Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

"Να αγωνιστούμε για το κάμπινγκ, να σώσουμε τις ζωές μας"

Πρέπει να αγωνισθούμε γιά την πρόοδο όλου του τόπου, για να γίνει καλλίτερη η ζωή μας. Να μην πουληθεί το κάμπινγκ σε ιδιώτη. Να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις γιά την αναβάθμιση της ακτής Θερμαϊκού”, τονίζει σε άρθρο του ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός - Κάτοικος Περαίας. Κώστας Ιγνατιάδης . Αναφέροντας ότι αν δημιουργηθούν στο χώρο του κάμπινγκ οι υποδομές του Δήμου που σήμερα λείπουν, θα αναβαθμισθεί η περιοχή, θα αναδειχθεί στην κορυφή του Νομού Θεσσαλονίκης και θα προστεθεί υπεραξία σε όλες τις ιδιοκτησίες.

Αναλυτικά ο κ. Κ.Ιγνατιάδης, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας κατοίκων Θερμαϊκού "Σώστε το κάμπινγκ" αναφέρει:

Ο Ξενοφών Ζολώτας ως Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος το 1955, στην ετησια έκθεση του για την ανάπτυξη της οικονομίας, πρότεινε την ανοικοδόμηση ως μέσον ανάπτυξης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποδέχθηκε την πρόταση Ζολώτα και προώθησε την αντιπαροχή διά της χρήσεως του Ν3741 του 1929 που απέβλεπε στην αποκατάσταση των προσφύγων. Αποτελέσματα της πολιτικής ανοικοδόμησης:

Θετικά:

1. απόκτηση ποιοτικότερων κτιρίων κατοικίας,

2. δημιουργία βιομηχανιών-βιοτεχνιών (τσιμέντα- σίδερα -τούβλα -πλακάκια κ.α.)

3. απασχόληση στον κλάδο των κατασκευών.

Αρνητικά:

1. Εγκατάλειψη της υπαίθρου, αντιπαροχή δεν νοείτε σε χωριό, υπήρξε και ο εμφύλιος πόλεμος, με συνέπια, ακαλλιέργητα χωράφια, συσσώρευση πληθυσμού στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και στις πρωτεύουσες Νομών.

2. Διάλυση του κοινωνικού ιστού, δεν γνωρίζουμε τον γείτονα μας ή γνωρίζουμε ελάχιστους.

3. Πυκνή δόμηση, υποβάθμιση περιβάλλοντος της πόλης (αέρας – θόρυβος)

Θεμελιώδη προβλήματα

α. Δεν προηγήθηκε πολεοδόμηση και ένταξη στο σχέδιο πόλης εκτάσεων

β. Ο υψηλός Συντελεστής Δόμησης

γ. Η μη πρόβλεψη κοινόχρηστων χώρων ή και όπου προβλέφθηκαν είναι ανεπαρκείς και μικροί χώροι, πολλές φορές έγιναν τροποποιήσεις των αρχικών σχεδίων και πάντοτε προς το χειρότερο. Ποτέ δεν προβλέφθηκε αλσύλλιο εντός των πόλεων, όπως έχουν οι πόλεις σε χώρες με υψηλή ποιότητα ζωής (π.χ. Νέα Ζηλανδία και πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις).

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτή η Πολιτική Ανάπτυξης, να χτίσουμε τα πάντα και παντού, επικρατεί κοντά 70 χρόνια, απορροφά το οικονομικό πλεόνασμα του τόπου και τώρα πλέον είναι ζημιογόνος και αντιπαραγωγική. Η πλειονότητα των συναφών με την οικοδομή βιοτεχνιών και βιομηχανιών, έχει παύση δραστηριότητας ή λειτουργούν μόνο τα εμπορικά τμήματα αυτών, δραστηριοποιούμενες στην εισαγωγή έτοιμων προϊόντων. Φτάσαμε σε υπερβολές με την κατασκευή μεγάλων και ακόμη μεγαλύτερων κατοικιών, το κόστος των οποίων δεν μπορεί να καλυφθεί από το εισόδημα μίας μέσης οικογένειας. Τελικά δεν γίνονται επενδύσεις σε άλλους τομείς, όπως υψηλής τεχνολογίας, δυναμικών καλλιεργειών και μεταποίησης των προϊόντων (π.χ. εξάγουμε ελαιόλαδο σε βαρέλια, αρωματικά φυτά με τον τόνο ή το λάδι τους σε βαρέλια, τα οποία τυποποιούνται στο εξωτερικό και πωλούνται στα σούπερ μαρκετ).

Στην Ακτή Θερμαϊκού, η Περαία και οι Νέοι Επιβάτες ελάχιστα οικόπεδα απέμειναν ανεκμετάλλευτα, η δε Αγία Τριάδα αν και έχει την καλλίτερη θάλασσα, δομήθηκε ελάχιστα. Η αντιπαροχή οδήγησε ώστε η ακτή Θερμαϊκού, για την πλειονότητα του πληθυσμού να λειτουργεί σαν υπνωτήριο. Κοιμόμαστε και πηγαίνουμε στις εργασίες μας στην Θεσσαλονίκη. Οι συνταξιούχοι που αποτελούν μεγάλο κομμάτι των κατοίκων δεν έχουν την δυνατότητα κοινωνικοποίησης, να γνωριστούν και να κάνουν παρέες. Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλές ταβέρνες, μέτρια θάλασσα (αυτό μπορεί να βελτιωθεί με σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και άλλα επί μέρους μέτρα), επίσης υπάρχουν ελάχιστα εμπορικά καταστήματα.

Δεν καλύπτονται οι αναγκαίες υποδομές

Δεν καλύπτονται αναγκαίες υποδομές, πολιτιστικές, αθλητικές, οργανωμένων χώρων στέγασης σωματείων, ενόσω υπάρχει ο δυναμισμός και η ζήτηση. Αναφέρομαι στην έλλειψη:

  • χώρων εκδηλώσεων (θέατρο - κινηματογράφο – μουσικές εκδηλώσεις) δηλαδή ένα πολυχώρο στεγασμένο για μαζικές εκδηλώσεις

  • γηπέδων διαφόρων αθλημάτων, υπαίθριων και στεγασμένων, για την νεολαία αλλά και για τους μεγαλύτερους

  • γραφείων όπου θα συναντώνται ομάδες για διάφορες δραστηριότητες, από κέντημα και πλέξιμο μέχρι σκάκι και άλλα

  • χώρων γιά την στέγαση συλλόγων, που θα μπορούσαν να αγκαλιασθούν από τους νέους ανθρώπους, (νέοι είμαστε όλοι, όσο έχουμε την υγεία μας)

  • χώρων εκπαίδευσης και διά βίου – συνεχούς, εκπαίδευσης

  • αλσυλλίου για να καταφύγουμε, τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, κάτω από τα πανύψηλα δένδρα, που υπάρχουν στο κάμπινγκ

Το ΚΑΠΠΑ 2000 είναι μακρυά, απομονωμένο και αποκομμένο από τον οικιστικό ιστό και χρειάζεται μεταφορικό μέσον γιά την προσέγγιση του. Δεν μπορεί να λειτουργήσει για την κάλυψη των αναγκών του οικισμού.

Η νεολαία μη έχοντας διεξόδους κοινωνικοποίησης είναι φυσικό να στρέφεται σε μη συμβατές δραστηριότητες και οι μεγαλύτεροι ζούνε μέσα από τα σίριαλ της τηλεόρασης.

Εάν η περιοχή μας αποκτήσει αυτές τις δομές θα αναβαθμισθεί και θα αναδειχθεί στην κορυφή όλου του Νομού Θεσσαλονίκης. Θα προστεθεί υπεραξία σε όλες τις ιδιοκτησίες, σε όλο το επενδεδυμένο κεφάλαιο των οικοδομών κατοικίας. Με λίγα λόγια θα καλυτερέψει η ζωή μας και θα αυξηθεί η αξία της ιδιοκτησίας του καθενός. Αυτή είναι η ΕΠΈΝΔΥΣΗ που πρέπει να προτείνουμε, να την διεκδικήσουμε και γιά την οποία πρέπει να αγωνισθούμε.

Στον αντίποδα αυτών είναι η ΕΠΈΝΔΥΣΗ που θα γίνει από τον ιδιώτη αγοραστή του camping. Είναι το όφελος του ενός. Αυτό που πρεσβεύει το ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες δυστυχώς της προηγούμενης δημοτικής αρχής του δημάρχου Γ.Τσαμασλή, που ενέκρινε την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων γιά την πώληση του κάμπινγκ με μηδέν παρατηρήσεις. Δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, προγραμματίζουν να κατασκευάσουν επιπλέον κατοικίες, ξενοδοχείο και κάποιους ελάχιστους χώρους – ότι να είναι – για να κλείσουν τα μάτια του κόσμου. Η προσθήκη κατοικιών και ξενοδοχείου θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό, ειδικά στον δρόμο Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας κατά τις ώρες αιχμής, θα επιβαρύνει και το πρόβλημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Μας λένε ότι είναι μικρός ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης. Είναι 0,2. Ναι πραγματικά είναι μικρός, αλλά τον συντελεστή δεν πρέπει να τον βλέπουμε από μόνο του στην συγκεκριμένη έκταση. Πρέπει να τον βλέπουμε στο σύνολο της ακτής Θερμαϊκού, δηλαδή ότι θα προστεθεί δόμηση και πληθυσμός στην περιοχή και θα αφαιρεθεί ελεύθερος χώρος. Θα αφαιρεθεί η δυνατότητα δημιουργίας αναγκαίων υποδομών και δεν υπάρχει άλλος χώρος για να αποκτήσουμε αυτές τις υποδομές στο μέλλον.

Πρέπει να αγωνισθούμε γιά την πρόοδο όλου του τόπου, για να γίνει καλλίτερη η ζωής μας. Να μην πουληθεί το κάμπινγκ σε ιδιώτη. Να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις γιά την αναβάθμιση της ακτής Θερμαϊκού.

Κώστας Ιγνατιάδης

Αρχιτέκτονας Μηχανικός - Κάτοικος Περαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.