Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Πριν 8 χρόνια από τον Θ.Πάγκαλο: «Όλοι μαζί τα φάγαμε»

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου του 2010, όταν στην Ελλάδα του Μνημονίου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος τότε της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη Βουλή, στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, εκστόμισε την γνωστή πλέον φράση, «μαζί τα φάγαμε», η οποία σημάδεψε επί χρόνια τον πολιτικό βίο της χώρας.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» είχε υποστηρίξει από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Η φράση αυτή λίγο αργότερα, έγινε μια από τις πιο viral ατάκες της εποχής του Μνημονίου και στέκεται επάξια δίπλα στο "λεφτά υπάρχουν" του Γιώργου Παπανδρέου.

Επί της ουσίας, επρόκειτο για την ομολογία της συγκρότησης ενός κράτους αναξιοκρατίας και αναποτελεσματικότητας, αλλά και μια καθυστερημένη παραδοχή για τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις ενός πλήρως αντιπαραγωγικού κράτος.
Ωστόσο, το πρόσωπο που είπε αυτή την φράση, ήταν ταυτισμένο με αρκετές λεκτικές ακρότητες, αλλά και με τη μακροχρόνια συμμετοχή του στη διακυβέρνηση της χώρας, στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου.
Αποτέλεσμα ήταν σύντομα να αρχίσουν θυελλώδεις επικρίσεις, από χρήστες των social media μέχρι συναδέλφους πολιτικούς του κ. Πάγκαλου.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι του "μαζί τα φάγαμε", λέγοντας σε ομιλία του το 2010:
"Ε,δεν τα φάγαμε μαζί. Κάποιοι τα φάγανε από τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα και κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με μισθούς των 700 και 500 ευρώ".

Ο μελλοντικός του κυβερνητικός συνεταίρος, ο Πάνος Καμμένος, είχε επίσης προβεί σε σκληρές επικρίσεις κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου για τη φράση του αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Τη μία μέρα δηλώνουν ''μαζί τα φάγαμε'' και την άλλη μέρα υποδεικνύουν στο λαό την εξαφάνιση όποιου αντιστέκεται. Αυτή είναι η αλήθεια».

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία είχε τοποθετηθεί στο "μαζί τα φάγαμε", με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, να αναφέρει χαρακτηριστικά:
''Η φράση του Θόδωρου Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» θα ήταν τέλεια και πιο ακριβής, αν έλεγε «όλοι μαζί τα φάγαμε, αλλά όχι το ίδιο»''.

Τα ψάρια, το βιβλίο και η ταβέρνα
«Το μαζί τα φάγαμε», συνοδεύθηκε και από ένα κύμα αντιδράσεων κατά του κ. Πάγκαλου, με ένα αξιοσημείωτο γεγονός να λαμβάνει χώρα το 2011. Ο κ. Πάγκαλος βρισκόταν σε ψαροταβέρνα του Πειραιά, όταν ένας άνδρας τον πλησίασε και εκτυλίχθηκε η ακόλουθη σκηνή:
«Συγγνώμη, εσείς δεν είστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος;» Ο αντιπρόεδρος απάντησε ξερά "ναι". «Κύριε Πάγκαλε να σας θυμίσω ότι είπατε ‘μαζί τα φάγαμε' συνέχισε ο καλοντυμένος κύριος και ο αντιπρόεδρος άρχισε να αισθάνεται κάπως άβολα. «Μην ξαναγυρνάμε στα ίδια» του είπε. «Όχι κύριε Πάγκαλε, δίκιο έχετε, μαζί τα φάγαμε και μαζί θα τα φάμε! Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ να πάρω την πιατέλα σας;», συνέχισε ο 35χρονος που πήρε το δίσκο με τα ψάρια και τον πήγε στην παρέα του για να τα φάνε. Στη συνέχεια αποχώρησε από το μαγαζί.

Λίγο αργότερα, το 2012, ο Θεόδωρος Πάγκαλος κυκλοφόρησε και ένα ebook με τίτλο «Μαζί τα φάγαμε» όπου πλέκει το εγκώμιο του Στέφανου Μάνου και του Αλέκου Παπαδόπουλου, τεκμηριώνοντας παράλληλα την άποψη του με τον ακόλουθο συλλογισμό:
«Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα... Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους...Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».
«Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις...Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές...», ισχυρίζονταν ο άλλοτε υπουργός.
Το "Μαζί τα φάγαμε", παραμένει επίκαιρο και έγινε μάλιστα και ταβέρνα στην Χαλκίδα, την οποία έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό ο ίδιος ο Θεόδωρος Πάγκαλος με ανάρτηση στο twitter.


Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.