Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Μία συναυλία το 2014 με τη Φωτεινή Βελετσιώτου κατά της τσιμεντοποίησης του κάμπινγκ

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ, με την εγκληματική σύμπραξη της δημοτικής αρχής του Δήμου Θερμαϊκού, ξεπούλημα του χώρου του πρώην κάμπινγκ Αγίας Τριάδας για την τσιμεντοποίησή του, θέλουμε να θυμίσουμε ένα εκπληκτικό διήμερο που είχε οργανωθεί πριν από εννέα χρόνια με αίτημα την προστασία του χώρου και την αξιοποίησή του από το Δήμο και μία ανεπανάληπτη συναυλία με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών, όπως η Φωτεινή Βελετσιώτου κ.α.

Στην αμμουδιά του κάμπινγκ το ηλιοβασίλεμα της πρώτης ημέρας του διημέρου. Πολλοί είχαν διανυκτερεύσει στην αμμουδιά
Το διήμερο για την αποτροπή καταστροφής του κάμπινγκ, είχαν διοργανώσει στις 19 και 20 Ιουλίου 2014 φορείς που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού όπως η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Θερμαϊκού, η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού", η Κίνηση Πολιτών Επανομής και οι Εθελοντές Μεσημερίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και από τα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα του Θερμαϊκού.

Ένα μεγάλο τμήμα του κάμπινγκ είχε ξαναζωντανέψει εκείνες τις δύο ημέρες από τις δεκάδες σκηνές που είχαν στηθεί από νέους κυρίως, οι οποίοι διέμειναν εκεί συμβολικά για ένα βράδυ, ενώ υπήρχαν ακόμη φωτογραφική έκθεση, συζητήσεις με προτάσεις για το ότι πρέπει να περάσει ο χώρος στο δήμο Θερμαϊκού και το πως πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών του.


Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων υπήρξε το βράδυ της Κυριακής 20 Ιουλίου 2014 με τη μεγάλη συναυλία έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, στην οποία είχαν τραγουδήσει ξεχωριστοί ερμηνευτές όπως η Φωτεινή Βελετσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Οδυσσέας Μαυρομάτης, η Σοφία Νάτσου κ.α., υπό τα θερμά χειροκροτήματα και το σιγοτραγούδισμα χιλιάδων δημοτών οι οποίοι είχαν κατακλύσει την παραλία μπροστά στο κάμπινγκ και έφταναν περίπου και μέχρι τον οικισμό της Αγίας Τριάδας. Και φυσικά αίτημα όλου αυτού του κόσμου, ήταν να μην τσιμεντοποιηθεί ο υπέροχος χώρος, αλλά να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Αίτημα που και στις μέρες μας παραμένει επίκαιρο.

Η αφίσα για τις εκδηλώσεις του διημέρου
Σταχυολογούμε κάποια από τα δεκάδες μηνύματα για τις εκδηλώσεις εκείνες που αναρτήθηκαν την ίδια ή την επόμενη ημέρα στο διαδίκτυο:

-" Όλοι αυτοί μαζεύτηκαν για να υπερασπιστούν τον δημόσιο χώρο, τον δικό τους χώρο. Να τον υπερασπιστούν από τους λίγους που θέλουν να τον αγοράσουν επί πινακίου φακής, να χτίσουν, να περιφράξουν και να τον εκμεταλλευτούν". 

- "Είδαμε στις εκδηλώσεις πολύ κόσμο, πολλούς καλούς ανθρώπους, άλλους που έχουν παιδικές αναμνήσεις από το κάμπινγκ κι άλλους που ούτε το ξέρουν αφού γεννήθηκαν μετά το 1970 αλλά το υπερασπίζονται γιατί είναι ό δημόσιος χώρος. 

-"Οι χιλιάδες που ήταν όρθιοι ή κάθονταν στην άμμο, τραγουδούσαν μαζί με την Φωτεινή και την Λιζέτα και συμφωνούσαν πως "το ΤΑΙΠΕΔ δεν περνάει από δω".

Σημειώνεται ότι με το ίδιο θέμα, να μην γίνει μπετόν αρμέ ο χώρος, η δημοτική παράταξη "Συμπολιτεία Θερμαϊκού" είχε διοργανώσει εκδήλωση στο κάμπινγκ Αγίας Τριάδας την Πρωτομαγιά του 2014 με συναυλία στην οποία είχαν πάρει μέρος ο γνωστός τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, η πολύ καλή τραγουδίστρια Μαρία Φωτίου και ο Χρήστος Πασχαλίδης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.