Η κρίση, έπληξε και τον τομέα του βιβλίου, οι εκδοτικοί οίκοι μιλούν για πτώση πάνω από 40%, με συνέπεια να «αναστενάζουν» τα παραδοσιακά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, καθώς βλέπουν τις πωλήσεις τους να έχουν πέσει στο μισό και παραπάνω από πέρσι.
Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα επόμενα 2-3 χρόνια μοιραία κάποια από αυτά θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, προβλέπει η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Ραγιά». Χαρακτηρίζει, μάλιστα, εγκληματική την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο βιβλίο, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο (από 6% σε 16%).
Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαρμπουνάκης σημειώνει ότι «πλέον το αναγνωστικό κοινό πρώτα βλέπει τις τιμές και μετά τους συγγραφείς. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας προτιμούν βιβλία που είναι σε προσφορά».
Σταθερό το κοινό
Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα επόμενα 2-3 χρόνια μοιραία κάποια από αυτά θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, προβλέπει η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Ραγιά». Χαρακτηρίζει, μάλιστα, εγκληματική την πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στο βιβλίο, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο (από 6% σε 16%).
«Είμαστε πενήντα χρόνια βιβλιοπωλείο αλλά ποτέ στα χρονικά δεν ήταν τόσο άσχημη η κατάσταση. Κανένας σήμερα δεν είναι καλά στο χώρο. Οι φίλοι του βιβλιοπωλείου μας συνήθιζαν να παίρνουν 2-3 τσάντες με βιβλία ενώ τώρα παίρνουν 2-3 βιβλία», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Ραγιά.
Πάνω από 60% υπολογίζει την πτώση ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Κεντρί» στην πλατεία Ναυαρίνου. Τα πράγματα είναι πεσμένα παρατηρεί ο ίδιος. «Αυτοί που το θεωρούσαν είδος πολυτελείας σταμάτησαν να αγοράζουν. Για αυτούς που είναι ζωτική ανάγκη συνεχίζουν να παίρνουν αλλά πιο λίγα. Οι τακτικοί αναγνώστες μας έχουν υποστεί όπως ολόκληρη η κοινωνία οριζόντιες περικοπές. Κάποιοι καθηγητές πανεπιστημίου, φίλοι του βιβλιοπωλείου, συνήθιζαν να παίρνουν μία στις δεκαπέντε τρία με πέντε βιβλία. Με το που ξέσπασε η κρίση και η χώρα πτώχευσε από τρία βιβλία αγόραζαν δύο και στη συνέχεια από τα δύο έπεσαν στο ένα. Αλλά και οι φοιτητές πλέον ζορίζονται, το μετράνε πολύ», εξηγεί ο ίδιος.
Ανάλογη κατάσταση περιγράφει και η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου «Ρετζή», η οποία βλέπει την κίνηση να έχει πέσει κατά 40% σε σχέση με πέρσι. Κάποιοι από τους πελάτες μας περνούσαν για να ενημερωθούν και να προμηθευτούν βιβλία κάθε βδομάδα παλιότερα, ενώ τώρα τα εισοδήματα των πελατών έχουν πέσει πάρα πολύ και κάνουν ακόμη και δύο μήνες να εμφανιστούν. Ο χώρος έχασε όλους αυτούς που θεωρούσαν το βιβλίο είδος πολυτελείας και όχι ανάγκης. Λίγοι ψάχνουν να βρουν διέξοδο σ' αυτά. Οι περισσότεροι προτιμούν να δουν τηλεόραση, παρατηρεί η ίδια με παράπονο.Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαρμπουνάκης σημειώνει ότι «πλέον το αναγνωστικό κοινό πρώτα βλέπει τις τιμές και μετά τους συγγραφείς. Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας προτιμούν βιβλία που είναι σε προσφορά».
Σταθερό το κοινό
Ωστόσο, παρά τη μείωση των πωλήσεων το αναγνωστικό κοινό παραμένει σταθερό ενώ η κρίση δεν άλλαξε τις συνήθειές του συμφωνούν οι περισσότεροι βιβλιοπώλες του ιστορικού κέντρου της πόλης. Συνεχίζουν να διαβάζουν περισσότερο φιλοσοφία, ψυχολογία, ιστορία και λογοτεχνικά δοκίμια παρά οικονομικά εγχειρίδια, παρατηρούν οι ίδιοι. Κάποιες κυρίες που προτιμούσαν κυρίως μπεστ σέλερ ή βιβλία όπως της Βαμβουνάκη και της Μαντά σταμάτησαν να έρχονται, τονίζει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του «Κεντρί».
Σημειώνεται ότι όλοι οι βιβλιοπώλες είναι αντίθετοι με την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ από 6% σε 16%, όπως προβλέπει το νέο μνημόνιο σημειώνοντας ότι θα πλήξει καίρια τον κλάδο. Ακόμη και το 6% είναι πολύ υψηλό ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου «Κωνσταντινίδη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.