Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, η δήλωση του νεοεκλεγέντα πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκου Παπαϊωάννου, αναφορικά με την πρόθεση του να θεσπιστεί η διαδικασία της ταυτοποίησης και της κάρτας εισόδου για να εισέλθει κάποιος στον χώρο του πανεπιστημίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου σε συνέντευξη του στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 δήλωσε έτοιμος να πατάξει τα φαινόμενα της παραβατικότητάς με πλήθος δράσεων που θα ξεκινήσουν πριν την ανάληψη των καθηκόντων του την 1 Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε για τον έλεγχο όλων όσων εισέρχονται στο πανεπιστήμιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαϊωάννου σε συνέντευξη του στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 δήλωσε έτοιμος να πατάξει τα φαινόμενα της παραβατικότητάς με πλήθος δράσεων που θα ξεκινήσουν πριν την ανάληψη των καθηκόντων του την 1 Σεπτεμβρίου και δεσμεύτηκε για τον έλεγχο όλων όσων εισέρχονται στο πανεπιστήμιο.
«Σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, ακόμα και για επίσκεψη σε έναν δικό σου άνθρωπο που εργάζεται εκεί, δίνεις ένα στοιχείο αναγνώρισης και μπορείς να πας οπουδήποτε. Θα τα δούμε και αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.
Παράλληλα «έκλεισε το μάτι» στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς όπως είπε, «θέλω να ελπίζω ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα θα αλλάξει, όχι γιατί πρέπει να αλλάξει αλλά για την ουσία».
Σύνθημα του νέου πρύτανη το «νόμος και τάξη»
Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή του κ. Παπαϊωάννου ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού, μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4», την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, έκανε λόγο για «έντονη κομματικοποίηση» στις πρυτανικές εκλογές από την πλευρά της συντηρητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.
«Η συντηρητική παράταξη που κόπτεται για την αριστεία, την αξιοκρατία και την αντικειμενικότητα έκανε μια μικροκομματική δράση στην προεκλογική περίοδο και στις εκλογές του ΑΠΘ» σημείωσε ο κ. Στυλιανού, και τόνισε την ανάγκη το πανεπιστήμιο ως μαζικός χώρος να έχει κάποια αυτονομία και να μην παρεμβαίνουν τα κόμματα ευθέως.
Σχολιάζοντας την πρόταση του νέου πρύτανη για την κάρτα εισόδου ο κ. Στυλιανού διαπίστωσε πως «ο κ. Παπαϊωάννου εξελέγη με συνθήματα «νόμος και τάξη». Αυτό «πιάνει» στους συναδέλφους γιατί υπάρχει το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στο κάμπους του ΑΠΘ, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται και σήμερα σε ικανοποιητικό βαθμό και πρέπει να αντιμετωπιστεί καλύτερα με την αστυνομία», ωστόσο «δεν πρέπει να γενικεύσουμε το πρόβλημα της ευταξίας των λειτουργιών στο πανεπιστήμιο, δεν πρέπει να το πάμε στο άλλο άκρο και να προτείνουμε αστυνομικού τύπου μέτρα, αυταρχικά, γιατί πιστεύω ότι θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα».
«Χρειάζεται μια νηφαλιότητα και συναίνεση με όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να λειτουργήσουμε. Θέλω να ελπίζω ότι ο νέος πρύτανης θα κινηθεί συναινετικά και ήπια» συμπλήρωσε.
Οι συντηρητικές δυνάμεις θέλουν κατάργηση του ασύλου
Τέλος, ο κ. Στυλιανού έκανε λόγο για μια μεγάλη προσπάθεια από συντηρητικές δυνάμεις να καταργηθεί το άσυλο. «Το άσυλο είχε καταργηθεί με τον νόμο Διαμαντοπούλου και επί 5 χρόνια δεν υφίσταντο, τα προβλήματα ήταν τα ίδια ακριβώς, δεν άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο» τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μας ενοχλεί το άσυλο ως συμβολική έννοια, το ζητούμενο είναι πως θα έχουμε περισσότερους φύλακες, καλύτερο φωτισμό, καλύτερη ζωή μέσα στο πανεπιστήμιο ακόμη και τα βράδια, να είναι πιο ζωντανό το κάμπους. Φυσικά πρέπει να υπάρχει ευταξία μέσα στο ΑΠΘ, να μην απειλούμαστε από εμπόρους ναρκωτικών ή κάποιον άλλο παραβατικό αλλά δεν είναι πανάκεια η αστυνομοκρατία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.