Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

"Yψώνουμε τείχος απέναντι σε φασισμό και ναζισμό": Εκδήλωση για την απελευθέρωση στις Συκιές

Το επίκαιρο μήνυμα της αντίστασης στον φασισμό και ναζισμό εστάλη σήμερα το μεσημέρι από το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές, όπου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε και φέτος την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές.

Πρόκειται για την ημερομηνία-σταθμό, καθώς στις 30 Οκτωβρίου 1944 και από την περιοχή των Συκεών, οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εισέβαλαν από την περιοχή του Επταπυργίου στην κατεχόμενη από τους ναζί Θεσσαλονίκη και, με τη συνδρομή και δυνάμεων του ΕΛΑΝ από τον Θερμαϊκό Κόλπο, σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της, επέτειο την οποία τιμούσε αδιάλειπτα από το 1995 ο πρώην δήμος Συκεών για να συνεχίσει με την ίδια ζέση ο νέος -πλέον- δήμος Νεάπολης-Συκεών.
«Στις μέρες μας η ιστορία με τον φασισμό επαναλαμβάνεται. Όπως την εποχή του Μεσοπολέμου οι φασίστες εκμεταλλεύτηκαν τη δυσαρέσκεια των λαών από την οικονομική κρίση που υπήρχε και τότε, έτσι και σήμερα ακραία στοιχεία, εκμεταλλευόμενα τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού, και σε πολλές περιπτώσεις την απελπισία του, από την οικονομική και κοινωνική κρίση, αναβιώνουν τον φασισμό, απροκάλυπτα, ακριβώς όπως οι ναζί. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Οι φασίστες καπηλεύονται τον πατριωτισμό. Ο πατριωτισμός όμως πάει χέρι-χέρι με τη δημοκρατία, και δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε την θυσία τέτοιων ηρώων, γιατί τότε θα εισπράξουμε την αιώνια περιφρόνηση της ιστορίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Καδίκας κατά την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, κάνοντας ταυτόχρονα μια αναλυτική αναφορά στα γεγονότα των ημερών.
Η σεμνή πλην όμως ουσιαστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας) και Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας), οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του δήμου Δημήτρης Απατσίδης (ΚΕΥΝΣ) και Αρίστος Γαλανός (ΔΚΚΠΑ), οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Αλεξάνδρα Τερζίδου (Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων.

«Απροσπέλαστα τείχη…»
«Μέσα από αυτές τις επετείους όχι μόνο αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας, αλλά κυρίως μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές τα μηνύματα της θυσίας τους. Κι αυτά είναι ιδιαίτερα επίκαιρα σήμερα που ο φασισμός και ο ναζισμός επιχειρούν να επανέλθουν δημιουργώντας επικίνδυνο και εγκληματικό κλίμα. Έτσι, όλοι μας έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να αντισταθούμε στις κραυγές μίσους και να ορθώσουμε απροσπέλαστα τείχη κατά του φασισμού και το ναζισμού, με όποια προσωπεία κι αν εμφανίζονται κατά καιρούς», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Κατά την εκδήλωση, την οποία πλαισίωσε μουσικώς μπάντα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης, με την Ανίλα Τέλι και τον Χρήστο Στόικο να ερμηνεύουν τραγούδια της εποχής, ποιήματα απήγγειλαν ο μαθητής Πέτρος Βαλαβάνης (ΣΤ΄ Τάξη του 5ου Δ.Σ. Συκεών), η μαθήτρια Ευδοξία Μαρκοπούλου (Γ΄Τάξη του 3ου Γυμνασίου Συκεών) και η μαθήτρια Ροζαλία Πλίτση (1ο ΓΕΛ Συκεών).
Εκ μέρους των Δημοτικών Σχολείων στεφάνι κατέθεσε η μαθήτρια Ηλιάνα Τσολάκη (ΣΤ΄ Τάξη του 2ου Δ.Σ. Συκεών), για τα Γυμνάσια ο μαθητής Γεώργιος Τριανταφυλλίδης (Γ΄ Τάξη του 2ου Γυμνασίου Συκεών) και για τα Λύκεια η μαθήτρια Αναστασία Παπαγεωργίου (Γ΄ Τάξη του 2ου ΓΕΛ Συκεών). Επίσης, στεφάνι κατέθεσαν:
ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Ανανιάδης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Πέτρος Συριόπουλος, οι εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων Μιχάλης Βουλγαρίδης («Νέα Αυτοδιοίκηση»), Μιχάλης Πάππου («Άλμα στο Μέλλον») και Κώστας Χαραλαμπίδης («Η πόλη αλλιώς»), ο εκπρόσωπος των ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών Ευστράτιος Τσότσος εκ μέρους του Δ.Κ.Κ.Π.Α., ο Σάββας Βασιλειάδης εκ μέρους του ΒΑΟ, και η Κατερίνα Τοπαλίδου εκ μέρους του Δημιουργικού Συλλόγου Γυναικών Νεάπολης-Συκεών «ΕΣΤΙΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.