Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ερωτήματα και παρατηρήσεις για την άνευ όρων παράδοση της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού στους μεγαλοεργολάβους

Ξαναδιαβάζοντας προσεκτικά την εισήγηση που παρουσίασε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θερμαϊκού για το εκ νέου ξεπούλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στον εργολάβο, αλλά και τη μελέτη που τη συνόδευε, καταλήξαμε σε πολλές παρατηρήσεις, μας γεννήθηκαν άλλες τόσες απορίες και προέκυψαν ορισμένα συμπεράσματα. Ένα δεκάλογο από αυτά- αν και υπάρχουν και δεκάδες άλλα- σας τα παρουσιάζουμε στη συνέχεια:

1.    Ο γρίφος και το μυστήριο για το κόστος της ανάθεσης
Τι ακριβώς συνέβη και ποιοι παράγοντες υπεισήλθαν ώστε το κόστος του έργου που θα ανατεθεί στους μεγαλοεργολάβους, από 1.489.239,53 ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν να υπερδιπλασιαστεί και να εκτιναχτεί στα 3.043.158,40 ; Που πήγαν οι πανηγυρισμοί της 20ης Ιουνίου 2017 ότι με το κόστος των 1.489.239,53 ευρώ ο Δήμος θα είχε όφελος 174.570,47 ευρώ; Και εν πάση περιπτώσει, πόσο όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα είναι αποτέλεσμα χρηστής διοίκησης;

2.    Ισχυρίζεται η διοίκηση Μαυρομάτη: «Ο Δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί με την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή και το υφιστάμενο προσωπικό στην εξυπηρέτηση αυτών των αναγκών».
Ακόμη και πριν το νόμο Σκουρλέτη, που ισχύει από 30 Ιουνίου 2017, ο δήμος μπορούσε άνετα να προσλάβει προσωπικό στην καθαριότητα, καθώς οι ανταποδοτικές υπηρεσίες εξαιρούνταν από την απαγόρευση προσλήψεων. Τι έκανε σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος; Τι έκανε και για το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής; Κάθε χρόνο στην προϋπολογισμό εγγράφονταν ένα κονδύλιο για την αγορά απορριμματοφόρων. Πόσα αγοράστηκαν αυτή την τριετία 2014-2017; Απολύτως κανένα. Ενώ και πριν από πέντε μήνες όταν ομόφωνα το Δ.Σ. αποφάσισε την αγορά 5 ελαφρώς μεταχειρισμένων απορριμματοφόρων, μέχρι σήμερα δεν έγινε η προμήθεια ούτε καν μιας βίδας. Σκόπιμα όλα αυτά για να δικαιολογεί η διοίκηση Μαυρομάτη την «αδυναμία να ανταποκριθεί στην καθαριότητα με ίδια μέσα» και να προσφέρει ως ώριμο φρούτο την καθαριότητα στον εργολάβο.

3.    Λέει η διοίκηση Μαυρομάτη: «O ιδιώτης απασχολεί μεγαλύτερα απορριμματοφόρα και το προσωπικό του εργάζεται πλήρες οκτάωρο, το οποίο επιφέρει ευνοϊκό αποτέλεσμα για το δήμο».
Πότε δούλεψε «πλήρες οκτάωρο» ο εργολάβος, όταν τα απορριμματοφόρα του κάνουν πολλές φορές και μία εβδομάδα ή περισσότερο για να περάσουν, με συνέπεια να συσσωρεύονται «βουνά» σκουπιδιών στους κάδους; Και ποια είναι τα «μεγαλύτερα απορριμματοφόρα», όταν αυτά βρίσκονται στην ίδια ή και χειρότερη ακόμη κατάσταση με τα σκουπιδιάρικα του Δήμου;

4.    Στη μελέτη για τη νέα ανάθεση στον ιδιώτη, αναφέρεται ότι τα απορριμματοφόρα του θα κάνουν ετησίως διαδρομή 314.340 χιλιομέτρων.
Δεδομένου ότι αυτά τα χρόνια είναι ζήτημα τα απορριμματοφόρα του εργολάβου αν έκαναν τα μισά από τα αναφερόμενα χιλιόμετρα, με τη συχνότητα που έκανε την αποκομιδή, σκοπεύει η δημοτική αρχή να απαιτήσει αποζημίωση από τον  ιδιώτη; Το γεγονός ότι ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις επιβεβαιώνεται ότι για ένα τουλάχιστον τρίμηνο, Οκτώβρης-Δεκέμβρης 2016 είχε αποσύρει ένα από τα πέντε απορριμματοφόρα που χρησιμοποιεί στο Θερμαϊκό, χωρίς ο Δήμος να κάνει «κιχ».

5.    Ως ένας από τους λόγους αδυναμίας του Δήμου να διεκπεραιώσει μόνος του την καθαριότητα, η διοίκηση Μαυρομάτη επικαλείται και το πλύσιμο των κάδων
Πότε ο εργολάβος αυτά τα τρία χρόνια που εκμεταλλεύεται την αποκομιδή των σκουπιδιών φρόντισε για το πλύσιμο των κάδων; Είναι αδύνατο να σταθεί κανείς έστω και για ένα λεπτό δίπλα τους από τη βρώμα που αναδύουν. Ενώ και τα υγρά που τρέχουν από τους κάδους με την αποσύνθεση των απορριμμάτων, μολύνουν το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

6.    Στην εισήγηση ομολογεί η διοίκηση Μαυρομάτη ότι «οι πολίτες απολαμβάνουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας για τις οποίες καταβάλλουν δημοτικά τέλη, οι οποίες παρέχονται με ένα κόστος οικονομικά ασύμφορο για το Δήμο».
Ποιος ευθύνεται γιαυτό; Και γιατί η δημοτική αρχή επιμένει να διατηρεί τα δημοτικά τέλη σε αυτό το ληστρικό επίπεδο των 2,46 ευρώ το τετραγωνικό; Για να μοιράζει τα εκατομμύρια που εισπράττει από τους δημότες ως στραγάλια στους εργολάβους;

7.    Αναφέρει η δημοτική αρχή ότι ο ανάδοχος υποχρεούται σε άμεση απομάκρυνση όλων των νεκρών ζώων από το οδόστρωμα ή τους κοινόχρηστους χώρους.
Έλεγξε ποτέ η διοίκηση του Δήμου αν ο εργολάβος που εκτελεί σήμερα την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι πιστοποιημένος για το έργο αυτό; Έλεγξε ποτέ αν γίνεται σωστά η μεταφορά των νεκρών ζώων; Ακόμη και στελέχη της διοίκησης κατήγγειλαν ότι τα λίγα δρομολόγια που είχε συμβατική υποχρέωση να κάνει ο εργολάβος, εξαντλήθηκαν μέσα στους πρώτους μήνες της σύμβασης, χωρίς να υπάρξει φροντίδα στο θέμα αυτό.

8.    Λέει η συγγραφή υποχρεώσεων ότι «θα συλλέγονται επίσης απορρίμματα εκτός κάδων, συσκευασμένα σε πλαστικές σακούλες και θα καθαρίζεται ο χώρος γύρω από τους κάδους από τα μικροαπορρίμματα».
Μέχρι σήμερα ποτέ δεν συνέβη αυτό. Ακόμη και όταν αδειάζουν οι κάδοι, ο χώρος τριγύρω είναι γεμάτος σκουπίδια, δίχως κανείς να φροντίσει για την αποκομιδή τους. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα μετά τη λήξη της πρόσφατης απεργίας των συμβασιούχων, όταν παρουσιάζονταν σε όλες τις περιοχές του Δήμου το άθλιο θέαμα να είναι άδειοι οι κάδοι και τριγύρω να υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

9.    Καταλήγοντας η εισήγηση διαπιστώνει «αδυναμία εκτέλεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών καθαριότητας με ίδια μέσα του Δήμου», και ως εκ τούτου ζητάει την ανάγκη ανάθεσης σε ιδιώτη.
       Αυτή η «αδυναμία» που επικαλείται η διοίκηση του Δήμου είναι προσχηματική και φέρνει βαριές ευθύνες για το γεγονός ότι άφησε «ανοχύρωτη πόλη» την υπηρεσία καθαριότητας σε μηχανικά μέσα (απορριμματοφόρα, τράκτορες) και προσωπικό, ώστε να δικαιολογεί το ξεπούλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στους μεγαλοεργολάβους.

10.  Στο σφυροκόπημα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν έγινε αναφορά στη μελέτη που είχε εκπονήσει η δημοτική παράταξη αποδεικνύοντας με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι αν ο Δήμος λειτουργούσε μόνος του την υπηρεσία καθαριότητας, θα είχε εξοικονόμηση τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία, τα στελέχη της διοίκησης την αμφισβήτησαν επειδή δεν συντάχθηκε από… ειδικούς.
          Μονίμως οι άνθρωποι του κ. Μαυρομάτη και ο ίδιος προσωπικά βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Τα ίδια τα στοιχεία της μελέτης και την οικονομία κλίμακας που από αυτή προκύπτει, μπορούν να την αμφισβητήσουν έστω στο ελάχιστο; Την τεράστια σπατάλη που γίνεται με το να πετιούνται 3 εκατ. ευρώ στους εργολάβους, μπορούν να την αποκρύψουν; Και στο κάτω-κάτω της γραφής, είδαμε και τα αποτελέσματα από τους… ειδικούς που πλαισιώνουν τη διοίκηση. Και οι οποίοι στις 20 Ιουνίου 2017 αποτιμούν το κόστος της ανάθεσης της καθαριότητας στον ιδιώτη και 36 μέρες μετά, στις 26 Ιουλίου 2017, την ανεβάζουν στα 3.043.158,40 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.