Τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 30η Οκτωβρίου του 1944 τιμήθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αναθηματική στήλη που βρίσκεται μεταξύ Λευκού Πύργου και Βασιλικού Θεάτρου, στην παραλία της πόλης.
«Τιμώνται όσοι διάλεξαν τότε χωρίς δισταγμό τον αγώνα από τον εφησυχασμό, τη μάχη αντί για τη σιωπή, τον ηρωισμό αντί για τον φόβο» τόνισε ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της 30ης Οκτωβρίου, Δρόσος Τσαβλής και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν με προτάσεις τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία γιορτάζεται η επέτειος και βοήθησαν στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων εορτασμού και αφύπνισης κυρίως των νέων.
«Θέλω να ευχηθώ σε όσους ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια να επιμείνουν σε τούτο: τα σχολεία είναι ο χώρος, όπου οφείλουμε ως σκεπτόμενοι πολίτες να επικοινωνήσουμε αυτή τη σημαντική επέτειο αποδεικνύοντας πως έχουμε πεποίθηση στους νέους επόμενων γενεών, στο ίδιο, δηλαδή, το μέλλον της πατρίδας» είπε ο κ. Τσαβλής.
«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία του ελληνικού με τον γερμανικό λαό και όλους τους λαούς. Η ειλικρινής όμως φιλία και συνεργασία των λαών μπορεί να στηριχθεί μόνο στα στέρεα θεμέλια του αμοιβαίου σεβασμού, της ιστορικής αλήθειας και της δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας (Ε.Δ.Ι.Α. 1940-1974), Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
«Ο αγώνας μας για μνήμη, δικαιοσύνη και αποζημίωση που συσπειρώνει και πολλούς δημοκράτες και συλλογικότητες από τη Γερμανία, είναι αγώνας για την προάσπιση και τη θωράκιση της δημοκρατίας, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισήμανε.
Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Αβαρλής.
Στην αναθηματική στήλη εναπόθεσαν στεφάνια και κόκκινα τριαντάφυλλα εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και πολίτες.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση πήραν μέρος σε ιστορικό περίπατο σε τοπόσημα της πόλης που συνδέονται με την περίοδο της κατοχής της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί και την απελευθέρωσή της, τον οποίο διοργάνωσε η ΕΔΙΑ Μακεδονίας, με ξεναγό τον αντιπρόεδρο της Εταιρείας, δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Κουζινόπουλο.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο ηρώον του Γ΄ Σώματος Στρατού, από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτση, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκη Πέτρο Λεκάκη και βουλευτές.
Η 30η Οκτωβρίου έχει χαρακτηρισθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 50 του έτους 2016 ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις για την 77η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων Μακεδονίας 1940-1974.
Κ.Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.