Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

"Να ξαναζωντανέψουμε το αντιπολεμικό κίνημα"

"Η ανταπόκρισή μας στη θυσία του Νίκου Νικηφορίδη είναι να ξαναζωντανέψουμε το αντιπολεμικό κίνημα απέναντι στους πολεμοκάπηλους και τους εμπρηστές της ειρηνικής συμβίωσης των λαών", υπογραμμίζει η Νέα Αριστερά Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα, 5 Μαίου, 73 χρόνων από την εκτέλεση πίσω από το Γεντί Κουλέ του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Ν.Νικηφορίδη επειδή συγκέντρωνε υπογραφές κάτω από το αίτημα να σταματήσει η κούρσα των εξοπλισμών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε:

Πριν 73 χρόνια, στις 5 Μαρτίου 1951, εκτελέστηκε στο Επταπύργιο ο Νίκος Νικηφορίδης, επειδή συγκέντρωνε υπογραφές υπέρ της ειρήνης, κάτω από την "Έκκληση της Στοκχόλμης", που ζητούσε να σταματήσει το κυνήγι των εξοπλισμών από τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ. Μία διακήρυξη που είχε προκύψει από το παγκόσμιο συνέδριο ειρήνης στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, με πρόεδρο τον Αϊνστάιν και μέλη του προεδρείου τον Μπέρναρντ Ράσσελ και νομπελίστες, όπως το ζεύγος Ζολιό Κιουρί. Τη διακήρυξη είχαν υπογράψει περίπου 200.000.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ υπογραφές συγκέντρωνε στην Αθήνα ανεμπόδιστα μία επιτροπή ειρήνης με επικεφαλής τον ποιητή Κώστα Βάρναλη.

Για τους δήμιους όμως της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ο Νικηφορίδης, μαζί με πέντε μαθητές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των υπογραφών και άλλους εννέα που απλώς υπέγραψαν την Έκκληση της Στοκχόλμης, ενεργούσαν βάση ενός «διεθνούς κομμουνιστικού σχεδίου, που προέβλεπε, με το πρόσχημα της φιλειρηνικής δραστηριότητος,… σαμποτάζ και πολιτικάς δολοφονίας» (!)

Αν και η σκευωρία αυτή κατέρρευσε παταγωδώς στη δίκη που ακολούθησε, το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε την ποινή του θανάτου στον Νίκο Νικηφορίδη, ισόβια δεσμά στους συγκατηγορουμένους του Δούκα και Δαμιανίδη και ποινές κάθειρξης από 16 έως 4 χρόνια σε άλλους 10 νεαρούς μαχητές της ειρήνης.

Παρά το διεθνές κύμα κατακραυγής, ο νεολαίος αγωνιστής της ειρήνης θα εκτελεστεί το πρωί της 5ης Μαρτίου 1951 πίσω από το Γεντί Κουλέ. Η κραυγή του «Πεθαίνω για την ειρήνη» αποκτά μια κρίσιμη επικαιρότητα σήμερα με την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, την αποτρόπαιη σφαγή των αμάχων και την εθνοκάθαρση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από τον ισραηλινό στρατό, την ένταση των εξοπλισμών, την αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, τη μετατροπή της χώρας μας «σε προχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στην Ανατολή» κατά τον κ. Μητσοτάκη.

Η ανταπόκρισή μας στη θυσία του Νίκου Νικηφορίδη είναι να ξαναζωντανέψουμε το αντιπολεμικό κίνημα απέναντι στους πολεμοκάπηλους και τους εμπρηστές της ειρηνικής συμβίωσης των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.