Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Μία άγνωστη επιστολή του Ι. Πασαλίδη στον Μανώλη Γλέζο

Από αφορμή την ντροπιαστική απόφαση του Δήμου Νάξου να απορρίψει την προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου, του νησιού στο οποίο γεννήθηκε ο ήρωας της τρισένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης, ο εγγονός του αλησμόνητου προέδρου της ΕΔΑ, Γιάννη Πασαλίδη, ο δικηγόρος Ιωάννης Νισύριος ανέσυρε από το προσωπικό του αρχείο και μας έστειλε ένα μήνυμα που είχε αποστείλει το Μάϊο του 1959 ο Πασαλίδης στον Μανώλη Γλέζο στις φυλακές, όπου κρατούνταν, καταδικασμένος σε ισόβια δεσμά με την κατηγορία της ..."κατασκοπίας".

Γιάννης Πασαλίδης
Ήταν η εποχή που το μισαλλόδοξο κράτος της Δεξιάς κρατούσε ακόμη στις φυλακές και τα ξερονήσια της εξορίας, χιλιάδες αγωνιστές της τρισένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης. Και η επιστολή Πασαλίδη έρχονταν να θυμίσει το  κατόρθωμα των ηρώων Μανώλη Γλέζου και Λάκη Σάντα να κατεβάσουν και να κουρελιάσουν τη χιτλερική σημαία από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Όμως είχε και έναν άλλο συμβολισμό το μήνυμα του προέδρου της ΕΔΑ προς τον έγκλειστο στις φυλακές Γλέζο. Καθώς συνέπιπτε με την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαίου 1958, κατά τις οποίες η ΕΔΑ, σημειώνοντας θρίαμβο, είχε αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Γεγονός που είχε θορυβήσει τις δυνάμεις της εγχώριας και ξένης αντίδρασης, οι οποίες προσπαθώντας να ανακόψουν την εκλογική άνοδο της Αριστεράς, είχαν εξαπολύσει ένα κύμα άγριας τριομοκρατίας κατά των μελών και των στελεχών της. Εξ ου και η επισήμανση Πασαλίδη ότι θα ηττηθούν οι δυνάμεις της αντίδρασης και της μισαλλοδοξίας.
Τηλεγράφημα Πασαλίδη στον Γλέζο για την πρώτη αποφυλάκισή του, τον Ιούλιο του 1954. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1949, όμως δεν εκτελέστηκε μετά την κατακραυγή προσωπικοτήτων όπως ο ΠΙκάσσο, ο Σαρλ ντε Γκωλ κ.α.
Το μήνυμα του προέδρου της ΕΔΑ στον Μανώλη Γλέζο είχε ως εξής:
"Με την ευκαιρία συμπληρώσεως 18 χρόνων από την ημέρα της ηρωικής πράξεώς σου, εγώ προσωπικώς και η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΑ, σου στέλνομε τον πιο θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. 
Η κυβέρνησις της υποτελείας που αμνηστεύει τους Γερμανούς εγκληματίες πολέμου, κρατεί στις φυλακές τους αγωνιστές της Εθνικής Αντιστάσεως και επιχειρεί να λερώσει τους εθνικούς ήρωες της Ελλάδος με την απαράδεκτη κατηγορία του κατασκόπου. Όμως ο λαός της Ελλάδος μαζί με ολόκληρη την προοδευτική ανθρωπότητα, που αγωνίζονται για την Ανεξαρτησία, την Ειρήνη και την Δημοκρατία, αγωνίζονται για να απελευθερώσουν από τα κάτεργα τους ήρωες και τους πρωταγωνιστές των εθνικών και λαικών αγώνων.
Οι δυνάμεις της μισαλλοδοξίας,του πολέμου και της αντιδράσεως θα ηττηθούν. Το δίκαιο θα θριαμβεύσει. Η αλήθεια θα λάμψει. Οι αγωνιστές του λαού θα απελευθερωθούν.
Με αγάπη και αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΑ 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ 
[31 Μαίου 1959]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.