Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Η απάντησή της Έλενας Ακρίτα για τους «μπαγλαμάδες» και τα Μπολσόι

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε σειρά μέτρων αντιποίνων σε δυτικές χώρες μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση μετάδοσης έργων της πολιτισμικής δημιουργίας. O Γιάννης Πρετεντέρης υπερασπίστηκε μέσα από τη στήλη του «Εμπιστευτικά» την υστερία με την επί της ουσίας λογοκρισία αριστουργημάτων της ρωσικής τέχνης.  Δηκτική απάντηση μέσω ανάρτησης στο Facebook έδωσε η γνωστή δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε «Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι εννοούν διάφοροι μπαγλαμάδες. Ότι οι Ρώσοι θα ισοπεδώνουν το Κίεβο κι εμείς θα πηγαίνουμε στο Μέγαρο Μουσικής να δούμε «Λίμνη των Κύκνων» σε απευθείας μετάδοση;».

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «Ρωσικός λαός είναι και οι εισβολείς στη Χερσώνα και οι διαδηλωτές κατά του πολέμου στη Μόσχα και οι μπαλαρίνες του Μπολσόι. Τις θεωρίες λοιπόν ότι ο λαός είναι γενικά αθώος και φταίνε γενικά οι ηγεσίες, αλλού».

Η σκληρή απάντηση της Έλενας Ακρίτα 

«Ναι, κύριε Πρετεντέρη. Η απάντηση είναι ‘ναι’ . Ναι, αυτό ακριβώς θέλουμε: την ώρα του πολέμου να βλέπουμε Μπολσόι, να ακούμε Νετρέμπκο, να χειροκροτούμε Γκέργκιεφ. Αυτή τη…δουλίτσα κάνει η Τέχνη, ξέρετε. Ενώνει τους λαούς.

Αν και τώρα που το σκέφτομαι, όλα αυτά τα χρόνια που βλέπω μπαλέτο τις Κυριακές στην αίθουσα Νίκου Σκαλκώτα, δεν σας είδα ούτε μια φορά εκεί. Και στο Μέγαρο δεν σας συνάντησα ποτέ σε συναυλίες κλασικής μουσικής, ρεσιτάλ και γκαλά όπερας. Γούστα είναι αυτά θα μου πεις. Σωστό κι αυτό. Εσείς ειδικεύσετε σε άλλα είδη μουσικής. Στους μπαγλαμάδες συγκεκριμένα. Που κι εμείς τους σεβόμαστε και τους αγαπούμε. Τους μπαγλαμάδες πάντα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.