Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Συρροή πιστών αλλά και επισήμων στην περιφορά

Με τo αρχιερατικό συλλείτουργο, που τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα. Το βράδυ της Πέμπτης, δεν «έπεφτε καρφίτσα» από ένα αμέτρητο πλήθος που είχε κατακλύσει όλους τους δρόμους της πόλης κατά την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, παρατηρήθηκε εκτός των άλλων και μία τέτοια συρροή επισήμων στην περιφορά, καθώς εκτός του σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιου, την παρακολούθησαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης νομού Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, αλλά και ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Οι εκπρόσωποι του δήμου
Από πλευράς δήμου Θερμαϊκού, που ήταν ο «οικοδεσπότης», τρόπον τινά, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κωστής Κούτουκας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Τσακμάκας, που είχε και την γενική ευθύνη για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της εορτής, Χρήστος Βογιατζής, Γιάννης Βογιατζής και η εντεταλμένη σύμβουλος Εφη Ζαριφέ. Ήταν επίσης εκεί ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δήμο Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Μηχανιώνας Μαίρη Λιόλιου και πολλοί δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και δεκάδες χιλιάδες πιστών που είχαν συρρεύσει από το νομό Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές της χώρας, δημιουργώντας το αδιαχώρητο σε ολόκληρη τη Νέα Μηχανιώνα.

Το μέγα πλήθος
Το μέγα πλήθος των προσκυνητών που ήθελαν να περάσουν κάτω από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, ξεκινούσε από την αρχή της οδού Πολυτεχνείου, στο ύψος του υπαίθριου θεάτρου, απλώνονταν σε όλο το μήκος της οδού Πολυτεχνείου και από εκεί, μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου, έφτανε μέχρι έξω από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης.
Εκατοντάδες πιστών, ακολουθώντας μία παράδοση δεκαετιών, ξενύχτησαν για χάρη της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, απλώνοντας κουβέρτες στον περίβολο του ναού, στους χώρους γύρω από το Καψαλάκειο Πολιτιστικό Κέντρο αλλά και στις νησίδες πρασίνου που υπάρχουν γύρω από την πλατεία του δημαρχείου.
Η Νέα Μηχανιώνα συνδέεται άρρηκτα με την Παναγία Φανερωμένη, στην οποία οφείλει και την μεγάλη φήμη της. Είναι ο νέος τόπος, τον οποίο «ύρετίσατο είς κατοικίαν έαυτής», όταν, μετά την φοβερή Μικρασιατική καταστροφή, οι ξεριζωμένοι Μηχανιώτες της Χερσονήσου της Κυζίκου εγκαταστήθηκαν, ως πρόσφυγες, εδώ, φέρνοντας μαζί τους ό,τι ποιο ιερό είχαν, την Αγία και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία ήταν γι΄αυτούς πάντοτε «έν ταίς θλίψεσι βοηθός» και «έν τοίς κινδύνοις ρύστις και προστάτις έν τοίς πειρατηρίοις».

Το προσκύνημα των πιστών στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Μηχανιώτισσας, θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα.

2 σχόλια:

  1. να υποθέσω πως οι επίσημοι που παρακολούθησαν σήκωσαν πια ψηλά τα χέρια και περιμένουν να λυθούν τα προβήματα ως εκ θαύματως .... πλησιάζουν και εκλογές ... να μας δει ο κόσμος ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα,χα,χα. Σωστά τα λες Ελένη. Μόνο ένα... θαύμα μας σώζει ή μάλλον τους σώζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.