Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Κατώτερη των περιστάσεων η δημοτική αρχή στο θέμα του κάμπινγκ

Κατώτερη των περιστάσεων, αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού στο θέμα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, με τον δήμαρχο Θεόδωρο Τζέκο, λησμονώντας τις επί μία τετραετία προεκλογικές του δεσμεύσεις κατά του ξεπουλήματος της έκτασης, να τάσσεται τώρα υπέρ της καταστροφικής "αξιοποίησης" από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αλλά και τον πρώην δήμαρχο Γ. Τσαμασλή όχι μόνο να θριαμβολογεί που ο κ. Τζέκος ακολουθεί τα δικά του βήματα για το ξεπούλημα του κάμπινγκ, αλλά και να χλευάζει προκλητικά τους δημότες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ζητούσαν να μην συναινέσει ο Δήμος Θερμαϊκού στην καταστροφή του κάμπινγκ.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού "Σώστε το Κάμπινγκ" παίρνοντας το λόγο υπογράμμισε ότι η εκποίηση της έκτασης 161 στρεμμάτων, γίνεται κυριολεκτικά στο "γόνατο", με τους όρους της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" (ΣΜΠΕ) που εκπόνησε το ΤΑΙΠΕΔ να δείχνουν πλήρη άγνοια για την περιοχή και τα προβλήματά της, αλλά και την απουσία οποιασδήποτε πρόβλεψης για το τι θα γίνει με τις υποδομές (ύδρευση, αποχέτευση, κυκλοφοριακό κλπ). Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι μόλις στις 15 Απριλίου 2024, πριν ενάμισι δηλαδή μήνα το Ταμείο προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη εκτιμητή για να αποτιμήσει την αξία της έκτασης για την οποία εδώ και περίπου δύο χρόνια έχει προκηρύξει την εκποίησή της. "Πουλάει δηλαδή γουρούνι στο σακί, παίζοντας οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των κατοίκων του Θερμαϊκού.

Καταλήγοντας ο Σπ. Κουζινόπουλος ζήτησε από τη διοίκηση του Δήμου να απαιτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο Θερμαϊκού προκειμένου να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, αθλητικών, ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που τόσο πολύ λείπουν. Έκανε δε έκκληση σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να αντιταχθούν στο ξεπούλημα για να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι δεν συναίνεσαν στην απώλεια αυτού του μοναδικής ομορφιάς χώρου. "Σκεφθείτε τι θα πείτε στα παιδιά σας αύριο – μεθαύριο, όταν θα σας ρωτήσουν τι κάναμε ως Δήμος Θερμαϊκού και δεν προστατεύσαμε αυτόν τον πανέμορφο χώρο", είπε.

H πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας, Ντίνα Μώραλη στη δική της παρέμβαση σημείωσε τη θέληση των γυναικών και όλων των δημοτών  να αντιταχθούν στην υλοποίηση σχεδίων ΕΕ και κυβερνήσεων που μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία στερώντας τους το δικαίωμα στην αναψυχή με τη χρήση ελεύθερων χώρων και κυρίως των νέων παιδιών για άθληση και γενικότερα για δράσεις συλλογικής δημιουργίας. 

"Αρνούμαστε να επιτρέψουμε να εκχωρήσουν τα δικαιώματά μας για ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους που μας ανήκουν με οργανωμένες παρεμβάσεις, στο όνομα των λεγόμενων επενδύσεων για να αυγατίσουν τα κέρδη τους επιχειρηματικοί όμιλοι", ανέφερε. Και στο τέλος εξέφρασε την απαίτηση για την ανάπλαση της περιοχής με κρατική χρηματοδότηση, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες για αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό.

Παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι άκουγαν μ ε προσοχή και εμφανώς προβληματισμένοι τα όσα είχαν εκθέσει νωρίτερα οι εκπρόσωποι των δύο φορέων, πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ. Τσαμασλής πανηγυρίζοντας για την εκποίηση του κάμπινγκ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο δήμαρχος με τις τωρινές του θέσεις ακολουθεί τη δική του πεπατημένη. "Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω τον Δήμαρχο να έρχεται στη θέση μας", είπε και ζήτησε μάλιστα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα. Ενώ αποχωρώντας προσωρινά από την αίθουσα, άρχισε να χλευάζει τους παριστάμενους δημότες που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην καταστροφή του κάμπινγκ.   

Τον προβληματισμό της για τη σύμπλευση Τζέκου-Τσαμασλή στο ξεπούλημα, διατύπωσε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Πάττη Πασχαλίδου. "Όταν λίγες μέρες αφότου ανέλαβε δήμαρχος ο κ. Τζέκος μετέβη στην Αθήνα για να συναντηθεί με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, επιστρέφοντας έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι "όλα πάνε καλά". Τον είχα ρωτήσει τι συνέβη και πήγαν όλα τόσο καλά και δεν μου απάντησε. Σήμερα αντιλαμβάνονται όλοι ότι τόσο καιρό δεν είχαμε διεκδικήσει όσα έπρεπε".

Στο τέλος, ο Δήμαρχος Θ. Τζέκος, που ενώ ήταν αντίθετος με την εκποίηση προεκλογικά και μετέβαλλε άποψη μετά την εκλογή του, δήλωσε πως πλέον έχει προχωρήσει η διαδικασία και δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκλησης θέτοντας απλά τους όρους που κατά τη γνώμη του θα είναι επιτυχία αν υιοθετηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και από τους υποψήφιους επενδυτές - με τους οποίους παραδέχτηκε πως είχε επαφές, χωρίς να τους ονομάζει- και που είναι οι παρακάτω:

-Αύξηση της έκτασης που παραχωρείται στο Δήμο από 4 στρέμματα σε οκτώ.

-Ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στο χώρο του υπό δημιουργία οικισμού όπως και στην παραλία μπροστά από αυτόν

-Διαμόρφωση με έξοδα του επενδυτή του παραλιακού δρόμου καθώς και πεζοδρόμου και

-Παραχώρηση των 26 στρεμμάτων δασικής έκτασης πάνω από την οδό Θεσσαλονίκης -Μηχανιώνας ώστε να δημιουργηθεί πάρκο.

Κοινή διαπίστωση μετά από όλη αυτή τη συζήτηση είναι ότι ο Δήμος Θερμαϊκού παραδίδει αμαχητή την έκταση του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας στα χέρια του όποιου επενδυτή επιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να διεκδικήσει στο ελάχιστο προκειμένου να περιέλθει η έκταση στο Δήμο. Και βέβαια το ερώτημα είναι τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή την παθητική στάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.