Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Το ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλάει το «φιλέτο» του Θερμαϊκού

του Απόστολου Λυκεσά στην "Εφημερίδα των Συντακτών"

Με έτοιμο αγοραστή-μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου άρχισε η διαδικασία εκποίησης του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. ● Αγνοούν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. ● Ανακόλουθος και ο σημερινός δήμαρχος Θεόδωρος Τζέκος που μέχρι πέρσι πρωτοστατούσε στις κινητοποιήσεις.

Eχοντας έτοιμο αγοραστή -μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου όπως διαδίδεται- το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ξεκίνησε τη διαδικασία ξεπουλήματος του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Ορίζει μάλιστα τη 13η Ιουνίου 2024 ως ημερομηνία εκποίησης του ακινήτου, γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που δέκα χρόνια τώρα έχει εμποδίσει αυτή την εξέλιξη. Η θέση της σημερινής δημοτικής αρχής μένει να διευκρινιστεί καθώς πολλοί φοβούνται μεταστροφή της από παλαιές θέσεις - σε κάθε περίπτωση η κοινωνία επαγρυπνεί και ήδη ζητήθηκε η σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου από την Πρωτοβουλία Κατοίκων.

το τυράκι στη φάκα

Μοιάζει να έχει περάσει αιώνας από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θερμαϊκού το 2014 που είχε απορρίψει τις «επενδυτικές» προοπτικές και το αύριο της έκτασης των 161.456,84 τ.μ., που, σύμφωνα με το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, είναι τσιμεντοποίηση, πολυτελείς βίλες, εστιατόρια και πεντάστερο εξαώροφο ξενοδοχείο, spa και εμπορικά καταστήματα. Το κάποτε λαϊκό κάμπινγκ των Θεσσαλονικέων θα μετατραπεί σε θέρετρο για λίγους προνομιούχους. Στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι «για το ακίνητο έχει ήδη εκπονηθεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), στο οποίο ως γενικός χωρικός προορισμός του ακινήτου ορίζεται η “μεικτή χρήση”», δηλαδή υπάρχει και τυράκι στη φάκα που είναι «η απόδοση έκτασης 4 στρεμμάτων(!!!) στον Δήμο Θερμαϊκού για την ανέγερση σχολικής μονάδας» και η θολή προοπτική ο «επενδυτής» να αποδώσει «το 50% στον δήμο, ως κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, που ο ίδιος θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή τους» (!!!).

Τι έλεγε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος

Τι έλεγε μόλις πέρσι ο σημερινός δήμαρχος Θεόδωρος Τζέκος; Στις 12 Φεβρουαρίου 2023 είχε πάρει μέρος σε εκδήλωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού «Σώστε το κάμπινγκ» και ως υποψήφιος δήμαρχος είχε αναφερθεί σε μεθοδευμένο «υπόγειο σχέδιο», ζητώντας την κινητοποίηση του κόσμου, κάνοντας λόγο για ένα κακό σχέδιο, που δεν προωθεί την ανάπτυξη της περιοχής παρά εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για αύξηση της τιμής πώλησης του ακινήτου, λειτουργώντας ως ένας ψυχρός φορέας - μεσίτης real estate, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Και σε δηλώσεις του τόνιζε πως «για μας το κτίσιμο των κατοικιών και των ξενοδοχείων είναι κόκκινη γραμμή. Αυτό δεν θα αναβαθμίσει την περιοχή μας, αλλά αντίθετα θα σημάνει υποβάθμιση», προσθέτοντας πως «αν θέλουν ξενοδοχείο υπάρχει δίπλα το ξενοδοχείο “Σαν Μπιτς” το οποίο παραμένει αναξιοποίητο και το οποίο μπορεί να ανακαινιστεί» (parallaximag.gr).

Δήμαρχος σήμερα ο κ. Τζέκος βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα για τις εκλογές στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και, όπως έγινε γνωστό, «συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες σε υπουργεία, φορείς και οργανισμούς στην Αθήνα» δηλαδή «το υπουργείο Εσωτερικών, Παιδείας και Περιβάλλοντος, καθώς και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αλλά και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)»(!!!). Στο δε επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν «η αξιοποίηση των δύο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και της Επανομής»(!!!). Πέραν τούτου ουδέν και μοιάζει περίεργο το ΤΑΙΠΕΔ να μην ανακοίνωσε τις προθέσεις του, ενώ ο δήμαρχος δεν κάνει γνωστές τις δικές του...

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας "Σώστε το κάμπινγκ"

Γι’ αυτό και ήδη η Επιτροπή Πρωτοβουλίας με επιστολή της στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ζητά την έκτακτη σύγκληση του οργάνου με μοναδικό θέμα το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Οπως αναφέρει η Επιτροπή θα ζητήσει από το συμβούλιο «να γίνει σεβαστή η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του έτους 2014, αλλά και η τεκμηριωμένη εισήγηση της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού. Η οποία, σε μελέτη που είχε εκπονήσει, εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή της στην εκποίηση του κάμπινγκ, τόνιζε ότι η δημιουργία χώρων εστίασης και κάθε είδους καταστημάτων δρα ανταγωνιστικά στην οικονομία της υπόλοιπης περιοχής και υπογράμμιζε ότι η έκταση του κάμπινγκ πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.