Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι δημότες θα πληρώσουν τα κλεμμένα

Το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης να μην πληρώσει ο δήμος τα 17,9 που έχασαν η εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από την υπόθεση της υπεξαίρεσης. Κι έτσι θα κληθούν οι δημότες «να πληρώσουν τα σπασμένα»

Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου, αποκαλύπτει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ''Θεσσαλονίκη'', με τον τίτλο ''Οι δημότες θα πληρώσουν τα κλεμμένα''. Να σημειωθεί ότι, επτά χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου, που σημάδεψε τη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου στον κεντρικό δήμο, τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη δεν έχουν διακριβώσει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που δεν τους καταβλήθηκαν καθώς έχουν υπεξαιρεθεί.
Το αίτημα είχε υποβάλλει ο τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ''Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη'' και νυν βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Στο αίτημα που είχε προωθήσει ζητούσε από την κυβέρνηση να αρθούν τα μέτρα με τα οποία το ΥΠΟΙΚ παρακρατούσε πόρους για τον δήμο και να επιστραφούν ως αχρεωστήτως παρακρατηθέντα όλα τα ποσά που υπεξαιρέθηκα, ώστε να διατεθούν κατά προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική του δήμου.
Με σημερινή ανακοίνωσή του, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης αναφέρει για το θέμα τα εξής:
«Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του άρθρου 56 παρ.2 και παρ.3 (Ελλείμματα και Ευθύνες δημόσιων υπολόγων – καταλογισμοί) του ν. 2362/1995, με αιτιολογημένα πορίσματα καταλόγισαν στις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου το ποσό των 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, που αφαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης με τη μορφή της ποινικής υπεξαίρεσης και ιδιοποίησης.
Οι επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρόλο που το εν λόγω ποσό είχε ήδη βεβαιωθεί ως έσοδο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με συγκεκριμένους οφειλέτες τα μέλη της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου (κατ' ακολουθία των πορισμάτων των Οικονομικών Επιθεωρητών), προέβη - κατά παράβαση των διατάξεων που προαναφέρθηκαν - σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης ως «οφειλέτη»(!) αυτή τη φορά. Αρνήθηκε μάλιστα να του χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, ώστε να τον εξαναγκάσει να προβεί σε «αναγνώριση χρέους» 7,2 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, υπό τη δαμόκλειο σπάθη να μην της χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα και να παραμείνουν δεσμευμένα οι λογαριασμοί και η περιουσία του δήμου, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέδωσε, και με τις 1351/2012, 997/2013 και 895/2014 κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατέβαλε ήδη, διά συμψηφισμού προς την κρατική επιχορήγηση, το ποσό των 8.590.108,23 ευρώ. Δηλαδή, οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν θεώρησαν ως βλάβη του Δημοσίου τις υπεξαιρέσεις των πόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου, αλλά το αποτέλεσμα της υπεξαίρεσης. Με άλλα λόγια, οφειλέτες δεν είναι τα καταδικασμένα στελέχη των διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου αλλά ο δήμος και οι δημότες της Θεσσαλονίκης!
Βέβαια, πέρα από τη μη νόμιμη συμπεριφορά των παραπάνω ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και δικαιοπολιτικά ανήθικη συμπεριφορά, καθώς αντιμετώπισαν το δήμο Θεσσαλονίκης ως ανώνυμη εταιρεία, αφού υποχρεώθηκε να πληρώσει χρήματα που καταχράστηκαν μέλη διοικήσεών του που καταδικάστηκαν τελεσίδικα. Αντιμετώπισαν δηλαδή το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδιωτικό και όχι ως δημόσιο ταμείο.
Παρ' όλα αυτά, δυστυχώς και η νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξακολουθεί να μεταχειρίζεται το δήμο όπως και οι προκάτοχοί της, όπως προκύπτει από την 03-08-2015 απάντησή της στην από 02-02-2015 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης - το οποίο ζητούσε να ανακληθούν οι ΚΥΑ «συμψηφισμού οφειλών του δήμου προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε να μην αντιμετωπίζεται ο δήμος ως εμπορική επιχείρηση και να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που υπέστη από το ριφιφί στα ταμεία του.
Πώς είναι δυνατόν οι ιθύνοντες του αρμόδιου υπουργείου να αποκαλούν τις παραπάνω ΚΥΑ «ευεργετήματα» και να κρύβονται πίσω από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης - προϊόν οικονομικού εκβιασμού του δήμου - σύμφωνα με τις οποίες «συμφώνησε» να συμψηφιστούν τα κλοπιμαία επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου με την κρατική επιχορήγηση του δήμου, ώστε «να επιτελεί απρόσκοπτα την αποστολή του έναντι των δημοτών του και να εκπληρώνει τις εν γένει υποχρεώσεις του»(!)
Οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται:

1) Γιατί δεν προχωρούν σε θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της άδικης και παράνομης αυτής οικονομικής αφαίμαξης του δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης;
2) Έχουν διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπολόγους της υπεξαίρεσης;''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.