Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Τα Κούλουμα σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλονίκης

Με πλούσιες εκδηλώσεις και κυρίως με  χαρταετούς, μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα  θα γιορτάσουν οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας. Αναλυτικά οι εκδηλώσεις, αρχίζοντας από το Δήμο Θερμαϊκού έχουν ως εξής:

Δήμος Θερμαϊκού:
Όπως το απαιτεί η παράδοση, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν εξαιρετικά σαρακοστιανά εδέσματα, φασολάδα και άφθονο κρασί που πρόκειται να συνθέτουν το υπαίθριο τραπέζι. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θερμαϊκού, με το ΔΗΠΠΑΚΥΘ και το Τοπικό Συμβούλιο Περαίας και ο Σύλλογος Φίλων Θερμαϊκού «ΑΠΟΛΛΩΝ» και στις 11.00 π.μ. προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής (επί της Ανθέων) στην Περαία, να ενωθούν, να γίνουν μια μεγάλη, κεφάτη παρέα και να διασκεδάσουν όλοι μαζί υπό τους ήχους καλής, παραδοσιακής μουσικής. Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέπει, το γλέντι μεταφέρεται στην αίθουσα της Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Άνω Περαία.Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέπει, το γλέντι μεταφέρεται στην αίθουσα της Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Άνω Περαία.

Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη:
Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα θα γίνουν φέτος στο Πανόραμα, όπου είναι καλεσμένοι μικροί και μεγάλοι. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Πέτρινου Δημοτικού σχολείου Πανοράματος, από τις 11 το πρωί με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων και των τοπικών φορέων της περιοχής, με φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακό χαλβά και κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετούς για μικρούς και μεγάλους!

Δήμος Καλαμαριάς:
Οι εκδηλώσεις  θα ξεκινήσουν από τις 11.00 το πρωί και θα κρατήσουν μέχρι  αργά το μεσημέρι. Σαρακοστιανά εδέσματα, φασόλια πιάζ,  χαλβά, ταραμά, τουρσιά και κρασί  μαζί με λαγάνες, θα απλωθούν στα δύο μεγάλα υπαίθρια τραπέζια  και θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν, όλοι όσοι βρεθούν εκείνη τη μέρα στην Καλαμαριά, έτσι όπως το απαιτεί άλλωστε και η παράδοση.
Παράλληλα  οι δύο  χώροι θα πλημμυρίσουν με καλή παραδοσιακή μουσική  και  τραγούδια  που υπόσχονται  να ικανοποιήσουν  όλα τα γούστα.Στο χώρο της πλαζ Αρετσούς στο τραγούδι θα είναι η Κατερίνα Δούκα, ο Αστέριος Τράκας στο βιολί, ο Γιάννης Δανίτσας στο κλαρίνο, ο Αργύρης Κόκορης (λαούτο -τραγούδι), ο Σπύρος Τζιάτζος στα κρουστά και ο Παναγιώτης Κογκαλίδης στην ποντιακή λύρα.
Στο χώρο των καπναποθηκών, που η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Ν. Κρήνης «Μπουμπουλίνα» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Αγία Παρασκευή»   θα τραγουδήσουν ο Γιάννης Βολίκας και η Μελίνα Χατζηκαμάνου, ο Αλέξανδρος Παπαγεωργόπουλος θα είναι στο κλαρίνο, ο Γιώργος Ψάλτης στο βιολί, ο Δημήτρης Παληογιάννης στο λαούτο και ο Αντώνης Ζάχος στα κρουστά, ενώ το Χορευτικό τμήμα του Συλλόγου της «Αγίας Παρασκευής» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.Παραπονεμένοι όμως δεν πρόκειται να μείνουν και οι μικροί φίλοι στους οποίους  θα μοιραστούν πολύχρωμοι χαρταετοί, καθώς οι  χώροι ενδείκνυται για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο πέταγμα.Σημειώνεται ότι στους δύο χώρους θα υπάρχει Υγειονομική κάλυψη από την Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Δήμου Καλαμαριάς.

Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου:
Τρία μεγάλα Σαρακοστιανά Τραπέζια στρώνει και φέτος ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου. Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας τις οποίες επιμελήθηκε το Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων δίνουν και φέτος την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν ΔΩΡΕΑΝ νηστίσιμα  εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξης:
Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία.
 - Στο πάρκο Ελπίδας  Ώρα έναρξης 10.30 θα προσφερθεί σε όλους τους παρευρισκομένους  η  παραδοσιακή φασολάδα ενώ σαρακοστιανά εδέσματα θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
-Στο Πάρκο Προσκόπων (οδός Δαγκλή και Κολοκοτρώνη) Ώρα έναρξης 11.00. 
Κι εδώ οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καθιερωμένα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, αλλά και να ξεφαντώσουν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης.  Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο  Αμφιθέατρο στον Πεζόδρομο της Εθ. Αντίστασης .Ώρα έναρξης 11.15πμ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακή μουσική και χορούς καθώς και δωρεάν διάθεση στο κοινό νηστίσιμων εδεσμάτων.

Δήμος Δέλτα:
Στις 11.00, στον αύλειο χώρο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Σίνδου, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα και το Λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας» θα γιορταστούν τα Κούλουμα με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων, με χορούς της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της νησιωτικής Ελλάδας και αναπαράσταση εθίμων. Εκτός από τον «Ρόδακα», θα συμμετέχουν η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας Νάουσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ορφέας» Αγίας Παρασκευής Δράμας. Τα μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Σίνδου θα προσφέρουν παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και άφθονη ρετσίνα.
Λίγο πιο έξω, κοντά στη θάλασσα, από τις 11.00 το πρωί στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών Άγριων Ζώων (9ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών), η «Δράση για την Άγρια Ζωή» υπό την αιγίδα του Δήμου Δέλτα διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Καθαρή Δευτέρα στη Δράση». Η εκδήλωση είναι ένα κάλεσμα στον κόσμο να γιορτάσει εκεί με φασολάδα, λαγάνα και πέταγμα χαρταετού. Κορυφαία στιγμή θα αποτελέσει η απελευθέρωση πουλιών που ολοκλήρωσαν την αποθεραπεία τους στο Σταθμό.

Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης:
Τέσσερις εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε διαφορετικές περιοχές του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης την Καθαρά Δευτέρα. Μουσικές, χοροί και δωρεάν φασολάδα, χαλβάς κλπ. στο χώρο του Β’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων (Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου), του Α’ ΚΑΠΗ Αμπελοκήπων (στη συμβολή των οδών Βύρωνος με Κέννεντυ), του ΚΑΠΗ Μενεμένης (Έλλης Αλεξίου 10) και στο Πολύκεντρο του Αγίου Νεκταρίου (Δενδροπόταμος).

Δήμος Παύλου Μελά:
 Με κούλουμα και γλέντι στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ολοκληρώνονται τη Καθαρά Δευτέρα στη Σταυρούπολη και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, με πέταγμα χαρταετού, κούλουμα, εδέσματα και παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική, από τις 11.00 π.μ.

Δήμος Νεάπολης - Συκεών:
Το μεγάλο ραντεβού αναμένεται την Καθαρά Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019, η οποία θα… τιμηθεί δεόντως σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, με τα παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα που θα προσφερθούν, υπό τους ήχους λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής. 
Συγκεκριμένα, από τις 11 το πρωί:
•    Δ.Ε. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ
Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Παύλου (γήπεδο ποδοσφαίρου) 
Με την Πανωραία και τη μουσική της παρέα.  
•    Δ.Ε. ΝΕΑΠΟΛΗΣ
Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης
Με το σχήμα Σαλονικιώτικο Τακίμι  
•    Δ.Ε. ΠΕΥΚΩΝ
Αύλειος χώρος Κλειστού Γυμναστηρίου Πεύκων (Δημοκρατίας 6 ) σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό-Αιμοδοτικό Σύλλογο Κατοίκων Πεύκων 
Με τους Adam Aman 
•    ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΚΕΩΝ
Δενδροφυτεία Συκεών  
Με το μουσικό σχήμα ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΣΑ

Δήμος Θεσσαλόνικης:
Η Γ Δημοτική Κοινότητα έχει προγραμματίσει στις 11 Μαρτίου 2019, τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης για την Καθαρά Δευτέρα «Κούλουμα 2019», στο δάσος του Σέϊχ Σου – Πλ. Τσιάτρα (Κεδρινο Λόφο) με διάρκεια από τις 11:00 – 15:00, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο με διανομή παραδοσιακών εδεσμάτων και χαρταετών.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν, το χορευτικό σχήμα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» και ο Σύλλογος «Οι Κανταδόροι» του Ι.Ν. Αγ.Δημητρίου .
Η Δ΄ Δημοτική Κοινότητα στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων διοργανώνει την εκδήλωση «Κούλουμα 2019» την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου από την ώρα 11:00 το πρωί  στον αύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Τούμπας, Κλεάνθους 57.
 Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παραδοσιακό γλέντι με την συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής με παραδοσιακούς χορούς από την Μακεδονία , την Θράκη, την Ήπειρο και τον Πόντο και λαϊκά τραγούδια,  με παράλληλη την διανομή των νηστίσιμων εδεσμάτων στους παρευρισκόμενους.
 Συμμετέχουν:
 «Διόνυσος» Κέντρο Έρευνας & Μελέτης Παραδοσιακού Χορού & Λαϊκού Πολιτισμού
    Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέας Ελβετίας»
    Σύλλογος Τυχεριωτών Θες/νίκης «Ακρίτας»
    Χορευτική Ομάδα Εθελοντικού Συλλόγου Δ΄ Δημοτικής Κοινότητας
 Συνοδεία Παραδοσιακής Ορχήστρας. Η είσοδος είναι ελεύθερη

Η Ε΄ Δημοτική Κοινότητα σας προσκαλεί  και φέτος, την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019 από τις 11.00 το πρωί.,  ¨να γίνουμε μια παρέα¨  για να γιορτάσουμε τα Κούλουμα στο Άλσος Νέας Ελβετίας ( Τέρμα Χαριλάου). Θα ακούσουμε ζωντανή παραδοσιακή μουσική και θα χορέψουμε με τα χορευτικά του 4ου Κ.Α.Π.Η. Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΧΑΡΙΛΑΟΥ . Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, λαγάνα και κρασί, ενώ στα παιδιά θα μοιραστούν δωρεάν χαρταετοί ( χορηγία Μασούτη)
Η είσοδος είναι ελεύθερη

Η Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας διοργανώνει την εκδήλωση «ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2019» την Καθαρή Δευτέρα στο Πάρκο Μέσα Γειτονιάς (πάρκο Γενναδίου) στις 11:00π.μ.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη διάθεση σαρακοστιανών εδεσμάτων όπως φασολάδα, χαλβά , λαγάνα, ελιές, ταραμά, κόκκινο ή λευκό κρασί καθώς και το μοίρασμα χαρταετών στους μικρούς μας φίλους προκειμένου να τηρηθεί το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού.Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική  η οποία θα παίζει παραδοσιακούς χορούς και θα συμμετέχει η Εθελοντική Χορευτική Ομάδα Τριανδρίας.Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Δήμος Θέρμης:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΗΣ – Σε συνεργασία με τον Φ.Ο.Δ.Σ.Α
Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου | στο Φράγμα Θέρμης | Ώρα 11.00
Το πέταγμα του αετού στον ωραιότερο φυσικό χώρο της Θεσσαλονίκης.
Μουσική με συγκρότημα δημοτικής μουσικής | σαρακοστιανά και λαγάνα.
Με τη συμμετοχή των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων Θέρμης ,της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και των προσκόπων Θέρμης.
ΣΟΥΡΩΤΗ : ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΡΩΤΗΣ
Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου |Πλατεία | Παραδοσιακά Κούλουμα | Ώρα 11.00
Παραδοσιακή φασολάδα με μουσική, χορός και πολύ κέφι .
Διοργάνωση : ΔΕΠΠΑΘ- Τοπική Κοινότητα – Πολιτιστικός Σύλλογος Σουρωτής «Η Πηγή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.