Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

"Αξιοποίηση του κάμπινγκ από το Δήμο και όχι καταστροφή από το ΤΑΙΠΕΔ"

Ο τίτλος του ρεπορτάζ της Φωτεινής Στεφανοπούλου στη Voria.gr
Ανασύραμε από το αρχείο μας μία συνέντευξη που είχε δώσει πριν ένα ακριβώς χρόνο ο απερχόμενος δήμαρχος Θερμαϊκού, χαρακτηρίζοντας "μικρή μειοψηφία" τις αντιδράσεις των πολιτών κατά της τσιμεντοποίησης του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν έλεγε λέξη για τη μεταστροφή 180 μοιρών στις θέσεις του για το θέμα αυτό. Δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια ο κ. Τσαμασλής ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης είχε ταχθεί υπέρ της παραχώρησης του κάμπινγκ στο Δήμο. Αυτές οι παλινωδίες του, μας δίνουν έναν ακόμη λόγο γιατί πρέπει να τον καταψηφίσουμε  στις εκλογές της Κυριακής.


Στο ρεπορτάζ της Φωτεινής Στεφανοπούλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr, μίλησε και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Σπύρος Κουζινόπουλος, αναφέροντας τις ομόφωνες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Θερμαϊκού που είχαν ταχθεί κατά των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ. Αποφάσεις που ο κ. Τσαμασλής και η απερχόμενη δημοτική αρχή γράφουν σήμερα στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

"Μέτωπο ενάντια στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας με τη δημιουργία τουριστικών υποδομών συγκροτούν κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού «Σώστε το κάμπινγκ», η οποία είχε δημιουργηθεί πριν από εννέα χρόνια, όταν και πάλι είχε τεθεί το ζήτημα της εκποίησης της έκτασης των 126 στρεμμάτων, ενεργοποιήθηκε εκ νέου, καθώς διαφωνεί με τη ανέγερση ξενοδοχείου και μπανγκαλόουζ, όπως προβλέπεται από τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η πρότασή τους είναι το κάμπινγκ, το οποίο είναι εγκαταλειμμένο εδώ και χρόνια και οι εγκαταστάσεις του ρημάζουν, να περιέλθει στην κυριότητα του δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού. Τα μέλη της επιτροπής ανέπτυξαν τις θέσεις τους στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την οποία ζήτησαν 14 σύμβουλοι από πέντε παρατάξεις, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα οργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στους Νέους Επιβάτες.


"Οι προσπάθειες ξεκινούν απο το 2013"

«Η προσπάθεια δεν είναι σημερινή. Ξεκινά από το 2013, όταν για πρώτη φορά εκδηλώθηκαν οι προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην καταστροφή του κάμπινγκ για να προχωρήσει στην ανέγερση -όπως έλεγε τότε- πολυτελών κατοικιών κι ενός τουριστικού χωριού. Τότε είχαν γίνει πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις από κατοίκους. Μετά τις πιέσεις στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ που ασκήσαμε ως επιτροπή πρωτοβουλίας και ως δημοτικές παρατάξεις, ο τότε πρόεδρος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνει αξιοποίηση μόνο για λειτουργία κάμπινγκ. Έκτοτε οι πρόεδροι άλλαξαν και οι υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά. Έχουμε το 2014 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, με την οποία λέμε όχι στην τσιμεντοποίηση και ναι στην παραχώρηση του κάμπινγκ στον δήμο. Έχουμε ομόφωνη απόφαση της τότε μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης στις 10 Ιουλίου του 2014, όπου ο τότε αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και νυν δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής έλεγε όχι στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και πρότεινε αξιοποίηση των τριών κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, Σέδες και Ασπροβάλτας μόνο από τους οικείους δήμους Θερμαϊκού, Θέρμης και Βόλβης και αφού προηγηθεί παραχώρηση των εκτάσεων. Πέρα από αυτά έχουμε και μία μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Θερμαϊκού, η οποία έλεγε ότι, αν γίνει τσιμέντο εκείνη η περιοχή, καταστρέφονται και οι αναπτυξιακές τουριστικές προοπτικές του δήμου. Με βάση όλα αυτά αποφασίσαμε να ξαναδραστηριοποιηθούμε για να σώσουμε το κάμπινγκ», είπε στη Voria.gr ο Σπύρος Κουζινόπουλος, εκπρόσωπος της επιτροπής και πρώην επικεφαλής δημοτικής παράταξης.

Τι προτείνει η επιτροπή

Η μελέτη προτείνει την ανέγερση ξενοδοχείου και μπανγκαλόους κατά μήκος της παραλίας σε έκταση 60 στρεμμάτων, που θα αναπτυχθούν σε τρεις χώρους, τους οποίους θα χωρίζει ζώνη πρασίνου. Παράλληλα, προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου 40 στρεμμάτων μεταξύ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας και του ξενοδοχείου, όπου θα κατασκευαστεί λύκειο με κλειστό γυμναστήριο και δημοτικό Σχολείο, καθώς επίσης επιπλέον κοινόχρηστο χώρο πλάτους 30 μέτρων κατά μήκος της θάλασσας και ζώνη πρασίνου μεταξύ της επαρχιακής οδού και των πρανών. Το σχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός μέχρι τέλος του χρόνου, αναμένεται να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για περιοχή – φιλέτο της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων δεν συνιστά αξιοποίηση και ανάπτυξη, αντιθέτως θα περιορίσει την πρόσβαση των πολιτών στην ακτή. Οι πολίτες που διαφωνούν αντιπροτείνουν αξιοποίηση του χώρου ανάλογη με αυτή του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων στο Κερατσίνι, έκτασης που επίσης είχε περάσει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ. «Ο δήμος Κερατσινίου με πιέσεις και στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ απέσπασε τον χώρο και πέρασε στην ιδιοκτησία του. Δημιούργησε ένα εκπληκτικό πάρκο με δύο δημοτικούς κινηματογράφους, με δημοτικό θέατρο, χώρους συναυλιών, παιδικές χαρές, αναψυκτήρια. Για την αξιοποίηση του χώρου ο δήμος προσέλαβε 135 άνεργους και όχι μόνο βγάζει τα έξοδα για τη συντήρηση και τη μισθοδοσία των ανθρώπων αυτών, αλλά έχει και μικρό κέρδος από τα εισιτήρια. Αυτό θέλουμε κι εμείς, να αξιοποιηθεί το κάμπινγκ προς όφελος των δημοτών κι όχι του όποιου παράγοντα», ανέφερε ο κ. Κουζινόπουλος.


Είναι δίκαιο να αποδοθεί η έκταση στο Δήμο

Η επιτροπή εκτιμά ότι είναι δίκαιο να αποδοθεί στον δήμο η έκταση, η οποία απαλλοτριώθηκε για τη δημιουργία του κάμπινγκ. «Το κάμπινγκ άρχισε να λειτουργεί στις 20 Ιουλίου του 1960. Για να γίνει το κάμπινγκ είχε γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση χωραφιών των κατοίκων της Αγίας Τριάδας και της τότε κοινότητας. Από την ώρα λοιπόν που έχει εκλείψει ο λόγος για τον οποίο έγινε η αναγκαστική απαλλοτρίωση, δηλαδή έπαψε ο χώρος να λειτουργεί ως κάμπινγκ, το λογικό και το ηθικό είναι να επιστραφεί η συγκεκριμένη έκταση στους νόμιμους ιδιοκτήτες και άρα στην τότε κοινότητα Αγίας Τριάδας, διάδοχος της οποίας είναι ο σημερινός δήμος Θερμαϊκού», κατέληξε ο κ. Κουζινόπουλος.


Για "μικρή μειοψηφία" μιλάει ο κ.Τσαμασλής

Τη βεβαιότητα ότι το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ θα έχει πολλαπλά οφέλη εξέφρασε μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε στην αξιοποίηση μέσω της τουριστικής ανάπτυξης. Θεωρώ το σχέδιο απόλυτα θετικό και τα οφέλη που θα φέρει είναι πολλά. Χρόνια τώρα έχουμε διαμαρτυρίες για τη μη αξιοποίηση της έκτασης. Κι έχουμε πάλι διαμαρτυρίες τώρα που έρχεται η ώρα της αξιοποίησης και μάλιστα όπως πρέπει -γιατί δεν μπορεί γίνει κάτι άλλο από ξενοδοχείο- ώστε να φέρνει κέρδη μονίμως 12 μήνες τον χρόνο, να είναι ένας ζωντανός οργανισμός που παράγει οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας και να δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να αναπτύξει αθλοπαιδιές, σχολική στέγη. Όσες προτάσεις κάναμε συμπεριλήφθηκαν. Ό,τι ζητούσε ο κόσμος, σχολική στέγη και χώρο πρασίνου, δρόμο για πρόσβαση στην παραλία, το ικανοποίησαν. Μας έδωσαν το 50% κοινόχρηστους χώρους από τα 126 στρέμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι αντιδράσεις προέρχονται από μία μικρή, οργανωμένη μειοψηφία. «Η πλειοψηφία είναι υπέρ. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες επιμέρους ενστάσεις, οι οποίες είναι θεμιτές. Τις λαμβάνω υπόψη, αλλά δεν μπορώ να αποφασίζω με βάση τη μειοψηφία. Επί του σχεδίου, άλλωστε, θα γίνει υποχρεωτικά δημόσια διαβούλευση με φορείς και κατοίκους και όλες οι γνώμες θα ακουστούν. Πρέπει όλα αυτά τα συγκεράσουμε και να κάνουμε μία πρόταση προς όφελος της χώρας, της οικονομίας και των πολιτών», τόνισε. Διευκρίνισε, πάντως, πως η τελική πρόταση είναι αποκλειστική ευθύνη ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ο δήμος είναι απλώς γνωμοδοτικό όργανο, τονίζοντας πως «η δική μας επιτυχία ήταν ότι καταφέραμε μέσα στα πολλά ακίνητα που έχει το ΤΑΙΠΕΔ να προωθήσουμε και να δημοπρατηθεί από τα πρώτα το δικό μας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.