Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Στο έλεος της αδιαφορίας τα κάμπινγκ Αγίας Τριάδας - Επανομής

«Σοκάρει το εγκαταλελειμμένο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας - Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία - Παρατημένο και κατεστραμμένο το Camping Επανομής», έγραφε τον Ιούλιο του 2017 σε ρεπορτάζ της η εβδομαδιαία εφημερίδα ThessNews που τότε κυκλοφορούσε στη Θεσσαλονίκη, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στους δύο πανέμορφους, αλλά σε πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία χώρους .

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την εφημερίδα:
«Μεταξύ των Νέων Επιβατών και της Αγίας Τριάδας, δίπλα από το Κέντρο Αναψυχής Αξιωματικών - Υπαξιωματικών, βρίσκεται το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Η πάλαι ποτέ ξακουστή παραλία της Αγίας Τριάδας γνώρισε στο παρελθόν μεγάλη αίγλη, καθώς ήταν από τις πιο διάσημες παραλίες της περιοχής. Τις δεκαετίες ‘60 και ‘70 φιλοξένησε καλλιτέχνες, μεγάλες συναυλίες, εκεί γυρίστηκαν ακόμα και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και εκεί ήταν το σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων  τους καλοκαιρινούς μήνες που η παραλία έσφυζε από κόσμο.
Σοκαριστικές εικόνες
Σήμερα η παλιά αίγλη έχει θαφτεί μέσα σε μπάζα, σκουπίδια, βρωμιές, σπασμένα γυαλιά, κατεστραμμένα κτήρια, κόπρανα, επικίνδυνες κατασκευές, σίδερα, ξύλα, σπασμένες τουαλέτες, βανδαλισμούς και αποκαΐδια.
Σοκάρει η εικόνα του εγκαταλελειμμένου κάμπινγκ του ΕΟΤ. Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη ντροπιάζουν την παραλία της Αγίας Τριάδας και καθιστούν την περιοχή από τις πιο επικίνδυνες για τη σωματική υγεία και ασφάλεια παραθεριστών και λουόμενων. Η απόσταση από την παραλία είναι μόλις στα πέντε μέτρα, εκεί όπου καθημερινά απολαμβάνουν το μπάνιο τους οικογένειες με μικρά παιδιά.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Στο μεγάλης έκτασης οικόπεδο έχει πρόσβαση όποιος θέλει από το βόρειο τμήμα του, που  είναι παραθαλάσσιο με μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Στο καταπράσινο οικόπεδο με τα πολλά δέντρα και την πυκνή βλάστηση, διακρίνει κανείς από την πρώτη στιγμή την εγκατάλειψη και την αδιαφορία, όχι μόνο στις παλιές εγκαταστάσεις του ΕΟΤ αλλά και σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο. Τα κτήρια είναι σε άθλια κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την υγιεινή. Τα πάντα είναι κατεστραμμένα και εκτεθειμένα στον οποιοδήποτε.
Οι βανδαλισμοί και το πλιάτσικο που έχουν γίνει εκεί δεν έχουν προηγούμενο. Παντού συναντάει κανείς μπάζα και σκουπίδια, ό,τι έχει απομείνει από τα μισογκρεμισμένα κτήρια και τον εξοπλισμό των χώρων. Χαρακτηριστικοί είναι οι μισογκρεμισμένοι τοίχοι σε όλα σχεδόν τα κτήρια, σε συνδυασμό με τα άπειρα θραύσματα από τις τζαμαρίες, τις σπασμένες τουαλέτες και τα κόπρανα που υπάρχουν παντού. Όποια κατασκευή έχει γίνει στο παρελθόν έχει βανδαλιστεί, με σίδερα, ξύλα και μπετόν να απειλούν τη σωματική ακεραιότητα του επισκέπτη.
Χαρακτηριστική είναι η αφύλαχτη πισίνα που έχει γεμίσει με όμβρια ύδατα, σανίδια, πολυθρόνες και σκουπίδια, ενώ παραπλεύρως παραμένουν ανοιχτές μεγάλες και βαθιές τρύπες στο έδαφος που οδηγούν στον μηχανισμό τροφοδότησης νερού της πισίνας. Φαίνεται ότι στο παρελθόν κάποιοι χρησιμοποίησαν τον χώρο ακόμα και ως καταφύγιο για αδέσποτα ζώα, ενώ σήμερα εκμεταλλεύονται κάποια κτήρια ως αποθηκευτικό χώρο για τη φύλαξη παραθεριστικού και αλιευτικού εξοπλισμού.

Άγονοι οι διαγωνισμοί
Τον Απρίλιο του 2013 το ακίνητο έκτασης 132,483 τμ περιήλθε στα χέρια του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε (ΤΑΙΠΕΔ). Από τη δεκαετία του εβδομήντα το λειτούργησε ως κάμπινγκ ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού και τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια ρημάζει παρατημένο.
«Προηγήθηκαν δύο διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ πριν δυο χρόνια για να γίνουν τουριστικές κατοικίες. Δοθήκαν δύο προσφορές περίπου 5 εκ. ευρώ, αλλά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος από το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί τα ποσά ήταν μικρά» τονίζει στην ThessNews ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης. «Όταν αναλάβαμε εμείς τη διοίκηση, κάναμε εισήγηση στο ΤΑΙΠΕΔ να μη γίνουν τουριστικές κατοικίες, να παραμείνουν τα δέντρα μέσα στον χώρο και να μισθωθεί ως κάμπινγκ, γιατί η περιοχή έχει πληθώρα κτηρίων. Δεν χρειαζόμαστε άλλα, πρέπει να κρατήσει το ακίνητο τον χαρακτήρα του. Παρακάμψαμε και το πρόβλημα με την αλλαγή χρήσης γης, γιατί για να παραμείνει ως κάμπινγκ, δεν έπρεπε να ανήκει το ακίνητο στο σχέδιο πόλης». Ο δήμαρχος προσθέτει ότι επιθυμία της διοίκησης είναι να μη μείνει ανεκμετάλλευτο το ακίνητο, γιατί με τη μίσθωση θα δημιουργηθούν  θέσεις εργασίας και θα αναβαθμιστεί η περιοχή.

«Δεν μας ανήκει»
«Δεν μας ανήκει το ακίνητο, είναι περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ και οφείλει να το προστατέψει. Εμείς έχουμε ενημερώσει επανειλημμένως για την επικινδυνότητα του ακινήτου τους αρμόδιους, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Ακόμα και η φύλαξη που κάποτε υπήρχε, πλέον δεν υφίσταται  γιατί δεν συνέφερε» συμπληρώνει ο δήμαρχος.


«Μπαλάκι» οι ευθύνες
Άγνωστο παραμένει το πότε θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. «Διερευνούμε τις δυνατότητες αξιοποίησής του σε συνάρτηση με την πολεοδομική ωριμότητα. Θα δούμε σε ποιον βαθμό και πότε μπορεί να βγει σε διαγωνισμό» απαντάει η υπεύθυνη Τύπου του ΤΑΙΠΕΔ, Ρόη Χαΐκου.  Υπεύθυνη για τη διαχείριση του  κάμπινγκ είναι η διαχειρίστρια εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.(ΕΤΑ).
Γνωρίζουν η ιδιοκτήτρια και η διαχειρίστρια εταιρεία την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάμπινγκ; Αν το γνωρίζουν, τι κάνουν γι’ αυτό; Η ΕΤΑ, σε ερώτηση της ThessNews, επιφυλάχθηκε να απαντήσει τις επόμενες ημέρες. Τι θα γίνει εάν συμβεί κάτι σε κάποιον επισκέπτη; Το κάμπινγκ στην κατάσταση που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, πέρα από επικίνδυνο, τείνει να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για την περιοχή.
Γιατί αδιαφορούν οι υπεύθυνοι;


Camping Επανομής: Αδιαφορία και εγκατάλειψη
Στον κόλπο του Θερμαϊκού, σε μια από τις πιο ειδυλλιακές περιοχές της Επανομής, ακριβώς δίπλα στον υγροβιότοπο, παραμένει ερημωμένο και παρατημένο το κάμπινγκ της Επανομής.
Η τεράστια έκταση 4.379 στρεμμάτων που συμπεριλαμβάνει τον υγροβιότοπο και το κάμπινγκ θα μπορούσε να αποτελεί στολίδι για τον Δήμο Θερμαϊκού.

Εγκατάλειψη και θλίψη
Παρ’ όλα αυτά το κάμπινγκ έκτασης περίπου 500.000 τμ έχει αφεθεί στην τύχη του, έρμαιο στα χέρια των βανδάλων που δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο. Η πρώτη εικόνα που συναντάει κανείς είναι η ταμπέλα που έχει απομείνει από τότε που λειτουργούσε ως κάμπινγκ από τον ΕΟΤ, που σε καλωσορίζει στον χώρο. Μόλις περάσει κανείς την είσοδο, αντικρίζει δεξιά και αριστερά  άλογα σε περιφραγμένους χώρους καθώς επίσης και σε κάποια εναπομείναντα κτήρια που έχουν πλέον γίνει στάβλοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν καταληφθεί οι χώροι από τον ιππικό όμιλο που εδρεύει ακριβώς απέναντι από το κάμπινγκ.
Προχωρώντας υπάρχει δυσκολία να ξεχωρίσει κανείς τον δρόμο από την οργιώδη βλάστηση του εγκαταλελειμμένου χώρου. Πλησιάζοντας προς την παραλία προκαλεί θλίψη η εικόνα των κατεστραμμένων κτηρίων με μπάζα και σκουπίδια παντού.  Σε κάποια από αυτά στο παρελθόν προκλήθηκε και φωτιά, ενώ φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ακόμα και για προσωρινή στέγαση εξαρτημένων ατόμων.

Το ιστορικό
Το 1972 η πρώην κοινότητα Επανομής πούλησε το ακίνητο (500.000 τμ) στον ΕΟΤ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων κάμπινγκ, όπου λειτούργησε περίπου μέχρι το 2000. Επίσης υπήρχε η σκέψη για δημιουργία γηπέδου γκολφ σε έκταση παρακείμενη περίπου 400.000τμ, την οποία απέρριψε ο ΕΟΤ με προσφυγή στο ΣτΕ. Τον Ιούλιο του 2002 η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εκπόνησε μελέτη «Σχέδιο Διαχείρισης Υγροτόπου Επανομής» για λογαριασμό της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε, στην οποία περιήλθε η έκταση από τον ΕΟΤ.

«Πρέπει να αξιοποιηθεί»
«Πλέον η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura και είναι σε ζώνη ειδικής προστασίας, οπότε θα πρέπει να γίνουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για να μπορέσει να αξιοποιηθεί το κάμπινγκ και να αναβαθμιστεί η περιοχή» τονίζει ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

Δυστυχώς δυο μοναδικού κάλλους περιοχές, πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, που κάποτε φιλοξενούσαν επισκέπτες απ’ όλη την Ευρώπη κατά τους θερινούς μήνες, τις τελευταίες δύο δεκαετίες ρημάζουν εγκαταλελειμμένες από την αδιαφορία των αρμοδίων, εγκλωβισμένες σε γραφειοκρατικούς δαιδαλώδεις δρόμους και στην έλλειψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία.
Γιατί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.