Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Δ. Θερμαϊκού: Νέο ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας σε εργολάβους και μάλιστα έναντι του ποσού των 3.043.158 ευρώ

Αντί να πετάξουν έξω τους εργολάβους για την απαράδεκτη κατάσταση που
δημιουργήθηκε στο Δήμο, τους επιβραβεύουν με άλλα 3 εκατ.
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Το ξεπούλημα της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα για άλλα δύο χρόνια, επιχειρεί εκ νέου η διοίκηση Μαυρομάτη και μάλιστα έναντι του εξωφρενικού ποσού των 3.043.158,40 €. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η διαχείριση των σκουπιδιών στην περιοχή, την τριετία που πέρασε ήταν οικτρή από τον εργολάβο που είχε αναλάβει την αποκομιδή των απορριμμάτων. Με συνέπεια ο δήμος Θερμαϊκού να έχει μετατραπεί σε πραγματική «σκουπιδούπολη».

Το θέμα για την ανάθεση και πάλι της συγκέντρωσης των σκουπιδιών σε ιδιώτη, το φέρνει η δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού στο δημοτικό συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη 26 Ιουλίου, υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Έγκριση ανάθεσης λόγω αδυναμίας εκτέλεσης μέρους της υπηρεσίας καθαριότητος με τίτλο «Υπηρεσίες αποκομιδής, μεταφοράς και διάθεσης απορριμμάτων δήμου Θερμαϊκού για εικοσιτέσσερις (24) μήνες σε ιδιώτη».
Το εξωφρενικό στην περίπτωση είναι ότι την ίδια πρόταση απόφασης, για την εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας στους εργολάβους, το είχε ξαναφέρει η διοίκηση Μαυρομάτη να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο και πριν ένα ακριβώς μήνα, συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου 2017. Και την ώρα ακριβώς που ήταν να συζητηθεί το θέμα, αυτό αποσύρθηκε με το δικαιολογητικό ότι «έπρεπε να γίνουν κάποιες βελτιώσεις»
Μόνο που αυτές οι … «βελτιώσεις» θα στοιχίσουν στο Δήμο και τους αγρίως φορολογούμενους με τα ακριβότερα σε όλη τη χώρα δημοτικά τέλη δημότες, με πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ευρώ. Καθώς η αρχική εισήγηση και της δημοτικής αρχής και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ήταν για το ποσό των 1.489.239,53 ευρώ. Και μάλιστα εκεί η δημοτική αρχή πανηγύριζε για το γεγονός ότι ο Δήμος θα είχε ένα οικονομικό όφελος 174.570,47 ευρώ, έναντι της ισχύουσας σήμερα σύμβασης με τον εργολάβο που λήγει 31-8-2017 και ανέρχονταν αυτή τη διετία στο ποσό των 1.663.810 ευρώ. Γεγονός που σύμφωνα με εκείνη, την προ μηνός εισήγηση, θα απέφερε «μία σημαντική ανακούφιση για τα οικονομικά του Δήμου».
Τι άλλαξε λοιπόν μέσα σ’ αυτό τον ένα μήνα και η εισήγηση για τον εργολάβο καθαριότητας «φορτώθηκε» με ένα επιπλέον ενάμιση εκατομμύριο; Δεδομένου ότι η εισήγηση στο σκεπτικό της είναι σχεδόν ακριβώς ίδια, όπως ίδια είναι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται, αλλά είναι ίδιοι και οι συντάκτες τω ν δύο εισηγήσεων, της προηγούμενης και της νέας; Και άντε καλά, οι δύο αντιδήμαρχοι καθαριότητας που υπογράφουν και τις δύο εισηγήσεις μπορεί να έπεσαν έξω στους υπολογισμούς που έκαναν, ενδεχομένως από άγνοια των οικονομικών μεγεθών. Όμως, μπορεί να υπάρξει πλάνη για τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Καθαριότητας και τέτοια απόσταση στους υπολογισμούς του; Και μία ακόμη απορία: Γιατί τη δεύτερη εισήγηση δεν την υπέγραψε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Καθαριότητας-Ανακύκλωσης;
Πάντως η μόνιμη «καραμέλα» των δύο εισηγήσεων για να δικαιολογηθεί η προσφυγή στους εργολάβους, είναι η έλλειψη προσωπικού και ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Αφού φυσικά αυτή η διοίκηση στα τρία χρόνια που βρίσκεται στη διοίκηση του Δήμου δεν φρόντισε από τα ανταποδοτικά τέλη να προσλάβει προσωπικό και παρά τις κατ’ έτος αποφάσεις της για την αγορά νέων, ελαφρώς μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων, τα κατάφερε έτσι ώστε να μην αγοραστεί μέχρι σήμερα ούτε καν μία βίδα!
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα από τις δύο εισηγήσεις της δημοτικής αρχής για το ξεπούλημα της καθαριότητας, αυτής με ημερομηνία 20-6-2017 και της νέας με ημερομηνία 21-7-2017. Κι εκεί στη δημοτική αρχή ας ψάξουν να δουν το αν… «χάθηκε στη μετάφραση» αυτό το ενάμιση εκατομμύριο.

Εισήγηση 20-6-2017
                                             ..............................................................
                                            ......................................................................

                                       .............................................................................

Εισήγηση 21-7-2014
                                ..............................................
                                  ...............................................
                                       .............................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.