Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Πως μεθοδεύεται το ξεπούλημα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Εικόνα  μιας άλλης εποχής: Η τουριστική πλαζ του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, στα τέλη της δεκαετίας  του΄60. Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε συγκεκριμένα στις 20 Μαίου 1969, περιλαμβάνεται στον τόμο «Θεσσαλονίκη-Τεκμήρια φωτογραφικού αρχείου 1900-1980», o οποίος εκδόθηκε το 2006 από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Η λεζάντα, στη σελίδα 242 όπου δημοσιεύεται η φωτογραφία, γράφει: «Τουριστική πλαζ Αγίας Τριάδος: Το 1960 δημιουργήθηκε η οργανωμένη πλαζ της ακτής Θερμαϊκού, με την ελπίδα ότι θα προσέλκυε τουρίστες που δεν έβρισκαν οργανωμένο τόπο για θαλάσσια λουτρά κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ως ιδανικός τόπος για την εγκατάστασή της, επιλέχθηκε έκταση που ανήκε στο δημόσιο, κοντά στο προσφυγικό χωριό αλιέων Αγία Τριάδα, το οποίο ήδη αποτελούσε θέρετρο για τους Θεσσαλονικείς».

Αυτό τον «ιδανικό τόπο», επιδιώκει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ να τον μετατρέψει σε μία απέραντη τσιμεντούπολη, βγάζοντάς τον στο σφυρί, προκειμένου να χτιστούν στη θέση του σημερινού κάμπινγκ, βίλες και κατοικίες. Θα το επιτρέψουμε; 

Σήμερα,  αν και εγκαταλειμμένο το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, με τα εκατοντάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του. Πανύψηλες λεύκες, αιωνόβια πεύκα, φοίνικες και κάθε λογής βλάστηση που σε συνδυασμό με την εκπληκτική του παραλία θα μπορούσε να αποτελεί μόνιμη όαση αναψυχής, ξεκούρασης, δροσιάς όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ευρύτερα. Με την παράλληλη ανάπτυξη τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ευθύνη του Δήμου Θερμαϊκού που θα συνέβαλαν στην οικονομική ανόρθωση της περιοχής αλλά και την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής. Κάτι που θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει, καθώς ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει- αυτή την εποχή της κρίσης και της ακρίβειας των πάντων- εκ νέου άνθιση σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Κι όμως, αυτό τον επίγειο παράδεισο, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να τον καταστρέψει. Και από όαση πρασίνου, δροσιάς και οξυγόνου που είναι σήμερα, με την κοπή των δέντρων να φυτρώσουν στη θέση τους άχαροι όγκοι μπετόν, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες για λίγους καθώς και "πεντάστερο" ξενοδοχείο All Inclusive, με πελάτες με "βραχιολάκια" που δεν θα αφήνουν ούτε ένα ευρώ στα καταστήματα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι οι προετοιμασίες από το ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας γίνονται "εκ κρυπτώ", καθώς η πιό πρόσφατη αναφορά για το θέμα αυτό, έγινε στις 30 Μαρτίου 2021 με την ανάρτηση στον ιστότοπο του Ταμείου "Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών για την πρόσληψη Νομικού Συμβούλου για την αξιοποίηση ακινήτου ευρισκόμενου στην Αγία Τριάδα Δήμου Θερμαϊκου". https://hradf.com/prosklisi-ypovolis-prosforon-gia-tin-42/

Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι τώρα «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» του ΤΑΙΠΕΔ, στο 50% της έκτασης του σημερινού κάμπινγκ, σε 61.9000 τετραγωνικά μέτρα θα χτιστούν οι οικοδομές (που ευσχήμως βαφτίζονται ως «τουριστικό παραθεριστικό χωριό», άλλα 20.332 τ.μ., δηλαδή το 16,42% της συνολικής έκτασης προορίζονται για κοινόχρηστους χώρους και στα υπόλοιπα 41.568 τ.μ. προβλέπονται «κοινωφελείς υποδομές». Κι όμως, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θερμαϊκού, θα πρέπει να δοθούν στο δήμο ως εισφορά σε γη 75.000 τ.μ.

 Η θέση του δήμου Θερμαϊκού, όπως εκφράσθηκε με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού του συμβουλίου το 2014, το οποίο αγνόησε περιφρονητικά το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ότι σε ενδεχόμενη αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, οι χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ η προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αλλά ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής θα βοηθήσει.

Η προσπάθεια για το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας καθώς και κάθε δημοτικής και δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκει κάθετα αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού. Πολύ περισσότερο που το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κυριότητά του τέσσερις εκτάσεις του δήμου Θερμαϊκού. Καθώς, εκτός του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα να βγάζει στο «σφυρί» το κάμπινγκ της Επανομής, την παραλιακή έκταση στα Τσαϊρια Περαίας, στο χώρο κεραιών της  ΕΡΤ και τέλος μια έκταση 34.449,62 τ.μ. στην περιοχή Τούμπα Μεσημερίου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.