Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Δραστηριότητες κατασκόπων στην Ουκρανία από το 2014

Μία μεγάλη έρευνα του Yahoo News στις ΗΠΑ, έφερε στην επιφάνεια ένα μυστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA στο ουκρανικό έδαφος ακόμη από το 2014. Η δραστηριότητα αυτή πρακτόρων και παραστρατιωτικών της CIA,  ήταν που βοήθησε το Κίεβο να προετοιμαστεί κατάλληλα για τη ρωσική εισβολή, όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική  έρευνα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως οι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές ήταν αντιμέτωποι με ένα σημαντικό πρόβλημα: Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία προσπαθούσαν να τους τυφλώσουν. Την ώρα που οι Ουκρανοί αναζητούσαν τους στόχους τους μέσα από τις διόπτρες των όπλων τους οι Ρώσοι τους είχαν εντοπίσει χρησιμοποιώντας τη λάμψη του γυαλιού. Έτσι λοιπόν εκτόξευαν προς το μέρος τους λέιζερ υψηλής ευκρίνειας με αποτέλεσμα να βλάπτεται η όραση των ελεύθερων σκοπευτών.

Oι δύο πλευρές βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Στις αρχές του 2014, η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει και προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας. Λίγο αργότερα, οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς ξεκίνησαν έναν αποσχιστικό πόλεμο εναντίον του Κιέβου. Τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν σύντομα στη μάχη ενώ το ίδιο έκανε – αθόρυβα – και η CIA.

Σύμφωνα με πρώην αμερικανούς αξιωματούχους ενώ οι γραμμές μάχης στο Ντονμπάς γίνονταν όλο και πιο σκληρές, μια μικρή, επίλεκτη ομάδα βετεράνων παραστρατιωτικών της CIA πραγματοποίησε τα πρώτα μυστικά ταξίδια στην πρώτη γραμμή της μάχης με σκοπό να συναντηθεί με Ουκρανούς ομολόγους της.

Σύντομα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο, οι δυνατότητες του οποίου ξεπερνούσαν κατά πολύ τις ισλαμιστικές ομάδες με τις οποίες η CIA πολεμούσε στους πολέμους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Μάθαμε πολλά πολύ γρήγορα», λέει ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών τύφλωσης με λέιζερ των Ρώσων. «Αυτά τα σκ… δεν θα συνέβαιναν με τους Ταλιμπάν», συμπλήρωσε.


Οι ρίζες της αντίστασης των Ουκρανών

Πρώην αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών τονίζουν ότι τουλάχιστον μέρος της σκληρής αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων έχει τις ρίζες της σε ένα κρυφό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA, που «τρέχει» από τα ανατολικά μέτωπα της Ουκρανίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιέγραψαν αρκετοί πρώην αξιωματούχοι οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους προκειμένου να αναφερθούν ελεύθερα για ευαίσθητα θέματα πληροφοριών.

Σημειώνεται πως ένα μέρος του προγράμματος αφορούσε τις τεχνικές του ελεύθερου σκοπευτή και συγκεκριμένα:

– Πώς να χειρίζεστε αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που παρέχονται από τις ΗΠΑ και άλλο εξοπλισμό.

– Πώς να αποφύγετε τον ψηφιακό εντοπισμό που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι, για να εντοπίσουν την τοποθεσία των ουκρανικών στρατευμάτων, τα οποία είχαν αφήσει ευάλωτα σε επιθέσεις από το πυροβολικό.

– Πώς να χρησιμοποιείτε κρυφά εργαλεία επικοινωνίας.

– Πώς να παραμείνετε απαρατήρητοι στην εμπόλεμη ζώνη, ενώ παράλληλα απομακρύνετε από τις θέσεις τους τις ρωσικές δυνάμεις και τις ομάδες ανταρτών.

ΠΗΓΗ: https://www.yahoo.com/news/exclusive-secret-cia-training-program-in-ukraine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.