Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Συμπαιγνία Μαυρομάτη-Τσαμασλή για το ξεπούλημα της καθαριότητας

Μαύρη νύχτα για το Δήμο Θερμαϊκού η Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, καθώς οι παρατάξεις Μαυρομάτη και Τσαμασλή σε αγαστή συμπαιγνία, ψήφισαν το ξεπούλημα της καθαριότητας σε μεγαλοεργολάβους και μάλιστα έναντι του εξωφρενικά υψηλού ποσού των 3.043.158,40 ευρώ. Απεμπολώντας έτσι και τη δυνατότητα που δίνει στους ΟΤΑ ο πρόσφατος νόμος Σκουρλέτη για προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στην καθαριότητα, ώστε μετά από τις 31-3-2018 να μπορεί να λειτουργήσει με δικά του μέσα ο Δήμος την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Τελικά, οι μόνοι που καταψήφισαν την εισήγηση για την παραχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες, ήταν οι σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος και Θοδωρής Τζίνας, καθώς και η Ντίνα Μώραλη.
Σε ένα ρεσιτάλ ακραίου νεοφιλελευθερισμού ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, έφτασε στο σημείο να αναρωτηθεί «τι τις θέλουμε τις προσλήψεις των εργαζομένων αφού θα αναθέσουμε σε εργολάβο την καθαριότητα». Ενώ διατύπωσε και την απίστευτη θεωρία ότι η άθλια κατάσταση με τα σκουπίδια που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο δήμος Θερμαϊκού οφείλεται στο γεγονός ότι στον εργολάβο είχε ανατεθεί μόνο η μισή καθαριότητα και όχι ολόκληρη !!.
Με τη σειρά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, απέδωσε τη σπουδή για την παραχώρηση της καθαριότητας στον ιδιώτη, στο γεγονός ότι ο Δήμος σήμερα δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό για να κάνει μόνος του την αποκομιδή των απορριμμάτων. Δεν απάντησε όμως στις επίμονες ερωτήσεις του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» γιατί στα τρία χρόνια που είναι στη διοίκηση του Δήμου δεν φρόντισε να γίνει εφοδιασμός με απορριμματοφόρα αλλά και να προσληφθούν εργάτες καθαριότητας από τα ανταποδοτικά τέλη.
Όπως ανέφερε ο κ. Κουζινόπουλος, η εμπειρία αυτά τα τρία τελευταία χρόνια που παραδόθηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή για όλες τις δημοτικές ενότητες και κοινότητες του Δήμου Θερμαϊκού, με τα βουνά των σκουπιδιών να παραμένουν επί ημέρες στους ξεχειλισμένους κάδους.
Αναπάντητη όμως, άφησε ο κ. Μαυρομάτης και την ερώτηση της «Συμπολιτείας» που διατυπώθηκε μάλιστα τρεις φορές, πως εξηγείται το ποσό των  3.043.158,40 ευρώ, τη στιγμή που μόλις ένα μήνα πριν η ίδια η διοίκηση του δήμου και η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας, αποτιμούσαν το ίδιο έργο για το ίδιο χρονικό διάστημα σε μόλις  1.489.239,53 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό της σημερινής δημοπράτησης.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», είναι εύλογη και η απορία για τη σπουδή της διοίκησης Μαυρομάτη να προχωρήσει στο ξεπούλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων, τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν, το υπουργείο Εσωτερικών με το νόμο  4479/2017 που έθεσε σε εφαρμογή, εξασφάλισε για τους Δήμους όλης της χώρας το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, απαγορεύοντας μάλιστα την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες μετά την 31η Μαρτίου 2018. 
Καταπέλτης ήταν στις τοποθετήσεις τους για το ανοσιούργημα που διαπράττεται στο δήμο Θερμαϊκού, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του δήμου, Πέτρος Πετρίδης, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Μαρία Κατσούδη και Χριστόπουλος που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.
«Έχετε την ιστορική ευκαιρία, με βάση τη δυνατότητα που σας δίνει ο πρόσφατος νόμος Σκουρλέτη, να προσληφθεί στο Δήμο Θερμαϊκού το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου η αποκομιδή των απορριμμάτων να επανέλθει στη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας. Αν δεν γίνει τώρα ο προγραμματισμός των προσλήψεων, πολύ φοβάμαι ότι θα έχετε κλωτσήσει αυτή την ευκαιρία», είπε ο πρόεδρος του σωματείου τψων εργαζομένων, απευθυνόμενος στη διοίκηση Μαυρομάτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η υπηρεσία πρότεινε την πρόσληψη 80 εργαζομένων στην καθαριότητα, η διοίκηση του δήμου ενέκρινε μόνο 39, εκ των οποίων οι 22 είναι από τους συμβασιούχους που θα διεκδικήσουν την επαναπρόσληψή τους στο Δήμο.
Περισσότερο ρεπορτάζ για τη σημερινή συνεδρίαση σε νεότερες αναρτήσεις μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.