Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ξέμειναν από καύσιμα και υλικά τα έργα του μετρό


Ξέμειναν, λόγω έλλειψης καυσίμων και υλικών εδώ και ενάμιση μήνα τα έργα του μετρό, στην περιοχή της Ανάληψης, με συνέπεια οι καταστηματάρχες της οδού Δελφών, που έχουν τα μαγαζιά τους μεταξύ των οδών Μάρκου Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα, να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δε γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες, ώστε να απελευθερωθούν από τις λαμαρίνες.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι εργασίες θα έπρεπε να εκτελούνται με κάτι παραπάνω από γρήγορους ρυθμούς. Κι αυτό, καθώς η οδός Δελφών έχει κλείσει σε όλο της το πλάτος, οδηγώντας τους καταστηματάρχες αλλά και ολόκληρη την περιοχή στην απομόνωση. Επιπλέον, ο δρόμος παραμένει κλειστός από τις 4 Σεπτεμβρίου του 2011 και όταν έκλεισε είχε δοθεί από την «Αττικό Μετρό ΑΕ» στους περίοικους η διαβεβαίωση ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε δέκα μήνες. Σήμερα το χρονοδιάγραμμα αυτό μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός... Και να σκεφτεί κανείς ότι το κλείσιμο της οδού Δελφών είναι εξωσυμβατικό.

Ελλειψη... σιδήρου!
Σύμφωνα με δημόσιες, επώνυμες καταγγελίες εκπροσώπων των εργαζομένων στο μετρό, τα μηχανήματα με τα οποία θα έπρεπε να κατασκευάζεται το έργο είναι ακινητοποιημένα, λόγω έλλειψης καυσίμων, ενώ δεν υπάρχουν ούτε υλικά για να εκτελεστούν οι εργασίες! Ετσι, ο σίδηρος αλλά και το τσιμέντο αποτελούν... δυσεύρετα υλικά.
Την ίδια ώρα, οι δύο μετροπόντικες παραμένουν ακινητοποιημένοι και επίκειται η αποσυναρμολόγηση και ο παροπλισμός τους, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα. Ομως ακόμη και η αποσυναρμολόγηση των δύο μηχανημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς έχει σταματήσει και η κατασκευή του φρεατίου στο σταθμό της Ανάληψης, απ' όπου θα πρέπει να βγουν στην επιφάνεια για να απομακρυνθούν. Οι εργαζόμενοι πάντως στα δύο μηχανήματα ολομέτωπης διάνοιξης σηράγγων έχουν ενημερωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα απολυθούν.
«Οι ρυθμοί στην κατασκευή του έργου έχουν πέσει. Αυτό μας γεννά ανησυχίες και ερωτηματικά για το πότε θα ολοκληρωθεί το μετρό. Την ίδια ώρα, εξαιτίας του, τα καταστήματα που βρίσκονται γύρω από τα εργοτάξια στοιχειώνουν», δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό στον κατασκευαστικό τομέα, Γιώργος Κόκκινος.

Παγωμένα
Οι ελάχιστοι καταστηματάρχες της οδού Δελφών νιώθουν απόγνωση, θυμό, απελπισία, αγωνία και αβεβαιότητα για το αύριο και τονίζουν ότι θα έπρεπε -αν μη τι άλλο- να υπάρξει μέριμνα ώστε να αποζημιωθούν, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. «Μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα εκτελούνταν εργασίες στο εργοτάξιο. Το έργο μπορεί να αργούσε να τελειώσει, καθώς ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που μας είχε δώσει εγγράφως η ''Αττικό Μετρό ΑΕ'', δηλαδή μέχρι τις 4 Ιουλίου, ωστόσο τα συνεργεία κατασκευής δούλευαν. Χαιρετηθήκαμε με το προσωπικό, φύγαμε για Πάσχα, γυρίσαμε και είδαμε ότι όλοι λείπουν. Μέχρι και σήμερα, οι εργασίες δεν έχουν ξαναξεκινήσει», αναφέρει η καταστηματάρχισσα Ελένη Δεβετζή.
«Αντί να επικρατεί οργασμός εργασιών στην περιοχή, επικρατεί νεκρική σιγή. Και όπως η οδός Δελφών έχει κλείσει, και δεν υπάρχει ούτε καν ο θόρυβος των αυτοκινήτων, η ησυχία μοιάζει με εφιάλτη. Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε τσιμέντα ούτε σίδερα. Και όλη αυτή η απραξία είναι σίγουρο ότι μας οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή», σημειώνει ο Ζαφείρης Τζούτζιας, επίσης καταστηματάρχης της περιοχής.
Σημειωτέον ότι κατά μήκος της οδού Δελφών ελάχιστα καταστήματα έχουν μείνει ανοιχτά, αφού ο αποκλεισμός του δρόμου από τις λαμαρίνες, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οδήγησε τους περισσότερους καταστηματάρχες στο να βάλουν λουκέτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη δεξιά πλευρά της Δελφών, με κατεύθυνση προς την ανατολική Θεσσαλονίκη, έχουν μείνει ανοιχτά δύο καταστήματα, ένα βουλκανιζατέρ (το οποίο φυσικά δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού ο δρόμος είναι κλειστός) και ένα φαρμακείο. Ανάλογη, αν όχι χειρότερη, είναι η κατάσταση και στην απέναντι πλευρά του δρόμου...
Οι εναπομείναντες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να ανοίξει και πάλι ο δρόμος και ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους, που έβαλαν λουκέτο.
«Αν οι εργασίες έχουν σχεδόν σταματήσει στο συγκεκριμένο εργοτάξιο, όπου υποτίθεται ότι βιάζονται προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο δρόμος, σκεφτείτε τι γίνεται στο υπόλοιπο έργο», λέει ο Βασίλης Γαβριηλίδης, ιδιοκτήτης βουλκανιζατέρ, στο οποίο, χάρη στη... μέριμνα της «Αττικό Μετρό ΑΕ», δεν έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα.

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.