Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσε ο Τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος με θέμα: "Το πρόβλημα πυροπροστασίας στο Σέιχ-Σου διογκώνεται από διαγκωνισμούς αναρμόδιων και αρμόδιων".
Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνει:
Το θέατρο του παραλόγου παρακολουθούν οι Θεσσαλονικείς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, διαπιστώνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, εκθέτοντας αυτούς και τις περιουσίες τους σε κίνδυνο.
Στις 30.6.2021 καταθέσαμε την υπ’ αριθμ.7686 ερώτηση για το θέμα η οποία δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και για το λόγο αυτό επανακατέθηκε στις 2.9.2021 και στις 23.9.2021 με τη διαδικασία του άρθρου 130 παρ.5 του ΚτΒ, και κατατίθεται εκ νέου με τη μορφή της επίκαιρης.
Στη προσπάθεια ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την αντιπυρική προστασία αλλά και την προστασία από το φλοιοφάγο έντομο και ενώ είχε ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και οι κάτοικοι και φορείς της πόλης, παρά τις πολλαπλές οχλήσεις προς την κυβέρνηση εισέπραξαν σιωπή και απαξίωση.
Στην περίπτωση του Σέιχ Σου αυτή η επιλογή οδήγησε σε εγκληματικές ολιγωρίες στην αποκατάσταση και προστασία του δάσους. Αξίζει να σημειωθεί πως το κονδύλι που διατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για το Σέιχ Σου ήταν μόλις 74.400 ευρώ.
Τα δημοσιεύματα, οι αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και η δυσοίωνη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ανάγκασαν την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια σε αυτοψία στο Σέιχ Σου, όπου, αφού διαπίστωσαν την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δια στόματος του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιά δήλωσαν ακόμα μια φορά «αναρμόδιοι», αλλά ανέλαβαν «να σώσουν» την κατάσταση, ανακοινώνοντας συνεργασία και χρηματοδότηση με 1,5 εκατ. ευρώ (τα οποία πριν 2 μήνες δεν υπήρχαν) για τον καθαρισμό 3.050 στρεμμάτων από τα 30.000 στρέμματα του Σέιχ Σου, μέσα σε 40 ημέρες.
Αποτέλεσμα αυτού του αλαλούμ ήταν ταυτόχρονα να εξελίσσονται δύο έργα με εγκεκριμένες μελέτες του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, ένα με χρηματοδότηση από τον ΑΔΜΗΕ σε 1.165 στρέμματα στην περιοχή Ελαιορέματος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, και ένα σε έκταση 460 στρεμμάτων από τις δασικές υπηρεσίες, όπου αξιοποιούνται τα 74.400 ευρώ, αλλά και μία εργολαβία της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια ΚΜ και χρηματοδότηση 1,5 εκατομμύριο ευρώ χωρίς συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινιστεί για το έργο της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με ποιο θεσμικό πλαίσιο συμβάσεων εκτελέστηκε , στο πλαίσιο ποιων αρμοδιοτήτων, με ποιες μελέτες και με ποια συνάρτηση με τη δασική νομοθεσία και τις δασικές υπηρεσίες, με ποιους όρους διαφάνειας και με ποιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ακολούθησε τη δασική νομοθεσία η μελέτη και εκτέλεση του έργου καθαρισμού που υλοποίησε η ΓΓ Πολιτικής προστασίας στο Σέιχ Σου, έλαβαν γνώση οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και εντάσσονται οι εργασίες αυτές στο συνολικό σχέδιο διαχείρισης και πυροπροστασίας του περιαστικού δάσους;
2. Ποιος είναι αρμόδιος να διαχειρίζεται, να αδειοδοτεί, να χρηματοδοτεί και να υλοποιεί τις δράσεις διαχείρισης και προστασίας των δασικών εκτάσεων και ειδικότερα του Σέιχ Σου και πως θα εξασφαλιστεί η αποφυγή παρόμοιων δυσλειτουργιών ώστε να υπάρχει προστασία των δασών και των πολιτών και όχι εκτέλεση έργων και διαγκωνισμός αναρμοδίων όπως χαρακτήρισε την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια ο τότε Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.