Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

"Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: Η περιοχή χρειάζεται Λύκειο αλλά προηγείται το 6όροφο ξενοδοχείο"

Υπό τον εύγλωττο τίτλιο "Κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: Η περιοχή χρειάζεται Λύκειο αλλά προηγείται το 6όροφο ξενοδοχείο" η ηλεκτρονική εφημερίδα  parallaximag.gr δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ του Φίλιππου Δεργιαδέ στο οποίο παραθέτει τα όσα αναφέρει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την πώληση των 162 παραλιακών στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ  αλλά και τις αντιδράσεις αντιπολίτευσης και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας "Σώστε το κάμπινγκ".

Αναλυτικά το ρεπορτάζ έχει ως εξής: 

Ποικίλες αντιδράσεις και διχασμό στην τοπική κοινωνία των περιοχών Περαία- Νέοι Επιβάτες- Αγία Τριάδα του δήμου Θερμαϊκού, προκαλεί η πώληση σε ιδιώτες του παραλιακού οικοπέδου των 162 στρεμμάτων του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, σε μία περιοχή όπου κυριαρχεί η αστική δόμηση, δεν υπάρχουν χώροι άθλησης και πρασίνου και δεν υπάρχει Λύκειο. 


Εκατοντάδες μαθητές από όλες αυτές τις παραλιακές περιοχές, καθημερινά χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες για να μεταβούν σε Λύκειο που νοικιάζει ο δήμος Θερμαικού, στο δρόμο Θεσσαλονίκης Περαίας, στην στροφή για Επανομή.

 Όλα αυτά τα χρόνια ο δήμος Θερμαϊκού διεκδικούσε την αξιοποίηση των 162 παραλιακών στρεμμάτων του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, όπου μεταξύ άλλων σχεδίαζε και την ανέγερση σχολείων. Να θυμίσουμε ότι το οικόπεδο είναι συνολικής έκτασης 161.456,84 τ.μ. και σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε μία φάση και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 13η Ιουνίου. 

Με το υφιστάμενο σχέδιο πώλησης, στο δήμο Θερμαϊκού παραχωρούνται μόλις 4 στρέμματα, έκταση που οριακά αντέχει την ανέγερση ενός σύγχρονου λυκείου με όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως γήπεδα και χώρους πολιτιστικών δράσεων. Για την κυβέρνηση και τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, αυτά προφανώς είναι ψιλά γράμματα και δεν συνάδουν με την πολιτική της τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξη με κάθε κόστος. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ στην περιοχή ο συντελεστής δόμησης είναι χαμηλός και κτίζονται μόνο μέχρι τριώροφα κτίρια, στο παραλιακό οικόπεδο του πρώην κάμπινγκ, με την γνωστή μέθοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Ανάπτυξης, παρακάμπτεται αυτό το εμπόδιο και ο ιδιώτης που θα αγοράσει το οικόπεδο πέρα από τις κατοικίες και το εμπορικό κέντρο, θα μπορεί να κτίσει και ξενοδοχεία έξι ορόφων. Επίσης ο ιδιώτης θα πρέπει να δημιουργήσει κοινόχρηστους χώρους στο 50% της έκτασης, δηλαδή δρόμους και παρτέρια για πράσινο. Το υπόλοιπο θα ανοικοδομηθεί και θα κτιστούν πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης όπως και το εξαώροφο ξενοδοχείο ύψους πάνω  από 18 μέτρα, που θα είναι το ψηλότερο κτίριο σε όλη την παραλιακή ζώνη από την Περαία μέχρι την Αγία Τριάδα. 

Να σημειωθεί ότι για να κτιστούν όλα αυτά τα κτίρια, κατοικίες, καταστήματα και ξενοδοχείο, θα κοπούν εκατοντάδες μεγάλα δένδρα που φύονται πλέον σε όλο το οικόπεδο, που από μόνο του σήμερα είναι μία όαση πρασίνου σε όλη την τσιμεντοποιημένη παραλιακή ζώνη της περιοχής. 


Το θέμα της αξιοποίησης του οικοπέδου του πρώην κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα, έχει απασχολήσει και απασχολεί το δημόσιο διάλογο στο δήμο Θερμαϊκού και αποτέλεσε και σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και των παρατάξεων τους στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. 

Τι λέει ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θ. ΤΖέκος

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θεόδωροw Τζέκος, μιλώντας στην Parallaxi, αναφέρει ότι η διαδικασία πώλησης του πρώην κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ και παρά τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει ο δήμος, η διαδικασία προχωρά, με τελευταία ελπίδα την διαμόρφωση της τελικής πρότασης με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

«Είμαστε σύμφωνοι με την αξιοποίηση, αλλά είχαμε επιφυλάξεις κυρίως για την έκταση της δόμησης σ αυτό το ακίνητο, και κυρίως της αστικής δόμησης, της κατοικίας δηλαδή, με την έκταση που θα παραχωρηθεί στο δήμο και με την προσβασιμότητα στη θάλασσας στη στενότητα του παραλιακού μετώπου» αναφέρει και τονίζει πως «αυτές τις θέσεις πριν 10 μέρες τις μετέφερα και στο ΤΑΙΠΕΔ όταν κατέβηκα στην Αθήνα. Βέβαια τώρα έχουμε ένα δεδομένο, έχουμε μία πρόσκληση η οποία ακολουθεί τους όρους του αρχικού Ειδικού Σχέδιου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Σε κάθε στάδιο λέμε ότι θα επιχειρήσουμε να κάνουμε παρέμβαση προς βελτίωση της αξιοποίησης προς όφελος των κατοίκων, αλλά δεν θα ρισκάρουμε την αξιοποίηση του ακινήτου δηλαδή δεν μπορούμε να πάμε με λογικές επιθετικές. Αυτό πρέπει να τελειώνει, αλλά να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε κάποια πράγματα». 

«Μας δίνουνε τέσσερα στρέμματα για σχολική στέγη και επίσης το 50% της έκτασης θα είναι κοινόχρηστος χώρος, δεν θα είναι χώρος που μπορεί να κάνει ο δήμος ό,τι θέλει, θα είναι κοινόχρηστος χώρος όμως, δρόμοι, πλατείες και πάρκα», αναφέρει και τονίζει πως «η έκταση του κοινόχρηστου χώρου είναι ικανοποιητική, το πάνω μέρος του δρόμου είναι δασικό, δεν μπορεί να κτιστεί και διασφαλίζεται και ένα πλάτος της παραλίας 30 μέτρα, που θα έχει πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο». 

Όπως σημειώνει «τον κοινόχρηστο χώρο θα τον διαμορφώσει ο ιδιώτης» ενώ για το σχολείο αναφέρει «θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες, μεγαλύτερη ανάγκη στο δήμο μας είναι για λύκειο αλλά και το δημοτικό των Νέων Επιβατών έχει προβλήματα. Προτεραιότητα έχει το λύκειο, γιατί για το 1ο Λύκειο Θερμαικού στεγάζεται σε νοικιασμένο κτίριο όπου πηγαίνουν τα παιδιά των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας παίρνοντας το αστικό λεωφορείο. Το σχολείο θα το κάνουμε εμείς». 

Σε ότι αφορά το ξενοδοχείο και τις κατοικίες, όπως αναφέρει, στην πρώτη ζώνη ο συντελεστής θα παραμείνει στο 0.2 όπου θα κτιστούν κατοικίες ενώ στην δεύτερη ζώνη θα αυξηθεί στο 0,5, βάσει πάντα του ειδικού χωρικού σχεδίου. «Εκεί θα μπορούν να κτιστούν κτίρια μέχρι 18 μέτρα ύψος» τονίζει και αναφέρει ότι «το ειδικό χωρικό ούτως ή άλλως έχει συνταχθεί σαν σχέδιο και έχει τεθεί σε διαβούλευση πριν από 1,5 χρόνο. Όλα είναι αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ, απλά ο δήμος συμμετείχε στο στάδιο της διαβούλευσης».  Ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης και όπως σημειώνει «όποιος βάλει χρήματα κάπου, θέλει να έχει μαζί του την κοινωνία και το δήμο. Δεν θέλει να συγκρουστεί φαντάζομαι με την τοπική κοινωνία. Εκεί είναι και το δικό μας το περιθώριο να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Παράλληλα με τον πρόσκληση και με τη διαδικασία τη διαγωνιστική θα διαμορφώνεται και το προεδρικό διάταγμα, το οποίο πρέπει να εκδοθεί πριν υπογραφεί η σύμβαση με τον πλειοδότη. Εκεί γίνονται πιο συγκεκριμένα τα πράγματα κεραίας και εκεί ελπίζουμε να είναι ακόμα καλύτερη η θέση μας». 

Αφήνει αιχμές κατά της πρώην διοίκησης του δήμου του Γιώργου Τσαμασλή, τονίζοντας πως έπρεπε να είναι πιο διεκδικητική στο πρώτο στάδιο της διαβούλευση αλλά επαναλαμβάνει ότι η αξιοποίηση του ακινήτου πρέπει να προχωρήσει. «Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τους όρους, αλλά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε ή να παρατείνουμε το καθεστώς της μη αξιοποίησης», τονίζει. 



Πάττυ Πασχαλίδου: Ναι στην αξιοποίηση αλλά όχι να ξεζουμίσουν την περιοχή 

Η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Πάττυ Πασχαλίδου, επικεφαλής της παράταξης «Θερμαϊκός όλοι Μαζί», θεωρεί ότι η έκταση πρέπει να αξιοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υπηρετεί την πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης και η αξιοποίηση της να λειτουργεί και υπέρ του κοινωνικού συνόλου και της τοπικής κοινωνίας. Αφήνοντας αιχμές κατά της διοίκησης Τζέκου, αναφέρει ότι προεκλογικά ο νυν δήμαρχος ήταν στη γραμμή της αξιοποίηση,ς αλλά με βιώσιμη ανάπτυξη και πως τώρα έχει αλλάξει στάση. 

«Προεκλογικά είχε βγει με τη σημαία κατά της τσιμεντοποίησης αλλά τώρα τα στρογγυλεύει», τονίζει και αναφέρει ότι «σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, αν η περιοχή παραχωρούνταν, μόνο από εισφορά σε γη, ο δήμος θα αποκόμισε το 50% ως ιδιοκτησία του και θα μπορούσε να κτίσει 2-3 σχολεία και όχι μόνο ένα σχολείο. «Κατά την άποψη μου η αξιοποίηση του χώρου θα πρέπει να είναι πιο φιλική προς τους κατοίκους. Το να υπάρχουν τόσο ψηλά κτίρια δεν συνάδουν με την περιοχή. Αυτό αλλοιώνει τον χαρακτήρα της» τονίζει και αναφέρει ότι «τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να τακτοποιήσουμε την πολεοδομική μας μελέτη αλλά έχουμε αμέσως «τακτοποιήσει» το ΕΣΧΑΔΑ που θα επιτρέψει την ανέγερση των κτιρίων. Θα μπορούσαμε να έχουμε κοινωφελείς χώρους άθλησης, πολιτισμού και πρασίνου. Να έρθει και ο επιχειρηματίας αλλά να μη ξεζουμίσει την περιοχή». 


Για τους κοινόχρηστους χώρους που θα παραχωρηθούν, αναφέρει ότι θα είναι οι δρόμοι και το πράσινο που αναγκαστικά θα πρέπει να έχει ο χώρος ως τουριστικό χωριό ενώ ο δήμος περιορίζεται στο πάνω μέρος με μόλις 4 στρέμματα. «Θα μπορούσε ο χώρος να αξιοποιηθεί με τρόπο που να αποτελεί τοπόσημο για την περιοχή μας ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για τις υποδομές» τονίζει και σημειώνει ότι «θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης που θα πρέπει να διαχειριστεί ο δήμος, όταν π.χ για την ύδρευση οριακά εξυπηρετούνται οι υφιστάμενες υποδομές. Αν έχουμε στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα υποδομών». 

Ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου  

 Στο μεταξύ επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ζητώντας εκτάκτως τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα «το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τον διαγωνισμό εκποίησής τους στις 13 Ιουνίου 2024», απέστειλε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού «Σώστε το Κάμπινγκ». Η Επιτροπή υπενθυμίζει παλαιότερη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είχαν ταχθεί κατά της τσιμεντοποίησης και της ολοκληρωτικής καταστροφής αυτής της μοναδικής όασης πρασίνου για ολόκληρη την ανατολική Θεσσαλονίκη. Ενώ αναφέρει και την τεκμηριωμένη εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θερμαϊκού που ζητούσε να περιέλθει η έκταση του κάμπινγκ στην ιδιοκτησία του Δήμου, προκειμένου η αξιοποίησή της να γίνει με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τη δημιουργία εκεί χώρων για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που τόσο λείπουν από την περιοχή. 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής: 

Π Ρ Ο Σ τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θερμαϊκού κ.Κωνσταντίνο Καραμανλή Αγαπητέ κ. πρόεδρε, 

Μετά την ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ της 13ης Ιουνίου 2024 ως ημερομηνίας διενέργειας του διαγωνισμού για το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών Δήμου Θερμαϊκού “Σώστε το Κάμπινγκ”, σας παρακαλούμε να συγκαλέσετε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο με ένα και μοναδικό θέμα, αυτό του κάμπινγκ. Στη συνεδρίαση αυτή οι εκπρόσωποί μας θα αναπτύξουν τις απόψεις τους και θα ζητήσουν να γίνει σεβαστή η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του έτους 2014 αλλά και η τεκμηριωμένη εισήγηση της  Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Θερμαϊκού. Η οποία σε μελέτη που είχε εκπονήσει εξέφραζε την πλήρη αντίθεσή της στην εκποίηση του κάμπινγκ, τόνιζε ότι η δημιουργία χώρων εστίασης και κάθε είδους καταστημάτων δρα ανταγωνιστικά στην οικονομία της υπόλοιπης περιοχής και υπογράμμιζε ότι η έκταση του κάμπινγκ πρέπει να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου. Προκειμένου  η αξιοποίησή του να γίνει με γνώμονα την γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και τη δημιουργία εκεί χώρων για εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που τόσο λείπουν από το Δήμο μας. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που αιτούμαστε να πραγματοποιηθεί εκτάκτως, ζητούμε να παραστούν εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας “Σώστε το κάμπινγκ” για να εκθέσουμε τις απόψεις μας. Με ευχαριστίες εκ των προτέρων για την αποδοχή του αιτήματός μας. 

Με εκτίμηση 

Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού “Σώστε το Κάμπινγκ”

 Χριστίνα Δεληχρίστου, Χρήστος Ιβάνοβιτς, Κώστας Ιγνατιάδης, Σπύρος Κουζινόπουλος, Χρυσούλα Λιάπη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.