Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Πως πρέπει να λειτουργεί ένας Δήμος; Ως κύτταρο της Δημοκρατίας, ή ως Α.Ε. με φορομπηχτική πολιτική;

Πως πρέπει να λειτουργεί ένας Δήμος; Ως… ανώνυμη εταιρεία και ως φορομπηχτικός μηχανισμός, που το μόνο που θα ενδιαφέρει τη διοίκησή του, θα είναι να παρουσιάζει πλεονάσματα και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα χωρίς κοινωνικό έλεγχο; Ή πάλι αν θα έχει ως στόχο του να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, με τη δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση των πολιτών και το σεβασμό στη δημοτική περιουσία;

Το ερώτημα αυτό, διατύπωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»  Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, την περασμένη Τετάρτη και λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση για την απόφαση της διοίκησης του κ. Μαυρομάτη για το ξεπούλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα έναντι του αστρονομικού ποσού των 3.043.158,40 ευρώ, κάνοντας λόγο για δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και κατ’ ουσία, για δύο διαφορετικούς κόσμους.
Και μάλιστα, για να αποδείξει τη θέση του για το ότι λειτουργεί ο Δήμος Θερμαϊκού ως εισπρακτικός μηχανισμός και ως «Α.Ε.», επιβάλλοντας δυσβάστακτη φορολογία στους συνδημότες του, παρουσίασε μία απόδειξη για τα δημοτικά τέλη στο δήμο Αγίας Παρασκευής, μία περιοχή της Αθήνας με υψηλό βιοτικό επίπεδο, κατά μέσο όρο, όπου τα τέλη καθαριότητας που καταβάλλονται είναι τα μισά σχεδόν από αυτά που πληρώνουν οι δημότες του Θερμαϊκού, ο οποίος μάλιστα συμπεριληφθεί στους δέκα πρώτους Δήμους της χώρας σε ανεργία και φτώχεια.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»:
«Όπως σωστά επισήμανε ο δήμαρχος κ. Μαυρομάτης για το πώς πρέπει να λειτουργεί ο Δήμος, το θέμα είναι πολιτικό. Αλλά από ποιά πλευρά; Πρωτίστως είναι θέμα αντίληψης και φιλοσοφίας από την οποία εμφορείται ο καθένας, για τον τρόπο λειτουργίας ενός Δήμου. Πρέπει να λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος; Πρέπει να σκέφτονται οι διοικούντες του για το πως θα αρπάξουμε περισσότερα χρήματα από τους πολίτες, πως θα τους πάρουμε περισσότερα, πως θα αυξήσουμε τα έσοδα, πως θα μειώσουμε τα έξοδα, μειώνοντας το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουμε στους συνδημότες μας και κοιτάζοντας πως θα μειώσουμε το κόστος εργασίας, ξεπουλώντας υπηρεσίες που τις λειτουργούν πλέον ιδιώτες  με κακά αμειβόμενους εργαζόμενους, με συμβάσεις πείνας κλπ;
Όλοι αυτοί που ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές, παραγνωρίζουν σκόπιμα το γεγονός ότι ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί ως κύτταρο της Δημοκρατίας, παρέχοντας σωστές υπηρεσίες στους δημότες του. Αυτούς τους δημότες οι οποίοι καταληστεύονται με τα πιο ακριβά δημοτικά τέλη σε όλη τη χώρα, όπως είναι ο Δήμος Θερμαϊκού.
Σας καταθέτω στα πρακτικά έναν λογαριασμό με τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι κάτοικοι στην Αγία Παρασκευή Αττικής, μία μεσοαστική περιοχή της Αθήνας με πολύ υψηλό βοιωτικό εισόδημα, όπου εκεί πληρώνουν: Δημοτικά τέλη= 1,12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, συν δημοτικό φόρο= 0,37 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή σύνολο 1,49 ευρώ το τετραγωνικό μέρτρο, μπροστά στα 2,46 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο που αναγκάζονται να πληρώνουν οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού.
Θέλω να ρωτήσω τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, της συμπολίτευσης του κ. Μαυρομάτη να τους ρωτήσω: «Είστε ικανοποιημένοι με αυτά τα δημοτικά τέλη, τα πανάκριβα που πληρώνετε για τα σπίτια σας; Κοιμάστε ήσυχοι; Είναι ικανοποιημένες οι γυναίκες σας, οι άντρες, τα παιδιά σας από αυτή τη βαριά δημοτική φορολογία; Μέχρι πότε επιτέλους θα συνεχίσετε να μην αντιδράτε σ’ αυτή τη ληστρική φορολόγηση;»

Η απάντηση του δημάρχου στις επισημάνσεις αυτές του κ. Κουζινόπουλου, ότι είναι λιγότερα τα χιλιόμετρα, λόγω αποστάσεων, που διανύουν τα απορριμματοφόρα στις αστικές περιοχές, δεν έπεισε κανέναν, ούτε δικαιολογεί το τεράστιο χάσμα. Όπως δεν έπεισε και η παραπλανητική άποψη που διατυπώνει ο κ. Μαυρομάτης, κάθε φορά που είναι «στριμωγμένη» η διοίκησή του, ότι μείωσε τα τέλη «στους τρίτεκνους και τους ΑΜΕΑ». Απέφυγε όμως επιμελώς να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» για το ποιο ποσοστό αντιπροσωπεύουν στο σύνολο του πληθυσμού του Δήμου οι δύο αυτές κατηγορίες, στις οποίες καλώς μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη, κάτι όμως που έπρεπε να γίνει στο σύνολο των κατοίκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.