Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Το χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία με τους δανειστές

Βαριά, η συμφωνία στην πλάτη του υπουργού Οικονομικών...
Για συμφωνία που έχει τα χαρακτηριστικά της ήπιας προσαρμογής και παράλληλα αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη κάνει λόγο η κυβέρνηση μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης. Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, αύριο Τετάρτη θα συζητηθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Πέμπτη θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Ηδη, έχει προσδιορισθεί συνεδρίαση του Eurogroup για την Παρασκευή προκειμένου να εγκριθεί το κείμενο της συμφωνίας.
Με δηλώσεις του,  ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επιβεβαίωσε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή προκειμένου να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Σύμφωνα με τον Ραχόι, η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας πιθανότατα θα ψηφιστεί από το ισπανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά βάζει ένα μεγάλο στοίχημα» είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους, στη διάρκεια εκδήλωσης στη βόρεια Ισπανία. «Ας ελπίσουμε ότι μια και καλή αυτό το στοίχημα θα βοηθήσει να επανέλθουν τα πράγματα στην ομαλότητα» πρόσθεσε.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη δημοσιότητα τα έντεκα βασικά σημεία της συμφωνίας, με ταυτόχρονες συγκρίσεις χειρισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αναλυτικά:
1.Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Προβλέπει:
– 0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα:
+ 0,50% το 2016
+ 1,75% το 2017 και
+ 3,5% το 2018.
Οπως σημειώνει το Μαξίμου, «η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά / Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017 καθώς και 4,2% για το 2018! Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη. Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ. ». Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μάλιστα, «με την παρούσα συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση –δηλαδή νέα μέτρα- κατά το προσεχές διάστημα».
2. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.
3. Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Κίνηση που, κατά το Μαξίμου,  θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο.
4. Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.
5. Τα «κόκκινα δάνεια» δεν θα πωλούνται σε εταιρίες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς- δηλαδή η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στο ζήτημα των κόκκινων δανείων παραμένουν αδιευκρίνιστα σημεία.
6. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
7.Η συμφωνία, σύμφωνα με το Μαξίμου,  προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»!
8. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά. Μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.
9. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
10. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ η οποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δις.
Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δις.
Σήμερα, με τα ίδια μέτρα,τονίζει το Μαξίμου,  η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δις
11. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, οι επιμέρους προβλέψεις της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστές με κάθε λεπτομέρεια μετά την κατάθεση του κειμένου- νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.