του Απόστολου Λυκεσά
Με τον τίτλο "Με προικοσύμφωνο δίνουν στα συμφέροντα και το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας" δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στη Θεσσαλονίκη, Απόστολου Λυκεσά που αναφέρεται στο ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας από το ΤΑΙΠΕΔ και τις πρώτες αντιδράσεις. Το παραθέτουμε στη συνέχεια.
Βορά στα συμφέροντα και τσιμεντοποίηση για το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας διά της μεθόδου… της αξιοποίησης αλλά και… με τυρί στη φάκα! Ο ιστορικός, εγκαταλελειμμένος αλλά καταπράσινος σήμερα χώρος βγαίνει στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανακοινώθηκε προχθές σε ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ανάπτυξη του Real Estate με πολλαπλασιαστικά οφέλη». Οκτώ χρόνια πριν, το 2014, όταν το ΤΑΙΠΕΔ είχε προσπαθήσει ξανά, είχε συναντήσει την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας η οποία με κινητοποιήσεις της είχε οδηγήσει το δημοτικό συμβούλιο σε ομόφωνη απόφαση κατά του σχεδίου.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης είπε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να βγει σύντομα σε διαβούλευση και πως «αν πάνε όλα καλά, έως το τέλος του 2022 θα ξεκινήσουμε τον διαγωνισμό» και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Γιώργο Τσαμασλή, ο οποίος εμφανίστηκε… ικανοποιημένος, καθώς, όπως δήλωσε (voria.gr), το σχέδιο προβλέπει 40 στρέμματα για σχολική στέγη και νομιμοποίηση της προβλήτας η οποία μένει και αυτή στον Δήμο Θερμαϊκού.
Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί στις 30 Μαρτίου 2021 Πρόσκληση Υποβολής Προσφορών για την πρόσληψη Νομικού Συμβούλου για την αξιοποίηση του ακινήτου, ενώ, σύμφωνα με τη γνωστή Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το 50% της έκτασης (61.900 τ.μ.) οικοδομείται ως… «τουριστικό παραθεριστικό χωριό», άλλα 20.332 τ.μ., δηλαδή το 16,42% της συνολικής έκτασης, προορίζονται για κοινόχρηστους χώρους και στα υπόλοιπα 41.568 τ.μ. προβλέπονται «κοινωφελείς υποδομές». Ομως, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει να δοθούν στον δήμο ως εισφορά σε γη 75.000 τ.μ.
Ηδη καταγράφονται αντιδράσεις και οργανώθηκε ομάδα με την επωνυμία «Σώστε το κάμπινγκ» με τη συμμετοχή παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και πολλών πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι «υπάρχει ήδη κρυφός “μουστερής”, πριν από τις ανακοινώσεις υπήρχε το προικοσύμφωνο, το οποίο είναι το τυρί στη φάκα» και χθες ετοιμαζόταν κείμενο αίτησης για παρέμβαση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Σύντομο ιστορικό
Ο χώρος δημιουργήθηκε ως οργανωμένη πλαζ το 1960 με την ονομασία «Τουριστική πλαζ Αγίας Τριάδος» και έγινε ένα από τα πλέον αγαπημένα θέρετρα των Θεσσαλονικέων. Οταν έσφυζε από ζωή διέθετε 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων, και φιλοξενούσε στην ακτή μέχρι 6.000 λουόμενους. Και σήμερα; Ο συνάδελφος Σπύρος Κουζινόπουλος, πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», συμπυκνώνει σε μια παράγραφο την εικόνα: «Αν και εγκαταλειμμένο, το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, με τα εκατοντάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του.
Πανύψηλες λεύκες, αιωνόβια πεύκα, φοίνικες και κάθε λογής βλάστηση που σε συνδυασμό με την εκπληκτική του παραλία θα μπορούσε να αποτελεί μόνιμη όαση αναψυχής, ξεκούρασης, δροσιάς όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ευρύτερα». Και τώρα, «το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να τον μετατρέψει σε μία απέραντη τσιμεντούπολη, βγάζοντάς τον στο σφυρί, προκειμένου να χτιστούν στη θέση τού σημερινού κάμπινγκ πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες για λίγους καθώς και “πεντάστερο” ξενοδοχείο All Inclusive, με πελάτες με “βραχιολάκια” που δεν θα αφήνουν ούτε ένα ευρώ στα καταστήματα της περιοχής. Θα το επιτρέψουμε;».
Ας σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2014 η αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού είχε εκπονήσει μελέτη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο σχέδιο, αφού ένα τμήμα της έκτασης προοριζόταν από τον Δήμο για τη δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων (Λύκειο, Γυμνάσιο και ολοήμερο Δημοτικό για 500 τουλάχιστον παιδιά). Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η μελέτη, «διαφωνούμε με την ανάδειξη της παραθεριστικής κατοικίας ως κύριας χρήσης της περιοχής, δεδομένου ότι οι προτεινόμενες χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα τη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αφετέρου ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής.
Επιπλέον δρα ανταγωνιστικά στην οικονομία της υπόλοιπης περιοχής που εργολαβικά πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση». Σημείωνε δε χαρακτηριστικά πως «η προτεινόμενη εκμετάλλευση κατοικίας ποτέ δεν υπήρξε στην περιοχή του ΕΟΤ και επομένως ποτέ δεν αποτέλεσε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης περιοχής», οπότε «με την προτεινόμενη εκμετάλλευση αναιρείται ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της περιοχής όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο Δήμος μας θα απολέσει μια ευκαιρία έλξης νέων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.