Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Πως μεθοδεύεται το ξεπούλημα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

του Σπύρου Κουζινόπουλου

Εικόνα  μιας άλλης εποχής: Η τουριστική πλαζ του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, στα τέλη της δεκαετίας  του΄60. Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε συγκεκριμένα στις 20 Μαίου 1969, περιλαμβάνεται στον τόμο «Θεσσαλονίκη-Τεκμήρια φωτογραφικού αρχείου 1900-1980», o οποίος εκδόθηκε το 2006 από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Η λεζάντα, στη σελίδα 242 όπου δημοσιεύεται η φωτογραφία, γράφει: «Τουριστική πλαζ Αγίας Τριάδος: Το 1960 δημιουργήθηκε η οργανωμένη πλαζ της ακτής Θερμαϊκού, με την ελπίδα ότι θα προσέλκυε τουρίστες που δεν έβρισκαν οργανωμένο τόπο για θαλάσσια λουτρά κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ως ιδανικός τόπος για την εγκατάστασή της, επιλέχθηκε έκταση που ανήκε στο δημόσιο, κοντά στο προσφυγικό χωριό αλιέων Αγία Τριάδα, το οποίο ήδη αποτελούσε θέρετρο για τους Θεσσαλονικείς».

Αυτό τον «ιδανικό τόπο», επιδιώκει τώρα το ΤΑΙΠΕΔ  να τον μετατρέψει σε μία απέραντη τσιμεντούπολη, βγάζοντάς τον στο σφυρί, προκειμένου να χτιστούν στη θέση του σημερινού κάμπινγκ, πολυτελείς βίλες και εξαόροφο πεντάστερο ξενοδοχείο. Θα το επιτρέψουμε ή θα αντισταθούμε στο βάρβαρο βιασμό του περιβάλλοντος; 

Σήμερα,  αν και εγκαταλειμμένο το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, με τα εκατοντάδες δέντρα που κατακλύζουν τους χώρους του. Πανύψηλες λεύκες, αιωνόβια πεύκα, φοίνικες και κάθε λογής βλάστηση που σε συνδυασμό με την εκπληκτική του παραλία θα μπορούσε να αποτελεί μόνιμη όαση αναψυχής, ξεκούρασης, δροσιάς όχι μόνο για τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και για χιλιάδες Θεσσαλονικείς και ευρύτερα. Με την παράλληλη ανάπτυξη τουριστικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με ευθύνη του Δήμου Θερμαϊκού που θα συνέβαλαν στην οικονομική ανόρθωση της περιοχής αλλά και την ανάπτυξη πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Πολύ περισσότερο που αυτό το κάμπινγκ στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, κάποτε έσφυζε από ζωή τα καλοκαίρια, διαθέτοντας 350 θέσεις για τροχόσπιτα και σκηνές, χωρητικότητας 1.200 ατόμων και φιλοξενώντας στην ακτή του 6.000 λουόμενους, με συνέπεια να δουλεύουν και τα καταστήματα της περιοχής. Κάτι που θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει, καθώς ο θεσμός των κάμπινγκ γνωρίζει- αυτή την εποχή της κρίσης και της ακρίβειας των πάντων- εκ νέου άνθιση σε όλη τη νότια Ευρώπη.

Κι όμως, αυτό τον επίγειο παράδεισο, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να τον καταστρέψει. Και από όαση πρασίνου, δροσιάς και οξυγόνου που είναι σήμερα, με την κοπή των δέντρων να φυτρώσουν στη θέση τους άχαροι όγκοι μπετόν, προκειμένου να δημιουργηθούν εκεί πολυτελείς βίλες με ατομικές πισίνες και "πεντάστερο" ξενοδοχείο All Inclusive, με πελάτες με "βραχιολάκια" που δεν θα αφήνουν ούτε ένα ευρώ στα καταστήματα της περιοχής. Κι όλα αυτά τη στιγμή που ολόκληρη  η Ανατολική Ακτή του Θερμαϊκού κόλπου πλήττεται μόνιμα από λειψυδρία, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια που αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η θέση του δήμου Θερμαϊκού, όπως εκφράσθηκε με ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού του συμβουλίου το 2014, το οποίο αγνόησαν περιφρονητικά τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η προηγούμενη δημοτική αρχή Τσαμασλή στο Δήμο Θερμαϊκού, συμπράττοντας στο έγκλημα που πάει να διαπραχθεί., είναι ότι σε ενδεχόμενη αξιοποίηση του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, οι χρήσεις θα πρέπει να προκριθούν με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ η προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας αφενός δεν ευνοεί τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αλλά ούτε την επιχειρηματικότητα και την αύξηση απασχόλησης της περιοχής θα βοηθήσει.

Οι υπέρμαχοι της γιαλαντζί "επένδυσης" στο χώρο του κάμπινγκ χρησιμοποιούν ως επιχείρημα την εγκατάλειψη χρόνια τώρα της έκτασης, με συνέπεια μέρος αυτής να μετατραπεί σε χώρο ;απόρριψης απορριμμάτων. Και πονηρά χρησιμοποιούν το δίλημμα: "Τι θέλετε, σκουπιδότοπο ή ανάπτυξη;" Το ερώτημα είναι έωλο. Καθώς δεν αναρωτιούνται ποιός ευθύνεται γιαυτή την κατάντια; Ποιος γκρέμισε την περίφραξη που υπήρχε στο χώρο του κάμπινγκ; Ποιος απέσυρε τους φύλακες που το προστάτευαν μέχρι το έτος 2014; Ποιος άλλος από το ΤΑΙΠΕΔ που σκόπιμα το άφησε να περιέλθει στο σημερινό χάλι για να απαξιώσουν το ακίνητο και να μπορέσουν ευκολότερα και χωρίς τις αντιστάσεις των κατοίκων της περιοχής να το βγάλουν στο σφυρί. 

Η προσπάθεια για το ξεπούλημα και την τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας καθώς και κάθε δημοτικής και δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκει κάθετα αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού. Πολύ περισσότερο που το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κυριότητά του τέσσερις εκτάσεις του δήμου Θερμαϊκού. Καθώς, εκτός του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα να βγάζει στο «σφυρί» το κάμπινγκ της Επανομής, την παραλιακή έκταση στα Τσαϊρια Περαίας, στο χώρο κεραιών της  ΕΡΤ και τέλος μια έκταση 34.449,62 τ.μ. στην περιοχή Τούμπα Μεσημερίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.