρισμοί τον Ιούλιο,
Οκτώ (8) καθαρισμοί τον Αύγουστο,
Τέσσερις (4) καθαρισμοί τον Σεπτέμβριο και
Δύο (2) καθαρισμοί τον Οκτώβριο".


Η εισήγηση της διοίκησης Μαυρομάτη για καθαρισμό ακτών το... χειμώνα

Καθαρισμός ακτών τα... Χριστούγεννα
Και επειδή βέβαια και ο Μάϊος και ο Ιούνιος και ο Ιούλιος πέρασαν χωρίς να υπάρξει ούτε ένας καθαρισμός των ακτών του δήμου Θερμαϊκού, τα σαίνια της διοίκησης γράφουν στους όρους διακήρυξης ότι "αν για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιείται κάποιος καθαρισμός, θα αναπληρώνεται τους επόμενους μήνες, με επέκταση και στους χειμερινούς μήνες, λόγω του προγράμματος που τρέχει στο Δήμο «Στις ακτές και το Χειμώνα» !!  Δηλαδή, μπορεί να  έμειναν γεμάτες φύκια και σκουπίδια οι παραλίες του δήμου Θερμαϊκού όλο το καλοκαίρι, μπορεί να έφυγαν από την περιοχή μας δυσαρεστημένοι οι επισκέπτες και οι τουρίστες, οι κύριοι της διοίκησης Μαυρομάτη θα καθαρίσουν τις ακτές της περιοχής μας τα ... Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά ή τα Θεοφάνεια !
Δηλαδή, "φύκια για μεταξωτές κορδέλλες"!!


Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του πιο βρώμικου δήμου της Ελλάδος, επιχειρώντας να απαντήσει στις καταγγελίες της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού" για τις γεμάτες φύκια και σκουπίδια παραλίες, διατύπωσε την εξωφρενική άποψη ότι τάχα η υπηρεσία του καθαρίζει, έρχεται όμως ο άνεμος και ξαναγυρίζει τα φύκια στο ίδιο σημείο !

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.