Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Φρίκη και οργή για το μακελειό στην Τουρκία

Αποτροπιασμό, φρίκη και οργή, προκαλεί σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, η δολοφονική επίθεση σε προσυγκέντρωση φιλοκούρδων και αριστερών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας για να πραγματοποιήσουν μια πορεία υπέρ της ειρήνης, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ο τραγικός απολογισμός, τουλάχιστον 86 νεκροί και 200 τραυματίες, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί κι άλλο.

 
Οι διαδηλωτές πριν τη δολοφονική επίθεση
Ο απολογισμός των 86 νεκρών είναι ακόμη προσωρινός, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου ενώ ανέφερε πως «εξήντα δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και άλλοι 24 υπέκυψαν στο νοσοκομείο». Σύμφωνα με τον Μουεζίνογλου, οι τραυματίες ανέρχονται στους 186, 28 από τους οποίους «χαροπαλεύουν». 
Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τους νεκρούς και τους τραυματίες των εκρήξεων που σημειώθηκαν με διαφορά περίπου είκοσι δευτερολέπτων, σε κεντρική διασταύρωση έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας.  
Οι συγκεντρωμένοι μπροστά από το σταθμό θα έπαιρναν μέρος στη διαδήλωση που είχαν οργανώσει από κοινού η συνομοσπονδία εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ΚΕΣΚ, η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων ΝΤΙΣΚ, η Ένωση Ιατρών Τουρκίας (ΤΤΒ) και η Ένωση Επιμελητηρίων Μηχανικών (ΤΜΜΟΒ) με τίτλο «Σε πείσμα του πολέμου, ειρήνη εδώ και τώρα -Ειρήνη-Ψωμί-Δημοκρατία. 
Μετά τις εκρήξεις, πτώματα καλυμμένα με σημαίες και λάβαρα, μεταξύ των οποίων και εκείνα του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κείτονταν στον δρόμο, στην αιματηρότερη επίθεση αυτού του είδους που έχει σημειωθεί σε τουρκικό έδαφος.
Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν αποσβολωμένοι γύρω τους. Οι νεκροί κείτονταν σε δύο κύκλους, σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο, προφανώς στα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις.


Οι πρώτες εκτιμήσεις 
Οι αρχές θεωρούν ότι οι δύο εκρήξεις προφανώς ήταν αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας. Οι δράστες ήταν πιθανότατα πεζοί και ζωσμένοι με τα εκρηκτικά, αφού από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ  Νταβούτογλου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής για την ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός παράλληλα κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας.
«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης υπέδειξε προβοκατόρικα ως 
ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.
Mετά τις εκρήξεις η τουρικική αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, στην προσπάθειά της να διαλύσει ομάδα εξοργισμένων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούσαν να φτάσουν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού.
Οι διαδηλωτές, που σκόπευαν να συμμετάσχουν το απόγευμα σε  διαδήλωση υπέρ της ειρήνης στο σημείο όπου έγιναν οι πολύνεκρες επιθέσεις, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί» όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Eρντογάν: «Επίθεση μίσους»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την «επίθεση μίσους», όπως την χαρακτήρισε. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία.
«Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.
Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Κούρδοι: Κράτος - δολοφόνος
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά.
«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», σχολίασε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς. 
«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Την ίδια στιγμή, το PKK έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία
, εκτός και αν δεχτούν επίθεση. 
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».
Ευρώπη και ΝΑΤΟ καταδικάζουν την επίθεση
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε σήμερα την Τουρκία να «παραμείνει ενωμένη» απέναντι στους «τρομοκράτες» και τις απειλές τους, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι.
Για «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ καταδίκασε «μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών» υποστηρίζοντας ότι οι δράστες επιδιώκουν να δημιουργήσουν «ένα κλίμα τρόμου και εκφοβισμού πριν από τις εκλογές».
Τα συλλυπητήριά του, με τηλεγράφημά του προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις πολύνεκρες εκρήξεις εξέφρασε και ο  πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν
Συλλυπητήρια εξέφρασαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ο Αλέξης Τσίπρας
και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και τα κόμματα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.