Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Μήνυμα ενότητας στα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων



Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής έξαψης, έγιναν νωρίς το βράδυ στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Νέας Μηχανιώνας από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Αλεξανδρή τα εγκαίνια της κινητής περιοδικής έκθεσης με κειμήλια απελευθέρωσης της Μακεδονίας, επ αυκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τους  Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913.

Τους επισκέπτες ξενάγησαν ο υπουργός Θ.Καράογλου και οι επιμελητές της έκθεσης
Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων, ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Κωστής Κούτουκας, οι αντιδήμαρχοι κ.Βασίλης Αθανασιάδης, Κώστας Βογιατζής, Ευτυχία Ζαριφέ, Κώστας Μπάρμπας και  Γιάννης Τσακμάκας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ο πρόεδρος του ΔΗΠΠΑΚΥΘ κ. Παναγιώτης Τροκάνας, η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ν.Μηχανιώνας κ. Μαίρη Λιόλιου, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρώην Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Θερμαϊκού, αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, σημείωσε ότι αυτή η έκθεση κειμηλίων έχει στόχο να λειτουργήσει ως μάθημα ιστορικής μνήμης για τις νεότερες γενιές. «Η αγάπη για την πατρίδα δεν δηλώνεται ποτέ εκ του ασφαλούς. Αποδεικνύεται στα δύσκολα, στα πενιχρά, στην περίσταση που απαιτείται η προσωπική υπέρβαση. Αυτό το αναγνωρίζουμε σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό και την επιστροφή της στον εθνικό κορμό», επισήμανε ο κ. Αλεξανδρής.
Αναφερόμενος σε κείνη την εποποιϊα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης υπογράμμισε ότι οι Βαλκανικοί πόλεμοι, ξέπλυναν το στίγμα που άφησε στην πατρίδα μας ο ατυχής πόλεμος του 1897. «Ήταν πόλεμοι που άλλαξαν το χάρτη των Βαλκανίων και αποτελούν τον μεγαλύτερο ελληνικό στρατιωτικό άθλο μετά την επανάσταση του 1821. Είναι το 1821 όλων των Μακεδόνων», είπε, για να προσθέσει:
«Δεκαπέντε μόνο χρόνια πριν το έπος του 1912-1913, τίποτα δεν προϊδέαζε ότι η πληγωμένη, η αδύναμη οικονομικά λόγω του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης και ταπεινωμένη Ελλάδα, θα μπορούσε να ορθώσει περήφανα το ανάστημά της και να ξεκινήσει μια ηρωική αντεπίθεση αναγέννησης και ελευθερίας. Και χρησιμοποιώ τη λέξη «αντεπίθεση», γιατί το 1912-1913 η πατρίδα μας δεν συμμετείχε σε έναν επεκτατικό πόλεμο, αλλά διεκδίκησε και πέτυχε την απελευθέρωση υπόδουλων ελληνικών εδαφών, αλλάζοντας τη μοίρα ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι εκατό χρόνια μετά, εκείνο το ξέσπασμα ελευθερίας αναδεικνύει χρήσιμα διδάγματα για όλους εμάς τους περήφανους απόγονους ένδοξων προγόνων. Διδάγματα αφοσίωσης στο εθνικό συμφέρον και ενότητας σε κοινούς αγώνες. Όπως είπε:
Διδαχθήκαμε πως ενωμένοι οι Έλληνες, κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε θαύματα. Διδαχθήκαμε πως η αγάπη για την πατρίδα ενώνει το λαό και δεν το διχάζει. Διδαχθήκαμε πόσο δίκαιο είχε ο Κωστής Παλαμάς όταν έγραφε πως: «Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν και θα περάσουν».
Διότι οφείλουμε να μάθουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων τι σημαίνει να είσαι Έλληνας και να είσαι περήφανος για αυτό. Γιατί είναι τιμή να είσαι Έλληνας.
Μετά την ομιλία του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στο δήμαρχο Θερμαϊκού κ.Αλεξανδρή, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τσακμάκα, τον πρόεδρο του ΔΗΠΠΑΚΥΘ κ.Π.Τροκάνα και την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Ν.Μηχανιώνας κ.Μ.Λιόλιου για τη συνεισφορά τους στη διοργάνωση της έκθεσης.
Ακολούθησε ξενάγηση στα εκθέματα από τους επιμελητές της έκθεσης, που είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος.
Οι επισκέπτες της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά από κοντά αδημοσίευτο υλικό από κείμενα, φωτογραφίες, κειμήλια του ελληνικού στρατού και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Μεταξύ άλλων εκτίθενται στρατιωτικές στολές της εποχής μαζί με τα εξαρτήματά τους, ξίφη, ξιφολόγχες, παράσημα, αναμνηστικά διπλώματα και λοιπά ενθυμήματα των Βαλκανικών Πολέμων. 

1 σχόλιο:

  1. σε σας παντως κ καραογλου , στον "εκπτωτο" συνοδοιπορο σας (ποιος τον προσκαλεσε;) και στην αναλγητη κυβερνηση σας, οι ελληνες δε θα χρωστουν ποτε τιποτε περισσοτερο απο το να σας καταγγειλουν ως "καπηλευτες' των λαικων αγωνων,που σε παρατες επετειων, ριγουν και κλινουν το γονυ μπροστα στην ιστορικη μνημη,ενω βυθιζουν το λαο στη φτωχεια και την εξαθλιωση, χρησιμοποιοντας την "εθνικη ενοτητα" σα μεσο υποταγης και καταστολης ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.