Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ο τραυματισμός της Μ. Στεργιάδου και ο Δήμος Θερμαϊκού

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Έχουμε μία ερώτηση να διατυπώσουμε προς τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού: Δεν έπρεπε να υπάρξει στην προχτεσινή (6-3-2024) συνεδρίαση του ΔΣ μία σαφής καταδίκη του σοβαρού τραυματισμού στις 28 Φεβρουαρίου 2024 της δημοτικής υπαλλήλου Μαρίας Στεργιάδου στη διάρκεια απρόκλητης αστυνομικής επίθεσης κατά ειρηνικών διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονταν για την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών;

Η Μαρία Στεργιάδου, μία από τις πλέον φιλότιμες, εργατικές και δραστήριες υπαλλήλους του Δήμου Θερμαϊκού, τραυματίστηκε στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης όταν οι αστυνομικές δυνάμεις χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, εκτόξευσαν κατά πλήθους εργαζομένων στους ΟΤΑ  βομβίδες κρότου λάμψης σε ευθεία βολή. Μία από αυτές κατευθύνθηκε κατά της Στεργιάδου, η οποία ενστικτωδώς την ώρα εκείνη γύρισε με αποτέλεσμα να χτυπηθεί αρκετά σοβαρά στο πόδι, ενώ αν την έβρισκε στο σώμα, με την ταχύτητα που είχε μπορεί να την άφηνε στον τόπο.

Σημειώνεται ότι όταν έγινε η εκτόξευση των βομβίδων, πριν και μετά δεν είχε σημειωθεί στην περιοχή το παραμικρό επεισόδιο, καμία πρόκληση από τους διαδηλωτές που έλεγαν τα συνθήματά τους με τον πλέον ειρηνικό τρόπο.

Οι επικεφαλής των διμοιριών των ΜΑΤ που ήταν παρόντες, αγνόησαν τις εκκλήσεις των διαδηλωτών  να σταματήσουν να επιτίθενται και να καλέσουν επειγόντως ασθενοφόρο και χρειάστηκε να ενδιαφερθούν πολίτες από τα παρακείμενα εμπορικά καταστήματα που έτρεξαν να βοηθήσουν την τραυματία και να ειδοποιήσουν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ευτυχώς το τραύμα δεν ήταν πολύ βαθύ και μετά από περιποίηση στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου που εφημέρευε εξήλθε γρήγορα, όμως ακόμη χρειάζεται να μεταβαίνει συχνά για αλλαγές των επιδέσμων.

Αργότερα, με την Μαρία Στεργιάδου επικοινώνησαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι ζητώντας πληροφορίες για την  υγεία της. Όμως όταν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπήρξε ερώτηση για το θέμα αυτό, δόθηκε η διαβεβαίωση πως βελτιώνεται η κατάστασή της και υπήρξε ενημέρωση ότι ο τραυματισμός της επήλθε κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργαζομένων.  Κουβέντα όμως για το πως επήλθε ο τραυματισμός της. Από ποιόν χτυπήθηκε με την βομβίδα και κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της η Στεργιάδου; Από αόρατες και σκοτεινές δυνάμεις; Από εξωγήϊνους; Από τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους;  Ή πάλι την τραυμάτισαν οι ίδιοι οι διαδηλωτές;

Περιμέναμε από τη διοίκηση και όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Θερμαϊκού μία πιο γενναία και ειλικρινή στάση επί του θέματος με την έκδοση μιας  ανακοίνωσης, ενός ψηφίσματος ή έστω μίας απόφασης καταδίκης της απρόκλητης αστυνομικής βίας και της κυβέρνησης που την υποθάλπει και την καλύπτει. Προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα, να μην ξανακινδυνεύσουν αθώοι πολίτες που διαμαρτύρονται κατά αυτών ακριβώς των πρακτικών. 

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, την παρτίδα έσωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού που την επόμενη κιόλας μέρα εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της αστυνομικής επίθεσης και συμπαράστασης στην Στεργιάδου η οποία μάλιστα είναι κει μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου. Ενώ το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ και των πολιτικών τους προϊσταμένων  "γιατί η ασυδοσία και η ατιμωρησία της ελληνικής αστυνομίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο", όπως ανέφερε.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων

O Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού καταδικάζει την χρήση χημικών και οβίδων κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης της  ΑΔΕΔΥ της 28ης Φεβρουαρίου 2024 , που είχε ως συνέπεια, τον τραυματισμό του μέλους του Δ.Σ. του Μαρίας Στεργιάδου, η οποία νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

 Είναι άδικο και τραγικό ειρηνικοί απεργοί - διαδηλωτές να  γίνονται θύματα της αστυνομικής βίας και καταστολής.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη και θα είμαστε στο πλευρό της σε κάθε ενέργεια της με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και την τιμωρία των υπευθύνων ώστε να μπει τέρμα στην αστυνομική ασυδοσία και ασυλία.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης, περιορισμού και καταστολής των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας, της διαμαρτυρίας και της διεκδίκησης με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο για αξιοπρεπή ζωή και απονομή δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών νομοτελειακά θα αποτύχουν.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Ο αγώνας συνεχίζεται!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.