Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θέλουν οι δανειστές

Αντιδράσεις, προκαλεί η νέα, προκλητική απαίτηση των θεσμών για διάλυση των τιμών στα παλαιά, καταξιωμένα και οικονομικά φάρμακα, τα οποία αποτελούν στην ουσία την εγχώρια παραγωγή φαρμάκου, ενώ παράλληλα αφήνει αλώβητα τα ακριβά εισαγόμενα σκευάσματα. Η απαίτηση αυτή θεωρείται ως «Βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. 

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν για μία ακόμα φορά το παιχνίδι των εκβιασμών, απαιτώντας να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα του επικείμενου πολυνομοσχεδίου, η τιμολόγηση σε εξευτελιστικά επίπεδα των εκτός πατέντας φαρμάκων και των γεννόσημων. Δρομολογούν με λίγα λόγια τη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, κλείνοντας επιδεικτικά τα μάτια στην ύπαρξη ισοδυνάμων.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου θα φέρει μόνο καταστροφικές συνέπειες για τη φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, καθώς θα οδηγήσει προοδευτικά σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης –τον έλεγχο της οποίας ευαγγελίζονται οι εκπρόσωποι των δανειστών- και στη δημιουργία ολιγοπωλίων στο χώρο του φαρμάκου.
Η παρέμβαση των θεσμών στοχεύει μόνο στις ήδη χαμηλές τιμές των παλαιών και φθηνών φαρμάκων ελληνικής παραγωγής, τα οποία θα αναγκαστούν να διακόψουν την κυκλοφορία τους. Αποτέλεσμα θα είναι η απόσυρση και υποκατάστασή τους από νεότερα και ακριβότερα εισαγόμενα φάρμακα. Τα ταμεία θα στερηθούν το όφελος από τα οικονομικά εγχωρίως παραγόμενα φάρμακα, τα οποία παραμένοντας στο σύστημα δημιουργούν εξοικονομήσεις και συγκρατούν τη δαπάνη.
Η συγκεκριμένη πρόταση ευνοεί συγκεκριμένα προϊόντα και πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Παράλληλα, δημιουργεί άνισο ανταγωνισμό μεταξύ των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και των μεγαλοεισαγωγέων, στρεβλώνει την αγορά και οδηγεί σε ολιγοπώλιο.

Εφόσον, λοιπόν, το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, είναι τουλάχιστον παράδοξο να γίνει δεκτή η καταστροφική πρόταση των θεσμών, να συνομολογήσει δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση στο κλείσιμο –χωρίς λόγο- των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου