Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Oι λόγοι που οδήγησαν στην επικράτηση του Θ.Τζέκου

"Είναι στο χέρι του νέου δημάρχου Θoδωρή Τζέκου  να εδραιώσει μια νέα εποχή και μια ενδεχόμενη κυριαρχία του στα δημοτικά πράγματα του Θερμαϊκού", τονίζει η ηλεκτρονική εφημερίδα Voria.gr σε ανάλυση του Τάσου Τασιούλα, παρουσιάζοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στην επικράτηση του νέου δημάρχου Θερμαϊκού απέναντι στους άλλους δύο διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος. Αναλυτικά το δημιοσίευμα έχει ως εξής:

"Το νέο ήρθε και με την ενισχυμένη αναλογική ήρθε για να μείνει. Ο Θοδωρής Τζέκος στον δήμο Θερμαϊκού είναι η μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών. Κόντρα σε κομματικές στηρίξεις, κόντρα σε παγιωμένα συστήματα, κόντρα σε κατεστημένες αντιλήψεις, κόντρα σε δημοσκοπήσεις, κόντρα σε όλους και σε όλα, ο κ. Τζέκος έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει ένας νέος υποψήφιος, ο οποίος δουλεύει μέσα στην κοινωνία, με υπομονή και στοχοπροσήλωση.

Ο κ. Τζέκος δεν έπεσε σαν κομήτης στην κοινωνία του δήμου Θερμαϊκού. Νέος σε ηλικία, ήταν αντιδήμαρχος στη θητεία του Γιάννη Μαυρομάτη και το 2019 κατήλθε στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση και ένα αξιοπρεπές οριακά διψήφιο ποσοστό (10,34%). Πριν από τέσσερα χρόνια, το δίδυμο το οποίο συγκρούστηκε στον δήμο Θερμαϊκού ήταν οι κ.κ. Γιώργος Τσαμασλής και Γιάννης Μαυρομάτης. Στον πρώτο γύρο ο κ. Μαυρομάτης υπερίσχυσε σε ψήφους του κ. Τσαμασλή, αλλά ο τελευταίος έκανε την ανατροπή και εξελέγη δήμαρχος στον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Τζέκος αυτά τα τέσσερα χρόνια φρόντισε να ασκήσει αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, να εδραιώσει τη θέση του στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής, να μη χάσει τη φρεσκάδα του, να μιλήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και να καλλιεργήσει την προοπτική. Πώς; Μα με τη φυσιολογική φθορά του κλασικού διδύμου των παραδοσιακών αντιπάλων. Του κεντροδεξιού Τσαμασλή και του κεντροαριστερού Μαυρομάτη.

Ήταν νομοτελειακό πως εάν ο κ. Τζέκος παρέμενε συνεπής στην εντολή που του έδωσαν οι συμπολίτες του το 2019, μόνο κέρδη θα είχε στις εκλογές του 2023. Το εκλογικό σώμα άρχισε να κουράζεται από την ατέρμονη και σε πολλές περιπτώσεις ανηλεή κόντρα μεταξύ Τσαμασλή – Μαυρομάτη και είπε να δώσει μια ευκαιρία στον νέο.

Με σοβαρότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο κ. Τζέκος έκανε δουλειά στην κοινωνία, στελέχωσε το ψηφοδέλτιό του, απέφυγε να μπει στο μέσον της κόντρας των δυο αντιπάλων του και δεδομένου ότι προέρχεται από την κεντροαριστερά του κ. Μαυρομάτη, με τεχνοκρατικές πάντως απόψεις, κατέθεσε μια ελκυστική νέα εναλλακτική πρόταση στον δήμο Θερμαϊκού.

Ο συνδυασμός όλων αυτών έφερε το θεαματικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Στις 8 Οκτωβρίου ήταν η πρώτη έκπληξη από τον κ. Τζέκο, ο οποίος πήρε σχεδόν είκοσι ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ποσοστό του 2019, αγγίζοντας το 30%. Έβγαλε εκτός δεύτερου γύρου τον κ. Μαυρομάτη κι αφού πέτυχε αυτό, ήταν η σειρά του να κάνει ό,τι ο κ. Τσαμασλής το 2019. Να πάρει τον δήμο αν και δεύτερος την πρώτη Κυριακή.

Οι περίπου οκτώ μονάδες που τον χώριζαν από τον κ. Τσαμασλή δεν στάθηκαν ικανές να τον σταματήσουν από τη νικηφόρα πορεία του. Ο κεντροαριστερός κόσμος συνασπίστηκε γύρω από το νέο που ερχόταν και απέναντι στον κ. Τσαμασλή, που δεν μπορούσε πια να επαναλάβει το αποτέλεσμα του 2019.

Έτσι, ο κ. Τζέκος κατάφερε να οδηγήσει τον κ. Τσαμασλή σε μια σημαντική ήττα, με το ποσοστό του τελευταίου να είναι μικρότερο στον δεύτερο γύρο από ό,τι στον πρώτο. Η χαμηλών τόνων καμπάνια του κ. Τζέκου, η σταθερή επιλογή του να δουλέψει στον κόσμο κι όχι στους τοπικούς παράγοντες και η αταλάντευτη στάση του απέναντι στους αντιπάλους του απέδωσε το επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς οι αντίπαλοί του είναι γνωστοί και μάλιστα πολύ καλά στην τοπική κοινωνία, η οποία βρήκε την ευκαιρία για την ανανέωση στο πρόσωπο του νέου δημάρχου της.


Το λάθος Τσαμασλή

Ο Γιώργος Τσαμασλής από την άλλη έκανε το λάθος να χρίσει βασικό αντίπαλό του τον κ. Μαυρομάτη. Λογικό, καθώς δεν είχε τις ενδείξεις ότι ο κ. Τζέκος θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να μονομαχήσει μαζί του τη δεύτερη Κυριακή. Μάλιστα, ο διχασμός στην κεντροαριστερά τον βόλεψε και αυτό αποδείχτηκε στις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου. Εκεί πήρε την πρωτιά και έτσι επετεύχθη ο πρώτος στόχος της εισόδου στον δεύτερο γύρο.

Ο κ. Τσαμασλής επένδυσε σε δυο σταθερές. Στην πολιτική αντίθεσή του με τον κ. Μαυρομάτη και στη φθορά του ως βασικού αντιπάλου του από τη μια και στο έργο του από την άλλη. Ανισοβαρώς όμως. Ανάλωσε πολιτικό κεφάλαιο στις κόντρες με τον κ. Μαυρομάτη, με αποτέλεσμα η προβολή και επικοινωνία του έργου του να μείνει πίσω. Επίσης, ο κ. Τσαμασλής δεν έκανε τη δουλειά στην κοινωνία, που έκανε ο κ. Τζέκος όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς αυτό να είναι φυσικά εύκολο για εν ενεργεία δήμαρχο, που πάντα τον παίρνει η μπάλα της καθημερινότητας από κάτω και η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επίσης, ο κ. Τσαμασλής είδε μεν το κεντροαριστερό ακροατήριο της περιοχής να διχάζεται, αλλά δεν είδε ότι αυτό το ακροατήριο δεν είχε αυτιά για τον ίδιο. Ως γαλάζιας προέλευσης επένδυσε στο πολιτικό κομμάτι της κεντροδεξιάς περισσότερο από όσο του αναλογούσε και αυτό το κομμάτι στην περιοχή είναι μεν πλειοψηφικό, όχι όμως στον βαθμό που θα μπορούσε να του χαρίσει την εκλογή. Έτσι, φυσιολογικά αφού απέτυχε να πιάσει την πρώτη Κυριακή το 43%, που θα τον έβγαζε δήμαρχο (ήθελε λιγότερες από έξι μονάδες), η ευκαιρία χάθηκε και ο αντίπαλος πια δεν ήταν ο διαχειρίσιμος (όπως πίστευαν στο επιτελείο Τσαμασλή) Γιάννης Μαυρομάτης, αλλά ένας νέος, ο Θοδωρής Τζέκος, που ερχόταν πια με φόρα...


Καθαρό τοπίο

Το ευνοϊκό με τον κ. Τζέκο ως νέο δήμαρχο Θερμαϊκού είναι ότι μπαίνει σε μια πενταετία με καθαρό τοπίο μπροστά του, αφού μέσα σε αυτά τα χρόνια θα πρέπει να αναδειχθεί νέος αντίπαλος, με τους κ.κ. Τσαμασλή και Μαυρομάτη να προσπαθούν είτε να ανασυνταχθούν, είτε να αποφασίζουν πια να αποσυρθούν από το προσκήνιο των δημοτικών εκλογών. Σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι του νέου δημάρχου να εδραιώσει μια νέα εποχή και μια ενδεχόμενη κυριαρχία του στα δημοτικά πράγματα του Θερμαϊκού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.