Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε
στο χώρο της πολυπληθούς, διάσπαρτης ανά την οικουμένη, Ελληνικής Διασποράς, η
εισήγηση που έχει κατατεθεί από την κοινοπραξία των συμβούλων του Δημοσίου
Planet- Deloitte προς την κυβέρνηση, για κατάργηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού
Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ).
Η προοπτική κατάργησης της «πιο έγκυρης ελληνικής φωνής παγκοσμίως, από το 1905» όπως χαρακτηρίζουν το ΑΜΠΕ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση μεγάλων ομογενειακών ΜΜΕ, ελληνικής καταγωγής βουλευτών και οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σε μηνύματά τους προς το ΑΜΠΕ, τονίζουν τον αναντικατάστατο ρόλο του Εθνικού Πρακτορείου και το έργο εθνικής σημασίας που επιτελεί, το οποίο, όπως τονίζουν, θα πρέπει όχι μόνο να μην διακοπεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί.
«Έγκλημα καθοσιώσεως» χαρακτηρίζει ο Αντώνης Διαματάρης, εκδότης της αρχαιότερης καθημερινής ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», το ενδεχόμενο να κλείσει το μοναδικό Πρακτορείο Ειδήσεων που διαθέτει η χώρα μας, καθώς, όπως λέει, έτσι απαξιώνεται η επίσημη ενημέρωση του ελληνικού κράτους προς τα έξω.
«Είναι λυπηρό να τίθεται σε συζήτηση ή σε έρευνα αν θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το ΑΜΠΕ» τονίζει από τη Νέα Υόρκη ο κ. Διαματάρης.
«Το ΑΜΠΕ επιτελεί εθνικό έργο, καθώς μεταφέρει τις επίσημες ειδήσεις της ελληνικής επικαιρότητας στα πέρατα της οικουμένης, τροφοδοτώντας όχι μόνο τα εθνικά, αλλά και τα ομογενειακά ΜΜΕ. Ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ επί δεκαετίες συνεργάζεται με το ΑΜΠΕ, αντλώντας πολυποίκιλο ειδησεογραφικό υλικό, παρ’ ότι διαθέτει δικούς του συνεργάτες στο εθνικό κέντρο. Η πολυδιάστατη ενημέρωση, μέσα από τις συνεργασίες και τις ανταποκρίσεις του ΑΜΠΕ, καθιστούν το εθνικό πρακτορείο πιο απαραίτητο από ποτέ στην Ελλάδα της κρίσης και της διάχυσης διογκωμένων ειδήσεων από τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα» προσθέτει.
Η πιθανή κατάργηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, βασικής πρωτογενούς πηγής ενημέρωσης για τα μέσα ενημέρωσης του Ελληνισμού της Διασποράς, θα προκαλούσε όχι απλά τεράστιες δυσκολίες, αλλά και τη διακοπή της λειτουργίας πολλών εκ των ομογενειακών ΜΜΕ, τονίζει από τη Νέα Υόρκη ο δημοσιογράφος Απόστολος Ζουπανιώτης, εκδότης-διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Greek News».
«Μού είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθώ άλλον τρόπο αντικατάστασης της ενημέρωσης που λαμβάνουμε μέσω του ΑΜΠΕ και αφορά όλα τα θέματα ή ακόμη ποιος θα αναλάβει το ρόλο της προώθησης της ελληνικής θεματολογίας στις γλώσσες των χωρών που δραστηριοποιούνται τα μέσα του Ελληνισμού της Διασποράς» αναφέρει ο κ. Ζουπανιώτης.
«Για ένα έθνος, το να διαθέτει τη δική του φωνή, είναι το ίδιο με το να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των συνόρων, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του. Κι η αντίδρασή μας σε εισηγήσεις ‘συμβούλων’ του τύπου Planet – Deloitte για κατάργησή του θα πρέπει να είναι η ίδια με το αν μας έλεγαν για λόγους οικονομίας να καταργήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας ή να παραχωρήσουμε την ευθύνη για την άμυνα της Ελλάδας στην Τουρκία» υπογραμμίζει ο εκδότης της «Greek News».
Την απόλυτη διαφωνία του με την εισήγηση για κατάργηση του ΑΜΠΕ, εκφράζει από τους Αντίποδες και ο εκδότης της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» Χριστόφορος Γκόγκος.
«Για τον ομογενειακό Τύπο, το ΑΜΠΕ είναι πολύτιμο εργαλείο, αλλά και απαραίτητο για τη σωστή προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αν κλείσει, το πλήγμα θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για τα ομογενειακά ΜΜΕ, αλλά, κυρίως, για τη σωστή παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν την πατρίδα μας στο εξωτερικό» επισημαίνει από τη Μελβούρνη ο κ. Γκόγκος.
Ως ένα «κακόγουστο αστείο» υποδέχτηκε την είδηση ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Γιάννης Πανταζόπουλος, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της πολιτείας Βικτόρια, στην Αυστραλία.
«Αδυνατώ να πιστέψω ακόμα και το ενδεχόμενο να εξεταστεί το κλείσιμο του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων» δηλώνει ο κ. Πανταζόπουλος.
«Προφανώς, αυτοί που το εισηγήθηκαν δεν έχουν γνώση του έργου που επιτελεί και της απήχησης που έχει στο εξωτερικό το ΑΜΠΕ. Το κλείσιμό του θα είναι εθνική απώλεια και διαφωνούμε ριζικά» επισημαίνει.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής-πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Γιώργος Χατζημαρκάκης υπογραμμίζει: «Τώρα χρειάζεται το ΑΜΠΕ, διότι επιτελεί εθνικό έργο. Η εισήγηση περί κατάργησης του ΑΜΠΕ μας αφήνει άφωνους. Σε περιστάσεις κρίσιμες, όπως αυτές που περνάει σήμερα η χώρα, είναι αδιανόητο αυτή να μην έχει φωνή και λόγο. Σίγουρα, ένας φορέας, όπως το ΑΜΠΕ, πρέπει να είναι έγκαιρος, έγκυρος και αντικειμενικός. Σίγουρα, θα πρέπει μελλοντικά να ανεξαρτητοποιηθεί σταδιακά από το κράτος και να μετεξελιχθεί σε μοντέρνο οργανισμό παροχής υπηρεσιών πληροφορίας και ενημέρωσης. Πρότυπο γι’ αυτό μπορεί να είναι το γαλλικό πρακτορείο AFP. Συγχρόνως με την αναμφισβήτητη σημασία του ΑΜΠΕ για τα περιφερειακά ΜΜΕ, δεν πρέπει, όμως, κανένας να αγνοεί και το σημαντικό ρόλο του στο συνεχή διάλογο και τη στενή επαφή με τον Απόδημο Ελληνισμό και τα ομογενειακά ΜΜΕ. Εδώ, το ΑΜΠΕ επιτελεί εθνικό έργο. Η κατάργησή του θα δημιουργούσε ένα κενό, το οποίο αυτήν τη στιγμή κανένας ιδιωτικός ή άλλος δημοσιογραφικός οργανισμός δεν θα μπορούσε να το αναπληρώσει».
Την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στον απανταχού ελληνισμού η εισήγηση για κατάργηση του ΑΜΠΕ μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνέπεια και τη σοβαρότητα που επιδεικνύει το Εθνικό Πρακτορείο στην προβολή της επικαιρότητας και των θεμάτων, που απασχολούν τον Ελληνισμό στα πέρατα της οικουμένης.
«Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), εκφράζω την στήριξή μου και τις ευχές όλων μας για να διατηρηθεί σε λειτουργία το ΑΜΠΕ, για να συνεχίσει να αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού, κάθε γενιάς και κάθε ηλικίας, και να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στην σύνδεσή τους με το μητροπολιτικό κέντρο, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας» τονίζει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο κ. Ταμβάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα», Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Ηνωμένων Πολιτειών, Θεόδωρου Σπυρόπουλου.
«Ιδιαίτερη κατάπληξη και δυσαρέσκεια μας προκάλεσε το δημοσίευμα του έγκριτου Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων περί της εισηγήσεως της κοινοπραξίας των συμβούλων του Δημοσίου Planet – Deloitte στην κυβέρνηση, για κατάργηση του» δηλώνει από το Σικάγο ο κ. Σπυρόπουλος.
«Η σχετική εισήγηση μας φαίνεται αδιανόητη, όχι μόνο στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, καθώς το Εθνικό Πρακτορείο αποτελεί την πιο έγκυρη ελληνική φωνή, παγκοσμίως, από το 1905. Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα πρυτανεύσει και θα σταματήσει κάθε σχετική σκέψη, ακόμη και ως ‘υπόθεση εργασίας’! Το εθνικής σημασίας έργο του ΑΜΠΕ, θα πρέπει, όχι μόνο να μην διακοπεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Όσοι θέλουν την κατάργηση του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων επιδιώκουν, εκτός των άλλων, και τη διάρρηξη του ‘λώρου’ αμφίδρομης επικοινωνίας της Ομογένειας με την πατρίδα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Γερμανία, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά «κάθε δικαιολογία, οικονομικού ή άλλου τύπου, ως διαφανές προκάλυμμα, που ισοδυναμεί με απόπειρα κατά της όσης δημοκρατίας μας απέμεινε και ως πρόφαση που αποσκοπεί στη χειραγώγηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης».
Τονίζεται δε ότι, αν «η δημοσιογραφία είναι η ψυχή της δημοκρατίας», όπως σωστά αποδέχονται όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο, «το ΑΜΠΕ είναι για τους απόδημους η εθνική προσωποποίησή της».
Η ΟΕΚ Γερμανίας καλεί κάθε αρμόδιο να μεριμνήσει για την αναβάθμιση του ΑΜΠΕ και «να παραπέμψει στον κάλαθο των αχρήστων την εισήγηση της ιδιωτικής εταιρείας, που προφανώς μόνο εθνικά συμφέροντα δεν υπηρετεί».
Με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζει την προοπτική κατάργησης του ΑΜΠΕ και η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας. Σε ανοιχτή επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρός της Μιχάλης Πατένταλης, τονίζεται ότι η ακατανόητη αυτή εισήγηση να καταργηθεί το ΑΜΠΕ, έρχεται σε μία εποχή που ο Ελληνισμός περνάει μία από τις πιο δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του.
«Το ΑΜΠΕ, επί δεκαετίες, αποτελεί το μόνο σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα» τονίζει από το Μόναχο ο κ. Πατένταλης.
«Με την αντικειμενική του παρουσίαση και τα ρεπορτάζ απ’ όλο τον κόσμο- προσθέτει- όπου ζει και δημιουργεί ο Ελληνισμός, κατάφερε να μεταφέρει σε όλους εμάς την αίσθηση πως κάτι κοινό μας ενώνει. Με τη συνεχή παρουσία του, μας έκανε να νιώθουμε πως ο ελληνισμός δεν είναι ένα σκορποχώρι άτακτων μεταναστών που αναγκάστηκαν, για κάποιους λόγους, να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αλλά μία δημιουργική δύναμη που συνεχίζει να απολαμβάνει την αναγνώριση και το σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα, που οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι, είναι σημαντικό και αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βγούμε από τη φθορά που κάλυψε σαν σοβάς όλο τον ελληνισμό. Το ΑΜΠΕ ήταν και είναι ένας από τους στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας. Ας μην το καταστρέψουμε. Γιατί τότε, όπως έλεγε και ο Καρυωτάκης: ‘..Με δέντρο δίχως φύλλωμα θα παρομοιωθείς, που το χειμώνα απάντησε στου δρόμου εκεί τη μέση..’».
Φανατικός αναγνώστης του ΑΜΠΕ δηλώνει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, της τρίτης ελληνόφωνης πόλης στον κόσμο, όπως αποκαλείται η πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτορία στην Αυστραλία.
«Ξεκινώ την ημέρα μου διαβάζοντας τις βασικές του ειδήσεις και το ίδιο, όπως γνωρίζω, κάνουν και πολυάριθμοι ομογενείς. Το ΑΜΠΕ είναι η έγκυρη πηγή ενημέρωσης για τον Ελληνισμό της Διασποράς και απαραίτητο για τη σωστή πληροφόρησή μας, καθώς ‘βομβαρδιζόμαστε’ καθημερινά από ανθελληνικά δημοσιεύματα. Θα ήταν ολέθριο λάθος να κλείσει και εγώ προσωπικά, αλλά και η Κοινότητά μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το αποτρέψουμε» καταλήγει ο κ. Παπαστεργιάδης.
Η προοπτική κατάργησης της «πιο έγκυρης ελληνικής φωνής παγκοσμίως, από το 1905» όπως χαρακτηρίζουν το ΑΜΠΕ, προκάλεσε την άμεση αντίδραση μεγάλων ομογενειακών ΜΜΕ, ελληνικής καταγωγής βουλευτών και οργανώσεων των Ελλήνων του εξωτερικού.
Σε μηνύματά τους προς το ΑΜΠΕ, τονίζουν τον αναντικατάστατο ρόλο του Εθνικού Πρακτορείου και το έργο εθνικής σημασίας που επιτελεί, το οποίο, όπως τονίζουν, θα πρέπει όχι μόνο να μην διακοπεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί.
«Έγκλημα καθοσιώσεως» χαρακτηρίζει ο Αντώνης Διαματάρης, εκδότης της αρχαιότερης καθημερινής ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας», το ενδεχόμενο να κλείσει το μοναδικό Πρακτορείο Ειδήσεων που διαθέτει η χώρα μας, καθώς, όπως λέει, έτσι απαξιώνεται η επίσημη ενημέρωση του ελληνικού κράτους προς τα έξω.
«Είναι λυπηρό να τίθεται σε συζήτηση ή σε έρευνα αν θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το ΑΜΠΕ» τονίζει από τη Νέα Υόρκη ο κ. Διαματάρης.
«Το ΑΜΠΕ επιτελεί εθνικό έργο, καθώς μεταφέρει τις επίσημες ειδήσεις της ελληνικής επικαιρότητας στα πέρατα της οικουμένης, τροφοδοτώντας όχι μόνο τα εθνικά, αλλά και τα ομογενειακά ΜΜΕ. Ο ‘Εθνικός Κήρυκας’ επί δεκαετίες συνεργάζεται με το ΑΜΠΕ, αντλώντας πολυποίκιλο ειδησεογραφικό υλικό, παρ’ ότι διαθέτει δικούς του συνεργάτες στο εθνικό κέντρο. Η πολυδιάστατη ενημέρωση, μέσα από τις συνεργασίες και τις ανταποκρίσεις του ΑΜΠΕ, καθιστούν το εθνικό πρακτορείο πιο απαραίτητο από ποτέ στην Ελλάδα της κρίσης και της διάχυσης διογκωμένων ειδήσεων από τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα» προσθέτει.
Η πιθανή κατάργηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, βασικής πρωτογενούς πηγής ενημέρωσης για τα μέσα ενημέρωσης του Ελληνισμού της Διασποράς, θα προκαλούσε όχι απλά τεράστιες δυσκολίες, αλλά και τη διακοπή της λειτουργίας πολλών εκ των ομογενειακών ΜΜΕ, τονίζει από τη Νέα Υόρκη ο δημοσιογράφος Απόστολος Ζουπανιώτης, εκδότης-διευθυντής της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Greek News».
«Μού είναι πραγματικά δύσκολο να αντιληφθώ άλλον τρόπο αντικατάστασης της ενημέρωσης που λαμβάνουμε μέσω του ΑΜΠΕ και αφορά όλα τα θέματα ή ακόμη ποιος θα αναλάβει το ρόλο της προώθησης της ελληνικής θεματολογίας στις γλώσσες των χωρών που δραστηριοποιούνται τα μέσα του Ελληνισμού της Διασποράς» αναφέρει ο κ. Ζουπανιώτης.
«Για ένα έθνος, το να διαθέτει τη δική του φωνή, είναι το ίδιο με το να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των συνόρων, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας του. Κι η αντίδρασή μας σε εισηγήσεις ‘συμβούλων’ του τύπου Planet – Deloitte για κατάργησή του θα πρέπει να είναι η ίδια με το αν μας έλεγαν για λόγους οικονομίας να καταργήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας ή να παραχωρήσουμε την ευθύνη για την άμυνα της Ελλάδας στην Τουρκία» υπογραμμίζει ο εκδότης της «Greek News».
Την απόλυτη διαφωνία του με την εισήγηση για κατάργηση του ΑΜΠΕ, εκφράζει από τους Αντίποδες και ο εκδότης της εφημερίδας «Νέος Κόσμος» Χριστόφορος Γκόγκος.
«Για τον ομογενειακό Τύπο, το ΑΜΠΕ είναι πολύτιμο εργαλείο, αλλά και απαραίτητο για τη σωστή προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Αν κλείσει, το πλήγμα θα είναι μεγάλο, όχι μόνο για τα ομογενειακά ΜΜΕ, αλλά, κυρίως, για τη σωστή παρουσίαση των θεμάτων που αφορούν την πατρίδα μας στο εξωτερικό» επισημαίνει από τη Μελβούρνη ο κ. Γκόγκος.
Ως ένα «κακόγουστο αστείο» υποδέχτηκε την είδηση ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Γιάννης Πανταζόπουλος, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της πολιτείας Βικτόρια, στην Αυστραλία.
«Αδυνατώ να πιστέψω ακόμα και το ενδεχόμενο να εξεταστεί το κλείσιμο του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων» δηλώνει ο κ. Πανταζόπουλος.
«Προφανώς, αυτοί που το εισηγήθηκαν δεν έχουν γνώση του έργου που επιτελεί και της απήχησης που έχει στο εξωτερικό το ΑΜΠΕ. Το κλείσιμό του θα είναι εθνική απώλεια και διαφωνούμε ριζικά» επισημαίνει.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής-πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Γιώργος Χατζημαρκάκης υπογραμμίζει: «Τώρα χρειάζεται το ΑΜΠΕ, διότι επιτελεί εθνικό έργο. Η εισήγηση περί κατάργησης του ΑΜΠΕ μας αφήνει άφωνους. Σε περιστάσεις κρίσιμες, όπως αυτές που περνάει σήμερα η χώρα, είναι αδιανόητο αυτή να μην έχει φωνή και λόγο. Σίγουρα, ένας φορέας, όπως το ΑΜΠΕ, πρέπει να είναι έγκαιρος, έγκυρος και αντικειμενικός. Σίγουρα, θα πρέπει μελλοντικά να ανεξαρτητοποιηθεί σταδιακά από το κράτος και να μετεξελιχθεί σε μοντέρνο οργανισμό παροχής υπηρεσιών πληροφορίας και ενημέρωσης. Πρότυπο γι’ αυτό μπορεί να είναι το γαλλικό πρακτορείο AFP. Συγχρόνως με την αναμφισβήτητη σημασία του ΑΜΠΕ για τα περιφερειακά ΜΜΕ, δεν πρέπει, όμως, κανένας να αγνοεί και το σημαντικό ρόλο του στο συνεχή διάλογο και τη στενή επαφή με τον Απόδημο Ελληνισμό και τα ομογενειακά ΜΜΕ. Εδώ, το ΑΜΠΕ επιτελεί εθνικό έργο. Η κατάργησή του θα δημιουργούσε ένα κενό, το οποίο αυτήν τη στιγμή κανένας ιδιωτικός ή άλλος δημοσιογραφικός οργανισμός δεν θα μπορούσε να το αναπληρώσει».
Την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει στον απανταχού ελληνισμού η εισήγηση για κατάργηση του ΑΜΠΕ μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συνέπεια και τη σοβαρότητα που επιδεικνύει το Εθνικό Πρακτορείο στην προβολή της επικαιρότητας και των θεμάτων, που απασχολούν τον Ελληνισμό στα πέρατα της οικουμένης.
«Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), εκφράζω την στήριξή μου και τις ευχές όλων μας για να διατηρηθεί σε λειτουργία το ΑΜΠΕ, για να συνεχίσει να αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους Έλληνες του Εξωτερικού, κάθε γενιάς και κάθε ηλικίας, και να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό ρόλο στην σύνδεσή τους με το μητροπολιτικό κέντρο, ειδικά στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας» τονίζει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο κ. Ταμβάκης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες σου στην Ελλάδα», Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Ηνωμένων Πολιτειών, Θεόδωρου Σπυρόπουλου.
«Ιδιαίτερη κατάπληξη και δυσαρέσκεια μας προκάλεσε το δημοσίευμα του έγκριτου Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων περί της εισηγήσεως της κοινοπραξίας των συμβούλων του Δημοσίου Planet – Deloitte στην κυβέρνηση, για κατάργηση του» δηλώνει από το Σικάγο ο κ. Σπυρόπουλος.
«Η σχετική εισήγηση μας φαίνεται αδιανόητη, όχι μόνο στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, αλλά και γενικότερα, καθώς το Εθνικό Πρακτορείο αποτελεί την πιο έγκυρη ελληνική φωνή, παγκοσμίως, από το 1905. Ελπίζουμε ότι η κοινή λογική θα πρυτανεύσει και θα σταματήσει κάθε σχετική σκέψη, ακόμη και ως ‘υπόθεση εργασίας’! Το εθνικής σημασίας έργο του ΑΜΠΕ, θα πρέπει, όχι μόνο να μην διακοπεί, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Όσοι θέλουν την κατάργηση του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων επιδιώκουν, εκτός των άλλων, και τη διάρρηξη του ‘λώρου’ αμφίδρομης επικοινωνίας της Ομογένειας με την πατρίδα» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) στη Γερμανία, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά «κάθε δικαιολογία, οικονομικού ή άλλου τύπου, ως διαφανές προκάλυμμα, που ισοδυναμεί με απόπειρα κατά της όσης δημοκρατίας μας απέμεινε και ως πρόφαση που αποσκοπεί στη χειραγώγηση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης».
Τονίζεται δε ότι, αν «η δημοσιογραφία είναι η ψυχή της δημοκρατίας», όπως σωστά αποδέχονται όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο, «το ΑΜΠΕ είναι για τους απόδημους η εθνική προσωποποίησή της».
Η ΟΕΚ Γερμανίας καλεί κάθε αρμόδιο να μεριμνήσει για την αναβάθμιση του ΑΜΠΕ και «να παραπέμψει στον κάλαθο των αχρήστων την εισήγηση της ιδιωτικής εταιρείας, που προφανώς μόνο εθνικά συμφέροντα δεν υπηρετεί».
Με ιδιαίτερη ευαισθησία αντιμετωπίζει την προοπτική κατάργησης του ΑΜΠΕ και η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας. Σε ανοιχτή επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρός της Μιχάλης Πατένταλης, τονίζεται ότι η ακατανόητη αυτή εισήγηση να καταργηθεί το ΑΜΠΕ, έρχεται σε μία εποχή που ο Ελληνισμός περνάει μία από τις πιο δραματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του.
«Το ΑΜΠΕ, επί δεκαετίες, αποτελεί το μόνο σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα» τονίζει από το Μόναχο ο κ. Πατένταλης.
«Με την αντικειμενική του παρουσίαση και τα ρεπορτάζ απ’ όλο τον κόσμο- προσθέτει- όπου ζει και δημιουργεί ο Ελληνισμός, κατάφερε να μεταφέρει σε όλους εμάς την αίσθηση πως κάτι κοινό μας ενώνει. Με τη συνεχή παρουσία του, μας έκανε να νιώθουμε πως ο ελληνισμός δεν είναι ένα σκορποχώρι άτακτων μεταναστών που αναγκάστηκαν, για κάποιους λόγους, να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αλλά μία δημιουργική δύναμη που συνεχίζει να απολαμβάνει την αναγνώριση και το σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα, που οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι, είναι σημαντικό και αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βγούμε από τη φθορά που κάλυψε σαν σοβάς όλο τον ελληνισμό. Το ΑΜΠΕ ήταν και είναι ένας από τους στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας. Ας μην το καταστρέψουμε. Γιατί τότε, όπως έλεγε και ο Καρυωτάκης: ‘..Με δέντρο δίχως φύλλωμα θα παρομοιωθείς, που το χειμώνα απάντησε στου δρόμου εκεί τη μέση..’».
Φανατικός αναγνώστης του ΑΜΠΕ δηλώνει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, της τρίτης ελληνόφωνης πόλης στον κόσμο, όπως αποκαλείται η πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτορία στην Αυστραλία.
«Ξεκινώ την ημέρα μου διαβάζοντας τις βασικές του ειδήσεις και το ίδιο, όπως γνωρίζω, κάνουν και πολυάριθμοι ομογενείς. Το ΑΜΠΕ είναι η έγκυρη πηγή ενημέρωσης για τον Ελληνισμό της Διασποράς και απαραίτητο για τη σωστή πληροφόρησή μας, καθώς ‘βομβαρδιζόμαστε’ καθημερινά από ανθελληνικά δημοσιεύματα. Θα ήταν ολέθριο λάθος να κλείσει και εγώ προσωπικά, αλλά και η Κοινότητά μας, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το αποτρέψουμε» καταλήγει ο κ. Παπαστεργιάδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.